Ministerul moldovean de Externe: au fost sechestrate „listele cu semnături pentru recunoaşterea Transnistriei” ce urmau să fie transportate la Moscova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reprezentanţii nerecunoscutei republici moldoveneşti nistrene îi transmit lui Dmitri Rogozin, la Tiraspol, listele cu semnături privind recunoaşterea Transnistriei şi aderarea la Rusia. FOTO: Facebook / Dmitri Rogozin
Reprezentanţii nerecunoscutei republici moldoveneşti nistrene îi transmit lui Dmitri Rogozin, la Tiraspol, listele cu semnături privind recunoaşterea Transnistriei şi aderarea la Rusia. FOTO: Facebook / Dmitri Rogozin

Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene de la Chişinău a difuzat un comentariu în legătură cu vizita privată în Republica Moldova a viceprim-ministrului Federaţiei Ruse, Dmitri Rogozin, în care anunţă că autorităţile moldovene au sechestrat cutii conţinând „liste cu semnături pentru recunoaşterea Transnistriei”, pe care urmau să le transporte oficialii ruşi cu ruta specială de avion la Moscova.

UPDATE Agenţia de presă din Rusia Interfax precizează că din avionul vicepremierului rus Dmitri Rogozin au fost sechestrate liste cu 30.000 de semnături ai „cetăţenilor Transnistriei” care se pronunţă pentru aderarea regiunii la Rusia. „În Aeroportul Chişinău poliţia moldovenească a ridicat din avion peste 30.000 de semnături ai locuitorilor Transnistriei. Aceste semnături au fost colectate în toată ţara cu îndemnul de a atrage atenţia la dorinţa locuitorilor de a fi în componenţa Rusiei. Semnăturile erau adresate conducerii Rusiei”, a declarat pentru Interfax Alexei Juravliov, deputat din partea Partidului „Patria” în Duma de Stat a Federaţiei Ruse. Juravliov se afla printre parlamentarii care se aflau la bordul avionului nevoit să revină la la Chişinău după ce a decolat din Tiraspol spre Moscova, mai scrie Interfax. „Ambasadorul Federaţiei Ruse în Moldova este informat despre sechestrarea foilor cu semnături şi consider că trebuie să ne exprimăm protestul şi să cerem întoarcerea urgentă a foilor cu semnături”, a adăugat deputatul citat de agenţia de presă rusă.

MAEIE afirmă că vizita privată în Republica Moldova a vicepremierului rus Dmitri Rogozin, care a fost însoţit de un grup de deputaţi ai Dumei de Stat a Adunării Federale şi de un membru al Guvernului, nu a trecut fără declaraţii cu caracter provocator la adresa Republicii Moldova.

„În pofida mesajelor transmise părţii ruse pe calea diplomatică în ajunul acestei vizite de a se abţine de la declaraţii care ar putea prejudicia relaţiile bilaterale, demnitarul rus, pentru a câta oară, şi-a permis aprecieri şi comentarii eronate vizavi de alegerea suverană de dezvoltare a ţării noastre. Amintim că, poziţia oficială a Federaţiei Ruse, confirmată în repetate rânduri, se bazează pe respectarea alegerii suverane a Republicii Moldova şi soluţionarea conflictului transnistrean în baza suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova.

Cu această ocazie, reiterăm că autorităţile Republicii Moldova pledează consecvent pentru un dialog constructiv şi pragmatic cu Federaţia Rusă în toate domeniile de interes comun, mai cu seamă pe chestiunile sensibile ce ţin de reglementarea cuprinzătoare a problemei transnistrene.

În acelaşi timp, în legătură cu intenţia oficialilor ruşi de a transporta cu avionul de rută specială (charter) a unor cutii conţinând “liste cu semnături pentru recunoaşterea Transnistriei”, MAEIE precizează că materialele respective au fost reţinute de organele competente ale Republicii Moldova pentru a analiza legalitatea acestora în conformitate cu legislaţia RM în vigoare.

Atragem atenţia asupra faptului că, acţiunile şi declaraţiile lui D. Rogozin din ultima perioada  sunt contraproductive şi nu contribuie la avansarea procesului de reglementare a conflictului transnistrean”, se menţionează în comentariul semnat de Serviciul de presă al MAEIE de la Chişinău.

„Serviciile speciale din Moldova încearcă să ridice de la bordul aeronavei noastre cutiile cu semnăturile transnistrenilor în favoarea reunirii cu Rusia. E greu să inventezi o publicitate mai bună pentru acest plebiscit popular”, a comentat vicepremierul rus Dmitri Rogozin pe pagina sa de Facebook. Oficialul rus se afla deja la Moscova, unde a plecat cu o cursă obişnuită din Chişinău, şi nu cu avionul contractat pentru un zbor charter, cu care a venit. Acesta din urmă, la bordul căruia se aflau cutiile cu liste cu semnături, a fost nevoit să revină la Chişinău, la puţin timp după ce intrase în spaţiul aerian al Ucrainei.

FOTO: O pagină cu semnăturile transnistrenilor. Sursa: Facebook / Dmitri Rogozin

rogozin la transmiterea listelor de semnaturi pentru recunoasterea transnistriei foto facebook rogozin
Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite