Miniştrii ţărilor Benelux ne promit abolirea regimului de vize cu UE până la mijlocul anului 2014

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Miniştrii de Externe ai ţărilor Benelux FOTO: dUMITRU gONCEAR
Miniştrii de Externe ai ţărilor Benelux FOTO: dUMITRU gONCEAR

Cei trei miniştri de Externe susţin că Republica Moldova are toate şansele să semneze Acordul de Asociere şi cel de Liber Schimb şi Aprofundat cu UE, da şi să obţină regim liberalizat cu UE, până la mijlocul anului 2014.

Miniştrii Afacerilor Externe ai ţărilor Benelux, Didier Reynders (Belgia), Frans Timmermans (Ţările de Jos) şi Jean Asselborn (Luxemburg) se află astăzi, într-o vizită oficială, în Republica Moldova. La Chişinău, cei trei oficiali au discutat despre evoluţia relaţiei dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană, acţiunile ce urmează să fie întreprinse până la Summitul de la Vilnius, dar şi perioada de după. De asemenea, au fost abordate subiecte precum pregătirile pentru parafarea Acordului de Asociere şi cel de Liber Schimb şi progresele înregistrate de Moldova în procesul de liberalizare a vizelor pentru moldoveni.

„Este o vizită în premieră şi foarte importantă. Nu uitaţi, ţările Benelux sunt ţări fondatoare ale Uniunii Europene şi actori extrem de importanţi în ceea ce înseamnă conceptul european astăzi. Această vizită se desfăşoară într-un moment crucial pentru viitorul şi destinul Republicii Moldova“, a declarat premierul Iurie Leancă.

La rândul lor, miniştrii de Externe ai Ţărilor Benelux au menţionat că sprijină Republica Moldova în procesul de integrare în UE. „În ceea ce priveşte liberalizarea regimului de vize, poziţia noastră este clară. Sprijinim Moldova în procesul de liberalizare a regimului de vize şi vrem vă ajutăm să aveţi o soluţie în acest proces până la expirarea mandatului actualei Comisii Europene şi până la următoarele alegeri în Parlamentul European. Asta înseamnă că, până la jumătatea anului 2014 vrem să ajungem la o soluţie pozitivă în rezolvarea acestei probleme. În ceea ce priveşte Acordul de Asociere şi de Liber Schimb ne-am dori să fie parafate integral astfel încât după parafare să urmeze alte procese decizionale, care vor fi realizate în primul semestru al anului 2014“ a declarat Jean Asselborn ministrul de Externe al Luxemburgului.

Nu suntem aici pentru a ne implica în politica internă a Republicii Moldova, ci pentru a apăra valorile europene şi pentru a-i sprijini pe cei care apără şi promovează valorile europene.  Jean Asselborn, ministrul de Externe al Luxemburgului

Succesul de la Vilnius

„Sigur, mai sunt multe de făcut. Moldova mai are de lucru la capitolul supremaţia legii, combaterea corupţiei, dar această vizită este una de sprijin în parcursul ei european. Avem nevoie de un succes pentru Summitrul Parteneriatului de la Vilnius. Republica Moldova este ţara care are cele mai bune şanse să ofere acest succes. Chiar şi succesul de la Vilnius va reprezenta un început important după care vor urma discuţii şi negocieri“, a menţionat Didier Reynders, ministrul de Externe al Belgiei.

Totodată, ministrul de externe olandez, Frans Timmermans, a declara că pe măsură ce se va apropia de standardele europene, Republica Moldova va avea un viitor mai bun, locuri de muncă, stabilitate. „Sigur, noi vorbim de summitruri, acroduri, vize, dar acestea sunt doar instrumente. Ceea ce propunem noi este  locuri de muncă, un viitor mai bun, stabilitate şi posibilitatea de a fi într-o Europă prosperă“, a accentuat Frans Timmermans.

Cei trei miniştri au efectuat o vizită oficială în Republica Moldova. În cadrul acesteia,oficialii au avut întrevederi cu preşedintele ţării, Nicolae Timofti, preşedintele Parlamentului, Igor Corman, premierul Iurie Leancă şi cu ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite