Ministru slovac: Bratislava sprijină calea reformelor democratice ale Chişinăului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicu Popescu şi Ivan Korcok, colaj foto
Nicu Popescu şi Ivan Korcok, colaj foto

Între Moldova şi Slovacia există un sprijin reciproc în cadrul parteneriatului strategic, care se materializează în rezultate tangibile pentru cetăţeni, în proiecte valoroase, a declarat ministrul de Externe, Nicu Popescu, cu după ce a discutat cu omologul său slovac, Ivan Korčok, principalele aspecte ale cooperării moldo-slovace, agenda europeană a Republicii Moldova, programele de asistenţă pentru dezvoltare, transmite IPN.

În cadrul unei conferinţe de presă comune cu şeful diplomaţiei slovace, Nicu Popescu a reiterat că Parteneriatul Estic şi Zona de Liber Schimb cu UE sunt un succes pe care Republica Moldova ar dori să-l consolideze prin extinderea ariei de cooperare, „inclusiv în domeniul protecţiei mediului înconjurător, securităţii şi rezilienţei, digitalizării”, – idei expuse şi după întâlnirile cu reprezentanţii altor capitale europene. „Pentru noi, integrarea europeană este calea care poate fortifica democraţia, reformele, redresarea economică”, a subliniat şeful diplomaţiei de la Chişinău.

Nicu Popescu a apreciat că prezenta vizită este o mărturie a intensificării relaţiilor moldo-slovace. Aceluiaşi scop va servi şi apropiata vizită a preşedintei Maia Sandu la Bratislava. Se aşteaptă că dialogul politic va impulsiona relaţia comercial-economică între state, iar investiţiile slovace vor înviora peisajul economic al ţării.

Şeful diplomaţiei moldoveneşti a mulţimut pentru proiectele slovace implementate în Moldova, adresate comunităţilor: echiparea anti-covid a unui număr de cinci spitale, asigurarea cu echipament special a unei case de copii din Ceadîr-Lunga, implementarea unui proiect de asigurare cu apă potabilă la Ialoveni etc.

La rândul său, Ivan Korčok a remarcat căldura cu care a fost primit la Chişinău, specificând că îi leagă o prietenie de ani de zile cu actualul ministru moldovean de externe. El a apreciat că numirea acestuia la timona diplomaţiei moldoveneşti este în beneficiul ţării.

Oficialul slovac a menţionat interesul ţării sale de a contribui la fortificarea Republicii Moldova, de a o vedea democratică şi prosperă în vecinătatea sa estică, fiind o ţară care „aduce veşti bune” în cadrul Parteneriatului Estic. El a exprimat sprijinul autorităţilor slovace pentru agenda de reforme a preşedintei Maia Sandu, guvernarea urmând să valorifice şansa unică de a readuce stabilitatea şi supremaţia legii în ţară.

Ministrul a enunţat sprijinul Bratislavei pentru rezolvarea paşnică  conflictului transnistrean. El a dat asigurări că Slovacia va continua să sprijine Republica Moldova atât în efortul ei extern de integrare europeană, a reformelor sistemice interne, cât şi prin proiecte concrete, adresate oamenilor, prin acţiuni de ajutorare şi solidaritate în combaterea pandemiei de COVID-19.

În context, ministrul a relatat că a transmis autorităţilor de la Chişinău un lot de 10 mii de teste rapide antigen.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite