Politică

articolul anterior articolul urmator

Ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, despre eventualele restricţii în HoReCA: Trebuie să evităm un lockdown

0
21 Sep 2021 10:27:53
Autor: Iurii Botnarenco
Sergiu Gaibu
Sergiu Gaibu

Impunerea unor măsuri restrictive este necesară pentru evitarea unui lockdown în Republica Moldova. O spune ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, potrivit căruia, încă nu s-a ajuns la o decizie finală dacă va fi instituită sau nu obligativitatea deţinerii unui certificat de vaccinare sau test anti-COVID-19 pentru sectorul HoReCa. El susţine că decizia va fi luată în funcţie de evoluţiile pandemice, notează IPN.

Experţienţa altor state, spune ministrul Gaibu, demonstrează că instituirea unor măsuri restrictive pentru sectorul HoReCa facilitează combaterea răspândirii virusului. Totuşi, decizia privind obligativitatea deţinerii unui certificat de vaccinare la intrarea în restaurant va fi luată doar în eventualitatea în care numărul cazurilor de COVID-19 va creşte dramatic.

„În alte state este demonstrat că una dintre cele mai eficiente măsuri este ca accesul în zonele în care există potenţial de focare să fie posibil doar dacă ai una dintre cele 3 condiţii impuse de medici: certificatul de vaccinare, test negativ sau act care confirmă prezenţa anticorpilor. În Republica Moldova, cel mai rău lucru ar fi instituirea unui lockdown, de aceea trebuie să facem tot posibilul ca să nu ajungem în această situaţie. Tocmai de accea sunt necesare măsuri puţin mai restrictive, dar să permită evitarea unui lockdown ”, a spus Sergiu Gaibu în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Ministrul spune că o astfel de măsură restrictivă nu va fi aplicată uniform la nivel naţional, ci va depinde de codul de alertă COVID specific fiecărei zone.

„Contează foarte mult rata de vaccinare, analizăm evoluţiile pe fiecare regiune. Se vor aplica măsuri diferite pentru fiecare zonă. Chişinăul are o rată de vaccinare deja de 35%, mai mare decât media pe ţară. Acest lucru tot va fi luat în considerare când vom decide instituirea unui green pass ”, a mai spus Gaibu.

De cealaltă parte, reprezentanţii HoReCa spun că instituirea obligativităţii certificatului de vaccinare, a testului negativ sau a unui document ce confirmă prezenţa anticorpilor la intrarea în restaurante va duce la falimentarea graduală a sectorului.
„Luând în considerare rata scăzută de vaccinare, ne aşteptăm la o scădere a consumului foarte drastică. Pentru că această condiţionare are un impact direct asupra situaţiei economice a restaurantelor, care se răsfrânge asupra angajaţilor din HoReCa, luând în considerare faptul că şi aşa avem forţă de muncă puţină gata să lucreze în acest sector. În alte state, într-adevăr, aceste certificate COVID-19 au fost introduse, însă acolo rata de vaccinare este de 50-60%”, a spus Aneta Zasaviţchi, preşedinta Asociaţiei patronale MĂR.

Potrivit ultimei decizii a Comisiei Naţionale Extraordinare de Sănătate Publică, persoanele cu vârsta de peste 18 ani sunt admise la spectacole, concerte, festivaluri, în incinta teatrelor, cinematografelor, sălilor de concert, a cluburilor de noapte, ringurilor de dans doar la prezentarea certificatului de vacinare, a testului negativ la COVID sau a unui act ce confirmă prezenţa anticorpilor.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările