Ministrul Educaţiei, chemat în Parlament în contextul iniţiativei privind comasarea universităţilor: Guvernarea PAS alungă din ţară toţi tinerii talentaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
x

Ministrul Educaţiei, Anatolie Topală, este aşteptat în Parlament vineri, 1 iulie, pentru a oferi explicaţii în legătură cu intenţia guvernării de a lichida majoritatea universităţilor din Republica Moldova.

Într-un briefing de presă, susţinut de deputatul Partidului „ŞOR” Marina Tauber şi deputatul PCRM Diana Caraman, guvernarea PAS a fost acuzată că prin reforma în educaţie nu face altceva decât să alunge tinerii din ţară. 

Marina Tauber susţine că, anterior, pe vremea când era ministru al Educaţiei, actualul şef al statului, Maia Sandu, a închis 200 de şcoli, acţiune care a dus la pustiirea satelor, la o limitare şi mai mare a accesului la educaţie, precum şi la înrăutăţirea calităţii studiilor.

„După ce au închis şcolile se apucă să închidă şi universităţile. Peste noapte, fără o expertiză, fără a discuta cu mediul academic, fără consultări publice, fără o evaluare a riscurilor, fără nimic. Vă imaginaţi ce debandadă va fi la 1 septembrie? Mii de studenţi lăsaţi în drum, haos total în cele câteva universităţi pe care le-au cruţat, zeci sau chiar sute de cadre didactice disponibilizate”, a menţionat deputatul Partidului „ŞOR”. 

Marina Tauber s-a arătat surprinsă de seninătatea cu care ministrul Educaţiei vorbeşte despre faptul că profesorii ale căror universităţi vor fi lichidate, vor rămâne fără lucru. 

„Vorbim despre nişte oameni de o mare valoare - lectori, conferenţiari, profesori, academicieni, vorbim despre spuma societăţii, clasa superioară a ei. Dacă pe ei îi lasă în voia sorţii cu atâta lejeritate, cum puteţi crede că de ceilalţi le pasă mai mult? Este adevărat că sistemul nostru de învăţământ este bolnav. Dar când te doare o mână sau un picior, nu te apuci să le amputezi. Le tratezi. Că altfel rămâi beteag. Iar ei exact asta vor să facă din Republica Moldova, o ţară beteagă”, a menţionat Marina Tauber.

În context, ea a amintit despre faptul că guvernarea PAS, în speţă, Ministerul Educaţiei, refuză să autorizeze deschiderea, la Orhei, a unei extensiuni a Universităţii „A.I. Cuza” din Iaşi.

Amintim că ministrul Educaţiei, Anatolie Topală a declarat că în urma comasării universităţilor, studenţii şi cadrele didactice din Republica Moldova vor beneficia de condiţii mai bune de studii, întrucât se va investi mai mult în modernizarea infrastructurii universitare.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite