Ministrul de Externe: Diplomaţia trebuie să lucreze pentru detaşarea ţării de imaginea unui stat ex-sovietic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO mfa.gov.md
FOTO mfa.gov.md

Diplomaţia Republicii Moldova trebuie să lucreze pentru detaşarea ţării de imaginea unui stat ex-sovietic şi să se afirme ca un stat ce aparţine civilizaţiei occidentale, parte a familiei europene. Diplomaţia trebuie să menţină o imagine bună ţării în statele lumii, să fie dinamică, axată pe rezultate şi să prezinte realităţile interne din perspectiva statului de drept, a legislaţiei şi interesului naţional.

Declaraţia aparţine ministrului afacerilor externe şi integrării europene, Tudor Ulianovschi, făcută la Reuniunea anuală a diplomaţiei moldoveneşti, organizată de MAEIE, în perioada 9 – 11 iulie, anul curent, transmite IPN.

Referindu-se la problematica integrării europene ca un accent principal al politicii externe, ministrul a menţionat că acesta constituie un „fir roşu” al politicii interne şi externe a Republicii Moldova. Avansarea pe calea integrării europene nu se poate face în condiţiile unui deficit de încredere, fiind o situaţie care trebuie schimbată, iar această schimbare nu se poate face doar la Bruxelles, consideră ministrul.

De aceea, în capitalele statelor membre, ambasadorii trebuie să desfăşoare o activitate prodigioasă, printr-un contact punctual, permanent şi coordonat cu exponenţii puterii şi factorii de influenţă din ţările de acreditare din spaţiul european. Tudor Ulianovschi s-a referit şi la problematica diplomaţiei economice, accentuând că fiecare misiune diplomatică ar trebui să-şi fixeze obiective clare privind promovarea comerţului, atragerea investiţiilor şi să-şi elaboreze o agendă comercial-economică concretă, cu obiective pe termen scurt, mediu şi lung.

Vorbind despre problematica reintegrării ţării, ministrul a menţionat că în dialogul cu factorii de decizie din ţările de acreditare, precum şi cu corpul diplomatic acreditat în aceste ţări, trebuie consolidată convingerea că soluţionarea problemei transnistrene va fi realizată exclusiv prin mijloace politice paşnice, pe calea negocierilor, iar statul moldovenesc reintegrat trebuie să fie unul viabil şi funcţional, având drept opţiune strategică pentru politica sa externă, principiul neutralităţii şi obiectivul integrării europene consfinţite în Constituţie. În contextul rezoluţiei ONU privind retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova, din 22 iunie, ministrul s-a declarat convins că eliminarea factorului militar şi de forţă ar aduce doar beneficii în reglementarea politică a conflictului şi promovarea măsurilor de consolidare a încrederii între ambele maluri ale Nistrului.

Şeful MAEIE susţine că Moldova fiind o ţară neutră, singura protecţie de care poate beneficia în rezolvarea problemei securităţii internaţionale, este respectarea dreptului internaţional şi consolidarea pe criteriile Cartei ONU. „Trebuie să ne pronunţăm foarte clar pentru intangibilitatea dreptului internaţional şi contra unei ordini mondiale cu sfere de influenţă partajate”. Totodată, pentru a-şi consolida propria securitate, Moldova ar trebui să colaboreze mai intens cu NATO, trecând la un stadiu mult mai avansat, care nu ar contraveni politicii sale de neutralitate.

Vorbind despre activitatea fiecărei misiuni diplomatice, Tudor Ulianovschi, a menţionat că relaţiile cu România şi Ucraina sunt de o prioritate absolută pentru atingerea obiectivelor naţionale strategice pe plan extern, România fiind în mod natural aliatul cel mai fiabil al ţării în integrarea europeană, iar Ucraina este angajată într-o cooperare benefică privind controlul frontierei şi soluţionarea conflictului transnistrean. Ministrul susţine că dialogul Strategic Republica Moldova – SUA trebuie în continuare materializat la justa valoare, iar relaţiile cu Federaţia Rusă, trebuie să revină pe un făgaş normal, lucru care  trebuie să se producă în albia fireasca a respectului faţă de principiile dreptului internaţional, al Cartei ONU şi al acceptului opţiunilor noastre strategice în calitate de actor al scenei internaţionale. În cadrul CSI, Moldova se axează pe cooperarea economică şi trebuie să opteze pentru depolitizarea acestei cooperări. Ministrul a menţionat că volumul comerţului cu CSI este în continuă scădere, fapt care implică o nouă examinare a relaţiilor cu CSI pe viitor.

În plan multilateral, Republica Moldova trebuie să-şi definească clar obiectivele de ţară. ONU, OSCE, UNESCO, OIF, formatele de cooperare multilaterală regională, GUAM-ul, trebuie să devină tribune permanente cu mare vizibilitate pentru repoziţionarea Republicii Moldova în sistemul global şi regional de valori, a mai spus Tudor Ulianovschi.

Reuniunea anuală a diplomaţiei moldoveneşti, care este organizată după o pauză de 6 ani, are drept scop examinarea chestiunilor legate de activitatea misiunilor diplomatice şi sporirii eficienţei acestora, realizării politicii externe şi stabilirii unor noi sarcini şi priorităţi pe termen scurt şi mediu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite