Ministrul Finanţelor spune cum va fi acoperit deficitul bugetar de 7,4 miliarde pentru anul 2020

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Finanţelor, Sergiu Puşcuţa, afirmă că deficitul bugetar de 7,4 miliarde de lei, prevăzut în proiectul legii bugetului, care a fost recent aprobat de Guvern şi urmează să fie dezbătut în Parlament, va fi acoperit atât din resurse interne, cât şi din finanţări de peste hotare, transmite IPN.

Ministrul susţine că diferenţa directă dintre venituri şi cheltuieli, este de 2,6 miliarde din suma totală de 7,6 miliarde deficit. Cealaltă parte, de 4,8 miliarde de lei se referă la componenta investiţională, care, în opinia lui Sergiu Puşcuţa, „nu este un deficit ce ar crea pericole substanţiale pentru sustenabilitatea bugetului”.

Sergiu Puşcuţa afirmă că deficitul bugetar de 7,4 miliarde de lei este compus din două componente mari: deficitul pe componenta de bază şi deficitul pe componenta investiţională.

„Conform formulei de calcul a bugetului, se calculează deficitul total. Dacă e să ne referim la componenta investiţională, aceasta este componenta care prevede că în deficit se reflectă toate sumele împrumuturilor sau finanţărilor externe atrase de Republica Moldova ale căror destinaţie este investiţională. Componenta de bază este componenta pe care o percepem ca diferenţa directă dintre venituri şi cheltuieli. La componenta de bază deficitul planificat pentru anul 2020 constituie 2,6 miliarde de lei”, a declarat ministrul în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune Moldova 1.

Pentru acoperirea deficitului pe componenta de bază, în proiectul legii bugetului este prevăzută plasarea valorilor imobiliare de stat, vânzarea lor către instituţiile financiare ce ar genera venituri de două miliarde de lei. De asemenea, sunt prevăzute circa 500 de milioane de lei venituri din privatizări şi 200 de milioane din recuperarea activelor de la cele trei bănci devalizate în urma fraudei bancare – Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank. Totodată, ministrul aminteşte că pentru 2019 deficitul pe componenta de bază a fost de 3,5 miliarde.

În ceea ce priveşte deficitul de 4,8 miliarde care se referă la componenta investiţională, Sergiu Puşcuţa susţine că deficitul respectiv este unul care nu creează pericole substanţiale pentru sustenabilitatea bugetului. „Deficitul investiţional este unul convenţional”, a concretizat ministrul.

Potrivit lui, un angajament al Guvernului în cadrul proiectului legii bugetare a fost de a nu diminua angajamentele făcute faţă de cetăţenii ţării pe plan social. Astfel, bugetul a devenit unul al investiţiilor, dar şi unul de susţinere socială. „Toate aceste angajamente, şi cele sociale, şi cele salariale, dar şi cele de investiţii se regăsesc în proiectele de legi pentru anul viitor. Toate aceste activităţi se regăsesc în partea de cheltuieli a bugetelor şi sunt evidenţiate şi sursele de finanţare a acestora”, a continuat Sergiu Puşcuţa.

Ministrul recunoaşte că proiectele bugetelor se aflau la o etapă avansată de elaborare în cadrul Ministerului Finanţelor şi în cadrul Ministerului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale şi că actualul executiv le-a preluat şi „a corectat anumite momente şi a plasat accentele reieşind din programul de guvernare”.

„Noi am văzut proiectul pe data de 14 noiembrie, chiar în prima zi când am intrat în serviciu. Acest document a fost prezentat, el ca proiect era gata. Noi l-am preluat şi l-am ajustat cu acele modificări pe care noi le-am considerat corecte. Am corectat unele carenţe, care în viziunea noastră mai erau. Mă refer la partea de cheltuieli, partea investiţională, aici noi am purces la un exerciţiu de a diversifica acele investiţii pentru a le face mai impunătoare şi mai importante pentru dezvoltarea economică a ţării, totodată păstrând aspectul social”, a notat şeful Ministerului Finanţelor.

Ministrul finanţelor susţine că la elaborarea bugetelor s-a luat ca bază tendinţele macroeconomice care au fost prezentate de Ministerul Economiei, inclusiv creşterea planificată a Produsului Intern Brut de 3,8%, ratele de schimb ale monedei naţionale faţă de valutele străine prognozate, de asemenea, s-au luat în calcul importurile, exporturile planificate. „Veniturile prevăzute în proiectului bugetului de stat care a fost aprobat în Guvern nu au suferit modificări, comparativ cu proiectul elaborat de executivul anterior”, a menţionat Sergiu Puşcuţa. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite