Ministrul Justiţiei avertizează: Dacă Maia Sandu nu va desemna un candidat la funcţia de prim-ministru, va încălca jurământul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Justiţiei în exerciţiu, Fadei Nagacevschi, susţine că preşedintele Maia Sandu va încălca Legea Supremă dacă nu va desemna un candidat la funcţia de prim-ministru, după ce Republica Moldova a rămas fără Guvern, odată cu demisia premierului Ion Chicu, pe 23 decembrie 2020.

„Din punct de vedere tehnic, eu sunt convins că este vorba despre încălcarea jurământului în cazul în care nu se porneşte o asemenea procedură (de desemnare a premierului). Nu vreau să intru în dezbateri politice, eu mă bazez pe Constituţie şi hotărârile Curţii Constituţionale care stabilesc obligativitatea înaintării candidaturii”, a declarat Fadei Nagacevschi la emisiunea „Politica Nataliei Morari” de la TV8.

Ministrul a accentuat că Maia Sandu riscă să fie sancţionată dacă va încălca Legea Supremă. El a făcut referire la cele două sancţiuni prevăzute de Constituţie şi de hotărârea Curţii Constituţionale din 6 august 2020 - cea juridică (penală) şi cea constituţională (politică). 

În cazul sancţiunii politice, preşedintele ţării este suspendat din funcţie cu votul a 2/3 din deputaţi, iar în termen de 30 de zile este organizat un referendum naţional de demitere a preşedintelui. În cazul sancţiunii juridice, preşedintele poate fi pus sub acuzare cu votul a 2/3 din deputaţi, însă decizia de condamnare aparţine Curţii Supreme de Justiţie.

Amintim că, potrivit hotărârii Curţii Constituţionale din 6 august 2020, preşedintele ţării este obligat să desemneze un candidat la funcţia de prim-ministru, chiar dacă nu există o majoritate parlamentară: „În cazul în care nu este constituită o majoritate parlamentară absolută formalizată, Preşedintele Republicii este OBLIGAT ca, după consultarea fracţiunilor parlamentare, să desemneze un candidat pentru funcţia de Prim-ministru, chiar dacă fracţiunile parlamentare nu sunt de acord cu propunerea sa”.

Deşi se împlinesc trei săptămâni de la demisia Guvernului, Maia Sandu nu doar că nu a desemnat un candidat la funcţia de premier, dar nici nu a anunţat când intenţionează să facă acest lucru.  

Deputatul PAS Sergiu Litvinenco spune deschis că preşedintele Maia Sandu încă nu a înaintat un candidat la funcţia de prim-ministru deoarece acel candidat ar putea primi votul de încredere al Parlamentului, prin urmare Parlamentul nu va mai putea fi dizolvat şi, respectiv, nu se vor organiza alegeri parlamentare anticipate, aşa cum a promis Maia Sandu în campania electorală.

Reprezentanţii PAS insistă pe ideea că Maia Sandu are dreptul să nu desemneze un candidat la funcţia de premier, iar în aşa fel vor fi provocate alegeri parlamentare anticipate.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite