Ministrul Justiţiei, despre decizia instanţei de a-i achita pe cei doi sportivi acuzaţi de omor: „Confirmă că domeniul încă e grav bolnav”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Justiţiei, Fadei Nagacevschi, consideră că hotărârea instanţei privind achitarea celor doi luptători K-1, care au ucis în bătaie un tânăr în faţa unui club de noapte din Chişinău „confirmă că domeniul încă e grav bolnav”.

„Desigur, în calitate de ministru voi sesiza organele disciplinare a judecătorilor şi a procurorilor pentru verificarea acţiunilor judecătorului şi procurorului de caz. Sunt convins că procuratura va contesta sentinţa pronunţată de judecător. Probabil vor urma verificări asupra corectitudinii instrumentării cazului. Dar asta este puţin”, a scris Fadei Nagacevschi pe Facebook.

Ministrul a accentuat că „avem nevoie urgentă de schimbări în justiţie”.

„Asta presupune că politicienii trebuie să fie înţelepţi şi să-şi consolideze eforturile, să renunţe la interesele politice de grup la subiectul justiţiei. Clasa politică concentrată pe conflictele politice de grup permite justiţiei să se abată de la misiunea setată. De asta oamenii egal nu cred în politicieni şi justiţie.

Parcurgem o perioadă sensibilă din punct de vedere politic, vin alegerile, şi politicienii nu se pot ridica de-asupra egoismului personal şi nu se concentrează pe problemele reale ale societăţii”, a menţionat Nagacevschi.

El a chemat politicienii la mobilizare şi colaborare pe domeniul justiţiei, dacă vrem să schimbăm lucrurile.

„Deseori mă prind la gîndul că partenerii noştri de dezvoltare îşi doresc schimbarea lucrurilor pe justiţie mai mult decît clasa noastră politică. Acţionăm doar sub presiune, dar nici atunci nu foarte bine. În analize reieşim din rea-credinţă. Mereu credem că toţi ne vor răul, căutăm vinovatul pentru incapacitatea noastră de a comunica şi colabora”, a mai spus ministrul.

Mihai Pârgaru şi Aurel Ignat, luptătorii K-1 care ar fi ucis în bătaie un tânăr în faţa unui club de noapte din Chişinău nu vor face închisoare. Unul dintre ei a fost achitat în totalitate, iar celălalt a fost achitat parţial şi condamnat la o amendă simbolică pentru un singur capăt de acuzare – ”huliganism”.

Verdictul a fost dictat vineri, 26 iunie, de Judecătoria Chişinău, sediul Buiucani.

Procuratura municipiului Chişinău, oficiul Râşcani, care a solicitat condamnarea celor doi la câte 15 ani închisoare, anunţă că va contesta sentinţa şi va insista pe condamnarea lor în corespundere cu faptele comise.

Amintim că procurorii au cerut condamnarea lor pentru două capete de acuzare: huliganism şi vătămarea intenţionată gravă a integrităţii corporale, soldată cu decesul unei persoane.

Crima a avut loc în noaptea de 18 spre 19 mai 2018, în timpul unei altercaţii în faţa unui club de noapte din Chişinău, când inculpaţii, împreună cu un coparticipant, care se află în căutare, l-au bătut crunt pe un tânăr, care a decedat, peste câteva zile, la spital.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite