Ministrul Justiţiei, despre protestul Partidului Şor de la sediul Delegaţiei UE:  După ce a fost furat un miliard, aveţi tupeul să atacaţi oficialii europeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Justiţiei, Fadei Nagacevachi, a declarat că este solidar cu ambasadorul UE la Chişinău, Peter Michalko, după ce Partidul Şor a organizat un protest în faţa instituţiei diplomatice europene joi, 6 august, cerând demisia acestuia pentru afirmaţia că instanţele din R. Moldova ar tergiversa intenţionat examinarea dosarului lui Ilan Şor.

„Judecătorii au decis să demonstreze că pot amâna la nesfârşit examinarea cazului Şor. Când vreun oficial local îndrăzneşte să îşi expună dezacordul cu „amânările veşnice”, e atacat de deputaţii partidului „Şor” şi de avocaţii domnului Şor, precum că s-ar face presiuni asupra instanţei. Mai nou şeful Delegaţiei UE „a îndrăznit” să îşi expună dezacordul. Deputaţii Partidului Şor au înaintat cică notă de protest”, a scris Fadei Nagacevschi pe Facebook.

Ministrul s-a arătat surprins de tupeul deputaţilor din Partidul Şor de a ataca oficialii europeni, după ce „a fost furat un miliard”.

„E un caz de interes public, pentru care plăteşte toată ţara. Mai puţin Dvs. Sunt solidar cu Ambasadorul UE în RM, domnul Peter Michalko, pe cazul amânării examinării cazului Şor”, a mai spus Nagacevschi.

Anterior, IPN a scris că, din luna februarie 2018, când dosarul de condamnare a fostului preşedinte al Consiliului de Administraţie al Băncii de Economii, Ilan Şor, a fost transferat la Curtea de Apel Cahul, au fost numite 27 de şedinţe de judecată – toate fiind amânate pe diverse motive. Amânări au existat şi pe motiv că expertiza financiar-contabilă dispusă de către instanţa de judecată nu era finalizată.

În iunie 2017, Ilan Şor a fost condamnat la şapte ani şi jumătate de închisoare pentru cauzarea de prejudicii statului prin înşelăciune şi abuz de încredere. Sentinţa a fost atacată în instanţa de apel, iar inculpatul a fost eliberat din arest la domiciliu şi plasat sub control judiciar până la pronunţarea sentinţei definitive. În februarie 2018, dosarul a fost strămutat la Curtea de Apel Cahul.

În iunie 2019, imediat ce PDM a cedat guvernarea, Ilan Şor a dispărut din spaţiul public. Organele de drept i-au intentat dosar penal pentru părăsire ilegală a ţării. Pe 15 august 2019, Ilan Şor a fost lipsit de imunitate parlamentară.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite