Mircea Geoană: Suntem îngrijoraţi de mobilizarea ameninţătoare de la graniţele Ucrainei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
geoana

NATO este în căutarea unei soluţii politice şi diplomatice pentru detensionarea situaţiei de la graniţele Ucrainei. O spune secretarul general adjunct NATO, Mircea Geoană. Potrivit înaltului oficial, în ultimii ani, Rusia a adoptat o politică extrem de agresivă, care pune în pericol securitatea regională, notează IPN.

Demnitarul şi-a exprimat speranţa că dialogul şi diplomaţia vor prima şi vor asigura pacea pe continentul european.

Secretarul general adjunct NATO a menţionat că mult timp Rusia a ignorat orice dialog direct cu NATO, iar după o pauză de câţiva ani s-a reuşit convocarea unei reuniuni NATO-Rusia. Mircea Geoană a menţionat că acum NATO pregăteşte propuneri concrete pe care să le expedieze spre examinare Rusiei şi care vor constitui subiectul următoarei întâlniri în format NATO-Rusia.

„Acţiunile Federaţiei Ruse, extrem de agresive la adresa Ucrainei şi în general la adresa vecinilor săi, au condus la o situaţie de securitate care este cea mai severă din ultimii 30 de ani. Pentru că este o situaţie cu un risc de securitate ridicat, noi credem la NATO şi e ceea ce facem în mod activ, este să căutăm o soluţie politică şi diplomatică. Pentru că întotdeauna diplomaţia şi dialogul sunt mai bune decât tensiunea sau conflictul. De aceea, după reuniunea NATO-Rusia de acum câteva zile, pentru prima dată după 2 ani şi jumătate, în pofida insistenţelor repetate pe care le-am făcut la adresa Federaţiei Ruse să vină la masa dialogului cu NATO, am avut acest dialog acum câteva zile. Pregătim propunerile scrise pe care NATO le va trimite Rusiei. Secretarul general NATO a înaintat o scrisoare către toţi membrii Consiliului, şi Federaţiei Ruse, şi celor 30 de aliaţi, sugerând şi indicând 3 grupuri tematice de subiecte care ar putea să facă subiectul unei discuţii în formatul NATO-Rusia, vom vedea care va fi răspunsul Rusiei”, a spus Mircea Geoană în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Secretarul general adjunct NATO a menţionat că Rusia a devenit în ultimii ani un factor de instabilitate în regiune. Reprezentanţii Blocului Nord-Atlantic se arată îngrijoraţi de ambiţiile expansioniste ale Moscovei. Potrivit secretarului general adjunct NATO, consolidarea prezenţei militare ruse la graniţa cu Ucraina este un atentat la adresa securităţii regionale.

„Vrem să dăm diplomaţiei o şansă, deşi suntem îngrijoraţi de această mobilizare extraordinară, neobişnuită şi ameninţătoare la toate graniţele Ucrainei. Sperăm ca dialogul să fie calea care să detensioneze situaţia şi să permită un dialog matur şi realist. Federaţia Rusă a îmbrăţişat de ceva timp un tip de politici agresive şi nu putem uita că în 2014 a anexat ilegal şi nelegitim Crimeea, a încurajat şi încă încurajează un război mocnit în Donbass. Nu putem să trecem cu vederea presiunile masive pe care le exercită la adresa altor vecini de-ai săi”, a mai spus secretarul general adjunct NATO.

Rusia a început exerciţiile militare la graniţa cu Ucraina, cu mii de trupe şi zeci de avioane de război. Acţiunile au loc după ce Kremlinul a acuzat Washingtonul de „escaladarea tensiunilor”, prin pregătirea unui contingent de soldaţi care ar putea pleca în Europa pe fondul temerilor că Moscova va invada Ucraina. Exerciţiile militare implică aproximativ 6.000 de soldaţi şi cel puţin 60 de avioane de luptă în regiunile Rostov şi Krasnodar, din apropierea Ucrainei şi din Crimeea ocupată de Moscova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite