Mobilizarea din Transnistria reprezintă o provocare periculoasă a lui Şevciuk

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Decretul lui Evgheni Şevciuk privind mobilizarea bărbaţilor cu vârsta cuprinsă între 18 şi 27 de ani reprezintă o provocare serioasă. Opinii în acest sens au fost formulate în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul de televiziune „Publika TV”, transmite IPN.

Victor Gaiciuc, fostul ministru al apărării al Republicii Moldova, a spus că pe lângă înrolarea militarilor în termen mai este vorba şi de pregătirea rezerviştilor. „Probabil că partea transnistreană simte o presiune atât din partea Ucrainei, cât şi a Moldovei. Am observat că legislaţia militară ei o copie de la Armata Naţională a Republicii Moldova”, a spus Gaiciuc.

Ion Leahu, fost membru al Comisiei Unificare de Control, consideră că nu este vorba de o pregătire de rutină. „Felul cum este organizată mobilizarea ne dă de gândit că Tiraspolul vrea să-şi extindă armata şi mobilizează tineri cu studii superioare care au primit şi gradul de ofiţer. Nu este vorba de o pregătire de rutină, iar Chişinăul, prin serviciile sale speciale, trebui să afle ce se întâmplă şi să ia atitudine”, a spus Leahu.

Valeriu Cerba, prorector al Universităţii de Studii Europene din Moldova, la fel, consideră că anunţarea mobilizării de către regimul separatist nu este întâmplătoare. „Decretul lui Şevciuk se încadrează perfect într-o gamă de provocări menite să destabilizeze situaţia. Aceasta mă face să cred că nu este întâmplător. Preşedintele ucrainean Poroşenko a declarat nu demult că Rusia concentrează forţele militare la frontiera cu Ucraina. Nu este exclus că decizia lui Şevciuk a fost coordonată cu Moscova”, a declarat Cerba.

Analistul media, Cristian Tabără, susţine că mobilizarea din Transnistria nu are „o justificare sănătoasă”. „Este o acţiune disperată a unui lider falimentar, care nu poate decât să isterizeze populaţia pentru a o sustrage de la problemele economice cu care se confruntă regiunea. Dar dacă în aceasta este implicată şi Moscova, atunci situaţia devine foarte periculoasă. Şevciuk se joacă cu focul foarte riscant . Este suficient să existe o provocare, este suficientă o împuşcătură, şi situaţia va scăpa de sub control”, a opinat analistul.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite