Politică

articolul anterior articolul urmator

Moldova şi Italia au semnat Acordul în domeniul securităţii sociale. Ce prevede documentul

3
19 Jun 2021 09:19:44
Autor: Iurii Botnarenco

În cadrul vizitei la Roma, preşedintele Maia Sandu a semnat, împreună cu ministrul italian al Muncii şi Politicilor Sociale, Andrea Orlando, Acordul în domeniul securităţii sociale.

„Este un document aşteptat de concetăţenii noştri care au muncit sau muncesc în Italia. El le oferă posibilitatea ca, obţinând o pensie în această ţară, să o poată primi şi acasă, dar şi invers - să poată primi în Italia pensia din Republica Moldova”, a spus Maia Sandu.

Conform Acordului, fiecare stat va calcula şi va achita pensia proporţional perioadei de asigurare, realizate pe teritoriul propriu şi doar în baza contribuţiilor achitate legal. În plus, în baza acestui tratat, vor mai fi acordate pensia de dizabilitate cauzată de o afecţiune generală, pensia şi indemnizaţia de dizabilitate cauzată de un accident de muncă sau boală profesională. Astfel, concetăţenii noştri vor putea alege pe teritoriul cărui stat să primească pensiile şi prestaţiile sociale la care au dreptul.

„Am mulţumit ministrului Orlando şi echipelor ambelor ţări pentru munca depusă pentru finalizarea acestui acord. Am agreat, totodată, să continuăm să consolidăm relaţiile de colaborare bilaterală în domeniul protecţiei sociale şi al muncii, atât de importante pentru comunitatea noastră din Italia”, a subliniat şefa statului.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Prudent
19.06.2021, 09:51:04

Nu știu dacă după 11 iulie vor veni iarăși la putere forțe corupte cu Dodon în frunte, dar cert este că epoca comunistă și cea a corupților deja apune. Acum, populația vede pentru prima dată un politician onest într-o funcție importantă și vede că țările dezvoltate îl tratează cu mult respect și considerare. Asta v-a mai dura cel puțin 3 ani și jumătate deoarece nu v-a putea fi demis și Curtea Constituțională nu v-a permite ca să i se ia din atribuții. Acum, pentru prima dată populația aude mereu despre lupta cu corupția de la cel mai înalt om din stat iar în același timp, partidele care pretind că sunt pe stângă nici nu pronunță cuvântul corupție. Iar Usatîi, ne spune că procurorul Stoianoglo este foarte bun, chiar dacă n-a dus la bun sfârșit niciun dosar în care să existe condamnări la închisoare. V-a mai trece câțiva ani până ce toată populația, inclusiv minoritățile vor înțelege că toată sărăcia este generată de corupția lui Voronin, Plahotniuc, Filat, Dodon, ș.a.m.d. Cum ziceam la început, epoca corupților apune și un motiv în acest sens este chiar faptul că populația poate să facă deosebire. Deosebire dintre cum este un politician ca Maia Sandu și un politician cum este Dodon. Deosebire dintre cum au fost tratați basarabenii pe vremea lui Dodon și de cum au fost tratați pe vremea Maiei Sandu.

-4 (10 voturi)
Prudent
19.06.2021, 09:53:26

V-a suspina după epoca lui Dodon și a lui Voronin doar tovarășul Alex Bun care îmi amintește mult de unii pocăiți care pot să ne vorbească cu săptămânile despre dumnezeu iar când îi întreb ceva despre credința lor, răspunsul este "eu așa cred".

-5 (9 voturi)
Coco
19.06.2021, 15:32:24

Sa nu-l nedreptatim pe Dodon care l-a randul lui a avut si el contact cu conducatorii unor tari cu democratii originale chiar nemaiintalnite cum ar fi Lukasenko, Kim Jongla, Ayatolahi plus spovada lunara.

-5 (13 voturi)
Modifică Setările