Moldova şi Rusia, condamnate la CEDO pentru transmiterea a doi cetăţeni moldoveni către aşa-numitele organe de urmărire penală din Transnistria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO pexels.com
FOTO pexels.com

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a făcut publice două hotărâri în care au recunoscut Republica Moldova şi Federaţia Rusă vinovate de violarea dreptului de a nu fi supus torturii şi tratamentelor inumane, precum şi dreptului la libertate şi siguranţă, scrie Asociaţia Promo-LEX.

Aceste cazuri ridică spre dezbatere problema colaborării între organele de drept constituţionale şi reprezentanţii organelor secesioniste care nu au niciun drept să examineze cauze şi să aplice pedepse penale. Anterior, Curtea a constatat această problemă în cauza Braga contra Moldovei şi Federaţiei Ruse, nr. 76957/01. Recent, autorităţile constituţionale au asistat la arestarea unui funcţionar din regiunea transnistreană, care la fel a fost transmis administraţiei secesioniste, detalii aici.

În cauza Negruţă v. Moldova şi Rusia, nr. 3445/13, reclamantul a fost reţinut la 14 iunie 2011 în or. Rezina de către CCCEC, apoi a fost transmis aşa-numiţilor reprezentanţi ai organelor de miliţie din regiunea transnistreană într-un caz penal pornit de către aceştia. 

Reclamantul a fost pus sub acuzare şi condamnat de către aşa-numitele organe de urmărire penală din regiune. Reclamantul a fost transferat în închisoarea nr. 1 din Hlinaia, unde a fost deţinut în condiţii inumane şi degradante de detenţie. Acesta a fost eliberat din locurile de detenţie la 27.10.2014. Curtea a tras concluzia că autorităţile moldoveneşti, care trebuiau să controleze situaţia la momentul arestării reclamantului, nu au împiedicat reţinerea sa de către aşa-numitele autorităţi ale „RMN”, care ulterior l-au condamnat şi plasat în condiţii inumane şi degradante. Curtea a constatat violarea art. art. 3, 5 par. 1, 13 a Convenţiei de către ambele state – Republica Moldova şi Federaţia Rusă. Totodată, a constatat violarea art. 1 Protocol adiţional la Convenţie, ca urmare a ”confiscării” mijlocului de transport ce aparţinea reclamantului de către aşa-numitele instanţe de judecată.

Curtea a dispus încasarea sumei de 15.000 Euro în calitate de prejudicii morale, dintre care 5.600 din contul Republicii Moldova şi 9.400 din contul Federaţiei Ruse, precum şi a sumelor pentru reprezentare în mărime de 1.900 Euro, dintre care 700 Euro din contul Republicii Moldova şi 1.200 Euro din contul Federaţiei Ruse.

În cauza Filin v. Moldova şi Rusia, nr. 48841/11, reclamantul a fost reţinut în apartamentul său din mun. Chişinău, unde locuia la 25.03.2009. Potrivit reclamantului, reţinerea a fost efectuată de către persoane care s-au prezentat de la Inspectoratul de poliţie Ciocana, dar care nu au prezentat niciun document confirmativ. 

Peste jumătate de oră de la reţinere, reclamantul a sunat soţia şi i-a comunicat că se află în arestul miliţiei din or. Dubăsari, controlat de administraţia secesionistă. La 21.10.2009 reclamantul a fost condamnat de către ”judecătoria r. Dubăsari” la 8 ani privaţiune de libertate, acesta a fost eliberat la 17.03.2015. 

Reclamantul la fel a fost deţinut în închisoare din or. Hlinaia în condiţii inumane şi degradante. În cauza Filin, Curtea a apreciat că nu poate fi constatat cu certitudine faptul că reclamantul a fost arestat de către angajaţii poliţiei, însă este în afara oricărui dubiu că reclamantul a ajuns în arestul aşa-numitelor organe de miliţie din regiune. Curtea a menţionat că nu a primit niciun răspuns univoc de la Guvernul RM, cu privire la modalitatea prin care angajaţii miliţiei transnistrene au putut traversa mai multe posturi de control. Prin urmare, Curtea a constatat că Guvernul nu a depus suficient efort pentru a împiedica transferul reclamantului în locurile de detenţie din regiune. Curtea a constatat violarea art. art. 3, 5 par. 1, 13 a Convenţiei de către ambele state – Republica Moldova şi Federaţia Rusă.

Curtea a dispus încasarea sumei de 20.000 Euro în calitate de prejudicii morale, dintre care 8.000 din contul Republicii Moldova şi 12.000 din contul Federaţiei Ruse, precum şi a sumelor pentru reprezentare în mărime de 2.000 Euro, dintre care 800 Euro din contul Republicii Moldova şi 1.200 Euro din contul Federaţiei Ruse.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite