Moldova a stabilit priorităţile de cooperare cu NATO pentru anii 2022 – 2023

0
Publicat:
Ultima actualizare:
nato

Autorităţile de la Chişinău îşi propun modernizarea sectorului de securitate şi apărare în conformitate cu noile evoluţii şi cerinţe ale mediului actual de securitate, pentru a face faţă noilor provocări. În context, Cabinetul de Miniştri a aprobat Planul Individual de Acţiuni al Parteneriatului Republica Moldova – NATO (IPAP), transmite IPN.

În opinia şefului diplomaţiei moldoveneşti, Nicu Popescu, neutralitatea nu înseamnă izolarea ţării. „Suntem ferm determinaţi să dezvoltăm cooperarea cu partenerii noştri în combaterea noilor ameninţări comune la adresa securităţii, cum ar fi terorismul, ameninţările cibernetice şi să contribuim la promovarea stabilităţii şi securităţii în regiune şi pe continentul european. Rolul acestui parteneriat absolut necesar ţării noastre este să aducă beneficii cetăţenilor Republicii Moldova, să fortifice instituţiile statului în domeniul securităţii şi apărării contribuind la obiectivul de a fi în continuare un factor de stabilitate în regiune”, a spus el.

Documentul prevede modernizarea Armatei Naţionale în conformitate cu noile evoluţii şi cerinţe ale mediului actual de securitate, pentru a face faţă noilor provocări, inclusiv se va realiza accelerat reforma Poliţiei de Frontieră şi a Trupelor de Carabinieri. În realizarea acestor obiective, Republica Moldova va conlucra cu Uniunea Europeană şi cu alte organizaţii internaţionale, urmărind scopul completării IPAP cu măsuri prevăzute de Acordul de Asociere Republica Moldova – UE şi Strategia naţională de dezvoltare.

IPAP trasează obiectivele de cooperare pe mai multe domenii de importanţă strategică, precum: cooperarea cu structurile şi instituţiile europene şi euroatlantice, reformele democratice, drepturile omului, statul de drept, combaterea corupţiei, integritatea teritorială şi relaţiile cu vecinii, reforma sectorului de securitate şi apărare, controlul democratic al Forţelor Armate, combaterea terorismului, asigurarea apărării cibernetice, dezvoltarea economică durabilă şi securitatea energetică.

Din anul 2006, IPAP este actualizat periodic.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite