Politică

articolul anterior articolul urmator

Moldova din stânga Nistrului, efemeritatea alegerilor ruseşti

2
27 Sep 2021 10:27:44
Autor: Iurii Botnarenco
Alegeri în Rusia FOTO EPA EFE
Alegeri în Rusia FOTO EPA EFE

Alegerile federale din Rusia care au avut loc la sfârşitul săptămânii trecute au reaprins dezbaterea asupra Transnistriei, determinând oficialii moldoveni să spună că „în pofida poziţiei exprimate în mod constant de autorităţile moldoveneşti, partea rusă a acţionat într-un mod care nu corespunde principiului suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova şi cadrului bilateral legal ”, relatează IPN, cu referinţă la Reporter UE.

Euroreporter îl citează pe profesorul în ştiinţe politice şi expert în spaţiul ex-sovietic, Armand Gosu, că alegerile pentru Duma Rusă desfăşurate pe teritoriul Moldovei reprezintă „incontestabil o încălcare a suveranităţii Republicii Moldova”. El spune că Moscova a negociat direct cu Tiraspolul (capitala spaţiului separatist din stânga Nistrului) deschiderea şi funcţionarea secţiilor de votare pe teritoriul republicii separatiste, ceea ce înseamnă că nu se recunoaşte suveranitatea şi integritatea teritorială a Moldovei”.

Pe lângă raioanele din stânga Nistrului, autorităţile ruse au deschis secţii de votare în Chişinău, capitala Moldovei, precum şi în oraşele Comrat şi Bălţi, obţinând cel mai mare număr de secţii de votare deschise de Rusia în afara graniţelor sale.

Sursa se referă şi la opinia lui Valeriu Pasa de la Comunitatea WatchDog.MD, care a declarat pentru Reporter UE că „nu pot numi ceea ce se întâmplă în Rusia ca fiind alegeri. Nu este altceva decât o farsă. Prin urmare, problema unui proces electoral sigur în Transnistria se încadrează în aceeaşi categorie.

„Pentru liderii separatişti, este important să-şi demonstreze loialitatea faţă de Kremlin oferind cât mai multe voturi pentru partidul lui Putin”, a declarat Gosu pentru Reporter UE. Comentând, în context, natura alegerilor din Rusia, expertul a relevat că „alegerile din Rusia nu sunt nici corecte şi nici nu reflectă voinţa electoratului”.

Alegerile de săptămâna trecută din Transnistria pentru Duma Rusă au fost pe larg folosite pentru a prezenta rolul decisiv al Rusiei privind „ajutorul şi sprijinul” pentru regiune. Realitatea, însă, prezintă o altă poveste despre ajutorul Rusiei, precum şi despre schimbul comercial cu unul din avant-poste-urile lumii ruse, una dintre cele mai sărace regiuni din Europa.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Andrei Tirighie
27.09.2021, 10:44:48

înțeleg că în stânga dar și în dreapta nistrului se află cetățeni cu acte de identitate rusești,mai mult sau mai puțin sezonieri, care au drept de vot pt. țara lor. oare sunt atât de mulți ?

-12 (12 voturi)
Gelu Vlad
27.09.2021, 11:52:04

Andrei Tirighie Ai perfecta dreptate ! Ceva asemanator a fost si in Crimeee, cea dupa are tipa in van Ucraina !

-12 (12 voturi)
Modifică Setările