„Moldova vremurilor bune”. Ce conţine programul de guvernare propus de Natalia Gavriliţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Natalia Gavrilita

Candidatul desemnat la funcţia de prim-ministru, Natalia Gavriliţă, a făcut public programul de guvernare propus, denumit simbolic „Moldova vremurilor bune”.

În program se menţionează că acesta are drept scop crearea, acasă, a unor condiţii în care fiecare om să-şi poată realiza visele şi potenţialul, pentru ca familiile să trăiască împreună, cu părinţii lângă copiii lor. Totodată, acesta va ajuta societatea să se elibereze de frică, oamenii să capete încredere în forţele proprii, economia să se dezvolte fără obstacole, iar instituţiile de stat să acţioneze în numele şi în interesul cetăţenilor, transmite IPN.

În program se menţionează că Republica Moldova se confruntă cu un şir de probleme structurale şi provocări de dezvoltare care afectează bunăstarea oamenilor şi a întregii ţări. Este vorba despre calitatea scăzută a guvernării, sărăcia, inegalitatea şi vulnerabilitatea socioeconomică, numărul mic al locurilor de muncă bine plătite, infrastructura subdezvoltată, vulnerabilitatea la schimbările climatice, impactul uman asupra mediului. Toate acestea sunt completate de un sistem educaţional adaptat insuficient la necesităţile societăţii, sănătatea precară a populaţiei, rata alarmantă a accidentelor şi a infracţionalităţii, vulnerabilitatea la ameninţările şi riscurile de securitate a statului, emigrarea şi îmbătrânirea populaţiei şi depopularea comunităţilor.

Pentru a asigura o guvernare eficientă, democratică, transparentă şi responsabilă, precum şi pentru a realiza obiectivele de dezvoltare trasate, se propune o nouă structură a Guvernului, din 13 ministere în loc de 9.

Gestionarea eficientă a crizei sanitare cauzate de pandemia de COVID-19 este principala prioritate imediată a noului Guvern. Aceasta este urmată de demararea reformei justiţiei şi pachetul anti-corupţie, creşterea veniturilor populaţiei şi protecţia socială a grupurilor vulnerabile, precum şi restabilirea finanţării externe.

Pentru a asigura buna guvernare, se propune creşterea calităţii actului de guvernare şi combaterea corupţiei, a monopolurilor, a managementului defectuos în întreprinderile de stat.

Se va pune accent pe transformarea digitală. Vor fi încorporate în sistemul public servicii şi instrumente digitale noi, care uşurează viaţa şi activitatea cetăţenilor şi comunicarea lor cu statul. Serviciile publice vor fi regândite şi modernizate cu centrare pe cetăţean, cu mai puţine vizite la ghişeu şi cu mai puţine documente pe hârtie, se arată în program.

În sectorul justiţiei şi anti-corupţiei, Guvernul propus tinde să elaboreze, adopte şi implementeze legii cu privire la evaluarea extraordinară a judecătorilor şi procurorilor. Se vrea reforma Curţii Supreme de Justiţie, Procuraturii Anticorupţie (PA) după modelul DNA din România, asigurarea numirii şi promovării judecătorilor şi procurorilor de către CSM şi CSP conform unor criterii obiective bazate pe merit etc.

În sectorul sănătăţii se vrea întreprinderea măsurilor de luptă cu corupţia, depolitizarea şi debirocratizarea sistemului de sănătate, implementarea politicilor de personal şi modernizarea sistemului de sănătate. Oferirea accesului, calităţii şi siguranţei medicamentelor şi consumabilelor medicale, creşterea calităţii serviciilor medicale etc.

În agricultură, Guvernul se va concentra pe asigurarea funcţionării eficiente a instituţiilor statului pentru a asigura competitivitatea produselor agricole, dezvoltarea ramurilor conexe de produse agro-alimentare, şi creşterea infrastructurii calităţii şi siguranţei alimentelor pentru a beneficia pe deplin de potenţialul Acordului de Liber Schimb cu UE.

În educaţie şi cercetare, Guvernul Gavriliţa îşi porpune ca, copiii şi tinerii să înveţe într-un mediu incluziv, sigur şi prietenos care oferă spaţiu pentru creativitate şi privilegiază gândirea critică. Instituţiile educaţionale să fie centre comunitare care vor uni eforturile de colaborare ale tuturor – ale părinţilor, ale profesorilor, ale mediului de afaceri şi ale întregii comunităţi. Sistemul naţional de cercetare va fi sprijinit pentru a putea contribui în mod real la creşterea economică a ţării şi a bunăstării cetăţenilor, prin cercetări relevante şi rezultative.

De asemenea, Guvernul va promova independenţa presei ca pilon de bază al unei democraţii veritabile, pentru asigurarea libertăţii de gândire şi exprimare, în vederea formării unei societăţi informate şi responsabile faţă de viitorul propriu.

Guvernul îşi propune să realizeze o politică externă activă, consecventă, pragmatică şi abilă în vederea promovării şi apărării intereselor sale naţionale, axată pe aducerea unor beneficii concrete cetăţenilor săi. Această politică va avea drept scop asigurarea unui climat internaţional şi regional favorabil, constructiv şi non-conflictual pentru desfăşurarea cu succes a reformelor democratice, combaterea corupţiei, depăşirea pandemiei de COVID-19, redresarea economiei şi a sferei sociale, fortificarea instituţiilor statului, întărirea securităţii, reintegrarea ţării şi consolidarea independenţei şi suveranităţii statului.

Programul mai conţine priorităţile în economie şi antreprenoriat, infrastructură şi dezvoltare regională, finanţe publice, protecţia mediului, administraţie publică şi autonomie locală, tineret şi sport, cultură, diasporă, afaceri interne, securitatea şi apărarea şi reintegrarea ţării.

Natalia Gavriliţa va prezenta programul de guvernare vineri, 6 august, în faţa deputaţilor pentru a le cere vot de încredere. Pentru a-l primi e nevoie de cel puţin 51 de voturi. Partidul Acţiune şi Solidaritate deţine 63 de mandate în noul Legeislativ din totalul de 101.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite