Moldovei i-a fost refuzat termenul de eliminare a vizelor pentru Uniunea Europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cecilia Malmström, comisarul european pentru afaceri interne, a înmânat premierului Vlad Filat documentul care le va permite moldovenilor să plece liber în Uniunea Europeană. Delegata a spus că este prematur să fie fixat un termen de realizare a Planului de acţiuni, pentru că abia a fost transmis Moldovei.

Documentul conţine lista reformelor pe care Moldova urmează să le implementeze pentru abolirea vizelor pentru UE.
Potrivit guvernanţilor, vizita Comisarului european la Chişinău constituie un moment-cheie pentru Republica Moldova. Din acest moment, moldovenii ar trebui să numere 18 luni până vor putea călători în Europa fără vize. Totuşi, Cecilia Malmström nu a vrut să stabilească un termen de anulare a vizelor pentru cetăţenii moldoveni care vor să călătorească în UE.

De cealaltă parte, premierul susţine că o parte din sarcinile din Planul de acţiuni deja a fost realizată. „Este un angajament al nostru, nu vreau ca această responsabilitate să fie transferată pe instituţiile europene", afirmă Vlad Filat.
Premierul a precizat că „Republica Moldova deja a început să elibereze paşapoarte biometrice, datorită suportului financiar al Comisiei Europene. În anul 2011 mai aşteptăm 50 de milioane de dolari, prevăzuţi pentru unele acţiuni care se regăsesc în Planul de acţiuni".

image

Foto: Cecilia Malmstrom va raporta în faţa Comisiei Europene despre cum implementează Republica Moldova, sarcinile pentru abolirea vizelor

CONDIŢIILE PLANULUI DE ACŢIUNI
Chiar dacă Republica Moldova nu a obţinut un Road map, precum Serbia, care ar fi putut simplifica procesul de abolire a vizelor, Comisarul European ne-a asigurat că „prevederile Planului de acţiuni privind regimul liberalizat de vize sunt identice pentru toate ţările şi că măsurile de evaluare vor fi la fel".

Planul de acţiuni se axează pe domenii-cheie, cum ar fi securitatea documentelor de călătorie, securizarea frontierelor şi gestionarea migraţiei, ordinea publică, inclusiv lupta împotriva crimei organizate şi a traficului de fiinţe umane, precum şi aspecte relevante legate de relaţii externe. Acesta conţine un prim set de criterii privind cadrul de politică (legislaţie şi planificare) şi un al doilea set de criterii mai specifice, care să acopere punerea în aplicare eficientă a măsurilor.

Dialogul privind liberalizarea regimului de vize dintre Moldova şi UE a fost lansat oficial la 15 iunie 2010, la Luxemburg, în cadrul Consiliului de Cooperare RM-UE. Planul de acţiuni pentru Acordul privind liberalizarea regimului de vize a fost aprobat de Comisia Europeană pe 16 decembrie 2010, la Bruxelles.

Pe parcurs, voi avea rapoarte în faţa Comisiei Europene despre cum implementează Republica Moldova sarcinile pe care le are în faţă.
Cecilia Malmström, Comisar European

Uniunea Europeană nu va veni la Chișinău să ne rezolve problemele noastre. Depinde de noi cum luptăm cu corupția și cu crima organizată.
Vlad Filat, Premierul Republicii Moldova

MAI UŞOR ÎN UE
Potrivit experţilor de la Centrul Român pentru Politici Externe (CRPE), Moldova putea parcurge un drum mult mai simplu către UE. „Dacă Moldova avea un Road map, moldovenii ar fi putut circula liber mult mai repede, iar drumul către UE ar fi fost mai simplu", a declarat pentru „Adevărul" Cristian Ghinea, directorul CRPE. „Diferenţa faţă de Road map este că după îndeplinirea condiţiilor din Planul de acţiuni, Consiliul UE, format din reprezentanţii celor 27 de ţări-membre, trebuie să voteze ridicarea vizelor şi este posibil ca unul dintre state să nu fie de acord", adaugă directorul CRPE.

Citiți și: Piedicile Moldovei în drumul spre UE

Moldovenii vor merge fără vize în UE

Negocieri-record cu UE

Un an de negocieri pentru Acordul de Asociere

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite