Politică

articolul anterior articolul urmator

Monumentul domnitorului Dimitrie Cantemir va fi instalat în Moscova

7
1 Aug 2013 19:07:02
Autor: Adevărul Moldova
FOTO Tudor Iovu
FOTO Tudor Iovu

Monumentul domnitorului Dimitrie Cantemir va fi instalat pe teritoriul Muzeului-rezervaţiei de Stat „Ţariţino“ din oraşul Moscova, Rusia. Despre aceasta au discutat ministrul culturii, Monica Babuc, care a avut o întrevedere cu ambasadorul Federaţiei Ruse în Republica Moldova, Farit Mukhametshin, transmite IPN cu referire la un comunicat de presă al Ministerului Culturii.

Părţile s-au angajat ca să depună toate eforturile pentru finalizarea acestui proiect până la sfârşitul anului. Un alt subiect discutat s-a referit la organizarea Zilelor Culturii Federaţiei Ruse în Republica Moldova (sfârşitul lunii octombrie 2013), precum şi a Zilelor Culturii Republicii Moldova în Federaţia Rusă (aprilie-mai 2014). În acest sens, Monica Babuc a propus instituirea unor grupuri de lucru comune responsabile de organizarea acestor evenimente culturale.

De asemenea, Monica Babuc a salutat interesul Confederaţiei Internaţionale a Uniunii Artiştilor Plastici din Federaţia Rusă pentru finanţarea editării albumului „Artă Contemporană din Moldova“, care prezintă potenţialul artei contemporane din Moldova.

Farit Mukhametshin a subliniat necesitatea de a da un impuls suplimentar elaborării unui nou program de cooperare între Guvernul Federaţiei Ruse şi Guvernul Republicii Moldova în domeniul umanitar.

Monica Babuc a avut joi, 1 august, o întrevedere şi cu ambasadorul Suediei în Republica Moldova, Ingrid Tersman. În cadrul discuţiilor, Monica Babuc a reiterat interesul Republicii Moldova de a obţine asistenţă din partea Suediei în organizarea unui şantier de cercetare arheologică în regiunea satului Varniţa, unde era localizată Tabăra militară a Regelui suedez Carol al XII-a.

Ingrid Tersman şi-a manifestat interesul de a susţine în continuare aceste activităţi, precum şi realizarea unor vizite de studiu şi schimb de experienţă în domeniul restaurării patrimoniului cultural şi pregătirii cadrelor din domeniu.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

Moldova Te Invita
1.08.2013, 22:32:14

Tot respectul pentru aceasta distinsa doamna care a inceput a promova in forta cultura autohtona. IATA DE CE E NEVOIE DE FEMEI IN POLITICA!!!

Gorescu vasile
2.08.2013, 09:47:17

Îmi place cum și-a început activitatea de ministru dna. Babuc. Pare cu mult mai competentă decât fostul ministru. Iar faptul că la Moscova va fi instalat monumentul lui D.Cantemir spune multe. Doamna în cauză întradevăr își merită funcția de ministru, iar cei din PDM n-au greșit cu nimic atunci când au promovat-o în funcția de ministru.

ion sbucium
2.08.2013, 04:56:00

Cand vom avea acces in bibliotecile digitale din RM sau Rusia la manuscrisele originale sau la lucrarile deja cu text descifrat ale lui Cantemir? Majoritatea lucrarilor sale raman a fi necunoscute. Ne-ar fi interesant sa cunoastem cartile din biblioteca sa, bunaoara se stie ca se pregatea sa scrie o Istorie a Daciei, ce carti la acest subiect avea in Biblioteca sa, ce insemnari a facut in manuscrisele sale referitor la geto-daci?

+1 (1 vot)
Alina Gratii
2.08.2013, 14:18:40

Imbucurator moment, ceea ce demonstreaza ca nu trebuie sa dam dreptate tuturor provocarilor in privinta faptului ca sunt prezise atacuri din Rusia si alte prostii , iata un moment Dimitrie Cantemir va fi recunoscut si de asa zisa cealalta parte .

-1 (1 vot)
Bernic Marcel
2.08.2013, 15:19:32

Si Babuc intra tare, desi este de putin timp ministru, vad ca are deja directii de activitate foarte bine stabilite, in afara de acest proiect mai are si acela prin care vor fi editate 48 titluri de carti de literatura si arta a autorilor autohtoni.

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările