Politică

articolul anterior articolul urmator

Moscova critică afirmaţiile Maiei Sandu privind necesitatea evacuării trupelor ruse din Transnistria

6
27 Nov 2020 15:23:17
Autor: Iurii Botnarenco
Parada militară de la Tiraspol
Parada militară de la Tiraspol

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe de la Moscova, Maria Zaharova, a criticat afirmaţiile preşedintelui ales, Maia Sandu, cu privire la necesitatea ca trupele Federaţiei Ruse din Transnistria să fie evacuate.

Maria Zahavora a declarat că intenţiile Maiei Sandu de a obţine evacuarea trupelor ruse din Transnistria vor afecta reglementarea paşnică a conflictului de pe Nistru. 

Zaharova a comunicat că pacificatorii ruşi au contribuit timp de 25 de ani la menţinerea unei situaţii stabile pe Nistru, timp în care nu a fost vărsat sânge.
 
„Calificăm această declaraţie ca fiind menită să submineze eforturile de soluţionare paşnică a problemei transnistrene”, a menţionat Zaharova, vineri, într-un briefing de presă.
 
Ea a subliniat că prezenţa militarilor ruşi în zonă este necesară şi din motiv că aceştia asigură protecţia depozitelor cu muniţii, acccentuând că „este inadmisibil să se creeze agitaţie pe seama acestui subiect”.
 
„Atunci când vor exista condiţii adecvate, aşa cum se indică în documentele Consiliului ministerial OSCE de la Porto din 2002, va fi posibil să se vorbească despre paşii practici în această direcţie. Permiteţi-mi să vă reamintesc că până în 2003, când asemenea condiţii existau, au fost eliminate 42 de trenuri cu muniţie şi echipament militar”, a adăugat Zaharova.
 
Potrivit presei ruse, în Transnistria actualmente se află circa 1.000 de soldaţi şi ofiţeri ruşi, care contibuie la misiunea de pacificare şi la protejarea celor 20 de tone de muniţii din depozitele de la Colbasna, rămase acolo după retragerea trupelor militare sovietice din statele europene.
 
Expertul politic Dionis Cenuşă a declarat, într-o postare pe Facebook, că „mesajul Moscovei distorsionează declaraţia Maiei Sandu, care nu s-a referit la misiunea de pacificare, ci la forţele militare ruse”.
 
„Aparent, Moscova preia declaraţiile lui Igor Dodon, fără a ţine cont de exactitatea celor declarate de Sandu. Asistăm la crearea unei tensiuni inutile, pe de o parte, rezultate dintr-o declaraţie a lui Sandu, care putea fi mai reusită, intr-un interviu. Şi, pe de altă parte, venită din re-interpretarea precipitată şi tendenţioasă a acestei declaraţii de partea rusă şi susţinătorii acesteia din Moldova”, a notat Cenuşă.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

pathfinder
27.11.2020, 15:25:52

In poza io vad ca doar unul din 10 rusi mititei are arma. Restul cre' ca-s doar trolisori pe forumuri romanesti.

-2 (8 voturi)
Utilizator Adevărul
27.11.2020, 15:27:16

Comentariu considerat abuziv.

Lucifer
27.11.2020, 15:28:32

E bine. Moldova şi Ucraina trebuie să denunţe împreună formatul 5+2 prin care Rusia este pacificator şi paznic în Transnistria. Ruşii sunt obraznici.

-3 (11 voturi)
jan11
27.11.2020, 15:39:01

Adica cei care pazesc stana sunt chiar lupii.Pai da,este o tactica tilic ruseasca,sa creezi o problema si pe urma sa o rezolvi cu mitraliera.

-5 (13 voturi)
Coco
27.11.2020, 15:57:37

Paiii, asta-i bre, luati-va munitia acasa! Vine vreunul din paznicii rusi baut cu samahoanca proasta si-l apuca amocul cum s-a mai intamplat de multe ori si declanseaza o explozie ca trebuie doar una singura mai de rasa ca restul se molipseste de la prima prin simpatie si a doua zi ii o gaura neagra, net Transnistria dar net si jumatate din jumatatea de Moldova.

+2 (6 voturi)

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările