Politică

articolul anterior articolul urmator

Moscova propune Chişinăului semnarea unui plan de cooperare în domeniul apărării

10
26 Aug 2019 14:04:15
Autor: Iurii Botnarenco
FOTO presedinte.md Serghey Şoigu în vizită în Republica Moldova, la invitaţia lui Igor Dodon
FOTO presedinte.md Serghey Şoigu în vizită în Republica Moldova, la invitaţia lui Igor Dodon

Ministrul Apărării al Federaţiei Ruse, Serghey Şoigu, aflat într-o vizită la Chişinău, pe 24 august, a propus la întrevederea cu Igor Dodon ca în termeni cât mai scurţi să fie pregătit un plan de cooperare între Ministerul Apărării de la Moscova şi cel de la Chişinău, pe o durată de trei ani.

„Suntem recunoscători pentru tot ce se întâmplă acum în vederea restabilirii relaţiilor dintre ministerele acestor două ţări. Nu avem ce împărţi. Nu am avut şi nu avem intenţia de a lupta unul contra altuia. Anume din acest motiv aş vrea ca în timpul cel mai apropiat să fie pregătit un plan de cooperare al cooperării noastre, de dorit pentru o perioadă de trei ani”, a declarat Serghey Şoigu la întrevederea cu Igor Dodon, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului rus al Apărării.

Necesitatea semnării unui asemenea document este cauzată de faptul că în contextul cooperării militare moldo-ruse „întrebări sunt şi sunt multe”.
 
Amintim că liderul Partidului Uniunea Salvaţi Basarabia, Valeriu Munteanu, a lansat un avertisment public către alianţa ACUM-PSRM prin care a solicitat să nu fie semnat acordul respectiv.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

10 Comentarii

ana_
26.08.2019, 15:57:26

„Nu avem ce împărţi.” Corect: Nu MAI avem ce împărți. Pentru că v-am luat de mult și sufletul și istoria și limba. „Nu am avut şi nu avem intenţia de a lupta unul contra altuia.” Pentru că nu mai e nevoie. Ați văzut în anii 90 că degeaba luptați cu noi. Ajunge un strănut de la Kremlin și armata și muniția din Transnistria se revarsă peste R.Moldova. Spune-mi cu cine te întovărășești, ca să-ți spun cine ești (proverb românesc).

+1 (1 vot)
Vasile Naftuli
26.08.2019, 15:57:29

Bătaie „mare” între USA și Russia, cine să-i vândă armament de „ultimă generație” Republicii Moldova; avantajul stă în faptul că cine are arme în R. Moldova are și „specialiștii” care pot să influețeze politica statului moldovean.

-1 (1 vot)
zbucium ion
26.08.2019, 19:48:52

Interesant, de cine R.Moldova trebuie sa se pregătească sa se apere impreuna cu Rusia? - De vecina Romania, semnatara a Acordului de Asociere a RM cu UE, țara cu care urmează sa-si interconecteze reteaua de gaze si de energie electrica, reteaua de drumuri si cale ferata spre magistralele europene (drumul Tîrgu-Mureș-Iași-Ungheni) etc.? Sau, poate, ca trebuie sa se apere, sa lupte impreuna cu Ucraina, țara-partenera a R.Moldova din parteneriatul Estic, cu care de asemenea se integrează energetic si economi, impreuna vor construi si vor importa gaze prin gazoductul Isaccea-Orlovka- Causeni?! Sau, poate de SUA, care este un aliat direct a R.Moldova si a Ucrainei si care a construit cel mai modern drum - M2 Sarateni-Soroca-Iampol?! sau poate de NATO, cu care R.Moldova colaborează fructuos in cadrul Parteneriatului pentru Pace?! R.Moldova e un stat NEUTRU si INDEPENDENT, asta Dodon n-ar trebui s-o uite, si NEPRIETENII Rusiei nu pot sa devina si neprietenii R.Moldova. Ostașii moldoveni participa in operațiunile de menținere a păcii ale ONU, dar n-au ce cauta in Siria, Venezuela, Donbas sau in alte puncte fierbinți, unde rusii au nevoie de carne de tun.

-1 (1 vot)
zbucium ion
26.08.2019, 20:07:12

"Colaborând" impreuna, atunci se poate de adus in R.Moldova (Transnistria) cele mai moderne mostre de armament, inclusiv se pot testa deja si rachetele cu raza mica si medie de acțiune, care pot fi ațintite si asupra la Deveselu sau, poate, si a Odesei si Kieviului. Nu trebuie de semnat niciun plan Kozak, e suficienta "colaborarea".

-1 (1 vot)
zbucium ion
26.08.2019, 20:11:07

N-ar fi de mirare daca Rusia ar cere si vreun aerodrom pe care sa colaboreze - bunaoara cel de la Marculesti, sau de la Balti-Leadoveni, de la Tiraspol sau Ceadar-Lunga. Sa aiba si gagauzii avioanele si rachetele lor.

-1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (10)

Modifică Setările