Moţiunea simplă împotriva ministrului Justiţiei, Sergiu Litvinenco, a picat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sergiu Litvinenco
Sergiu Litvinenco

Ministrul justiţiei, Sergiu Litvinenco, rămâne în funcţie. Moţiunea simplă înaintată de parlamentarii din Blocul Comuniştilor şi Socialiştilor nu a fost susţinută de majoritatea parlamentară. Deputaţii din fracţiunea Partidului Şor nu au participat la vot, transmite IPN.

În plenul Parlamentului, ministrul justiţiei a declarat că moţiunea este plină de falsuri. I se impută că nu a reuşit în două luni, de când a preluat mandatul, să realizeze reforma justiţiei. Se întâmplă pentru că nu-şi doreşte să pună temelia unei justiţii corecte pe rămăşiţele putrede ale sistemului corupt pe care l-a lăsat guvernarea precedentă, a remarcat Sergiu Litvinenco.

În runda de întrebări răspunsuri, ministrul a precizat că în viitorul apropiat sunt foarte multe de făcut în domeniul justiţiei. Se urmăreşte crearea unei instituţii care va lupta cu corupţia mare, conform modelului DNA din România. În acest scop, urmează comasarea sau restructurarea Procuraturii Anticorupţie şi a Centrului Naţional Anticorupţie. Acest lucru ar urma să se realizeze deja la mijlocul anului 2022, fiind asigurată şi o procedură corectă de desemnarea a viitorului procuror şef al acestei instituţii, cu participarea experţilor internaţionali.

Sergiu Litvinenco a declarat că, pe termen mediu, va fi implementată evaluarea extraordinară a judecătorilor şi a procurorilor, proces care urmează să înceapă vara viitoare. Astfel, va fi curăţat sistemul de oameni care au probleme mari de integritate. „Facem reforma CSJ prin transformarea în instituţie de casaţie, cu un număr mai mic de judecători. Facem comasarea PA cu CNA pentru a avea o instituţie puternică, ce va lupta exclusiv cu marea corupţie şi are în acest sens toate instrumentele necesare”, a notat ministrul.

Deputatul BSC, Alexandr Suhodolski, a declarat că Sergiu Litvinenco se află încă în campanie electorală, mesajele lui fiind electorale. Potrivit lui, acţiunile actualei guvernări reprezintă o capturare a justiţiei, inclusiv în contextul ultimelor acţiuni. Acesta a făcut trimitere şi la excluderea procurorului Găgăuziei din componenţa Consiliului Superior al Procurorilor, „pentru ca ulterior să fie înlăturată o persoană incomodă”.

Deputatul Partidului politic Şor, Denis Ulanov, a declarat că fracţiunea sa nu ia parte la dezbătarea moţiunii simple, care, potrivit lui „este bazată pe faptul suspendării din funcţie şi reţinere a procurorului general, Alexandr Stoianoglo”. „Noi ştim, şi nu doar noi, că cetăţeanul Stoianoglo a acţionat împotriva domnul Jardan şi a mea personal, din alte raţionamente decât cele din domeniul justiţiei”, a remarcat Ulanov. Potrivit lui, implicarea fracţiunii Şor în examinarea moţiunii ar putea fi interpretată ca şi conflict de interese. Însă, „în general, opinia faţă de întregul cabinet de miniştri este negativă”, a adăugat parlamentarul.

În moţiunea simplă a deputaţilor BCS, ministrul justiţiei este acuzat de subordonarea politică a justiţiei şi de încercarea de a prelua controlul asupra Procuraturii Generale. Mai mult, opoziţia îl acuză de Litvinenco de regizarea dosarului „Stoianoglo”, prin poziţia avută în timpul şedinţei Consiliului Superior al Procurorilor din ziua reţinerii procurorului general.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite