Motivul incredibil pentru care Lukaşenko vrea ca diplomele universitare obţinute de belaruşi în afara ţării să nu mai fie recunoscute

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, a cerut Guvernului să întreprindă măsuri pentru ca diplomele universitare pe care le obţin cetăţenii belaruşi în afara ţării să nu mai fie recunoscute de Minsk, pe motiv că acestora „li se spală creierii”.

Reacţia liderului de la Minsk vine ca urmare a protestelor şi a grevei la care participă studenţii belaruşi, dar şi în urma afirmaţiilor făcute de unii studenţi precum că intenţionează să plece la studii în străinătate.

În acest sens, Lukaşenko a declarat că sprijină intenţia studenţilor care vor să plece la studii peste hotare, precizând că aceştia nu sunt atât de mulţi. 

Aleksandr Lukaşenko consideră că ţări precum Cehia, Lituania sau Polonia, care ar fi invitat deja la studii studenţii belaruşi, în contextul crizei politice din Belarus, nu au nevoie de ei şi că doar câţiva vor rămâne să lucreze în ţările respective, iar restul vor fi trimişi acasă.

Lukaşenko susţine că ţările care s-au declarat deschise să accepte studenţii belaruşi, în realitate, nu intenţionează să le ofere studii. 

„Ei cred că merg acolo la studii? Le vor spăla creierii, aşa cum fac polonezii cu băieţii noştri care învaţă acolo, apoi o să-i trimită acasă să fie coloana a cincea aici. Aşa ceva nu va fi”, a spus Lukaşenko, citat de presa belarusă.

Totodată, preşedintele belarus a menţionat că ceilalţi studenţi care vor să-şi facă studiile în ţară trebuie să fie lăsaţi în pace şi să le fie asigurată securitatea, fără a fi influenţaţi de acei studenţi care cheamă lumea în stradă.

Potrivit lui Lukaşenko, în fiecare universitate sunt circa 10-15 studenţi care îndeamnă oamenii la proteste, iar restul „sunt oameni normali”.

Belaruşii, îndemnaţi de opoziţie, au intrat luni în grevă - după ce 100.000 de oameni au manifestat duminică la Minsk împotriva puterii -, în urma expirării unui ultimatum pe care Svetlana Tihanovskaia i l-a dat preşedintelui Aleksandr Lukaşenko să plece până duminică de la putere.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite