Politică

articolul anterior articolul urmator

Motivul incredibil pentru care Lukaşenko vrea ca diplomele universitare obţinute de belaruşi în afara ţării să nu mai fie recunoscute

5
29 Oct 2020 17:35:35
Autor: Iurii Botnarenco
FOTO president.gov.by
FOTO president.gov.by

Preşedintele Belarusului, Aleksandr Lukaşenko, a cerut Guvernului să întreprindă măsuri pentru ca diplomele universitare pe care le obţin cetăţenii belaruşi în afara ţării să nu mai fie recunoscute de Minsk, pe motiv că acestora „li se spală creierii”.

Reacţia liderului de la Minsk vine ca urmare a protestelor şi a grevei la care participă studenţii belaruşi, dar şi în urma afirmaţiilor făcute de unii studenţi precum că intenţionează să plece la studii în străinătate.

În acest sens, Lukaşenko a declarat că sprijină intenţia studenţilor care vor să plece la studii peste hotare, precizând că aceştia nu sunt atât de mulţi. 
 
Aleksandr Lukaşenko consideră că ţări precum Cehia, Lituania sau Polonia, care ar fi invitat deja la studii studenţii belaruşi, în contextul crizei politice din Belarus, nu au nevoie de ei şi că doar câţiva vor rămâne să lucreze în ţările respective, iar restul vor fi trimişi acasă.
 
Lukaşenko susţine că ţările care s-au declarat deschise să accepte studenţii belaruşi, în realitate, nu intenţionează să le ofere studii. 
 
„Ei cred că merg acolo la studii? Le vor spăla creierii, aşa cum fac polonezii cu băieţii noştri care învaţă acolo, apoi o să-i trimită acasă să fie coloana a cincea aici. Aşa ceva nu va fi”, a spus Lukaşenko, citat de presa belarusă.
 
Totodată, preşedintele belarus a menţionat că ceilalţi studenţi care vor să-şi facă studiile în ţară trebuie să fie lăsaţi în pace şi să le fie asigurată securitatea, fără a fi influenţaţi de acei studenţi care cheamă lumea în stradă.
 
Potrivit lui Lukaşenko, în fiecare universitate sunt circa 10-15 studenţi care îndeamnă oamenii la proteste, iar restul „sunt oameni normali”.

Belaruşii, îndemnaţi de opoziţie, au intrat luni în grevă - după ce 100.000 de oameni au manifestat duminică la Minsk împotriva puterii -, în urma expirării unui ultimatum pe care Svetlana Tihanovskaia i l-a dat preşedintelui Aleksandr Lukaşenko să plece până duminică de la putere.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Tomescu Tom
29.10.2020, 17:57:46

Un simplu tractorist .. își dă cu părerea despre diplomele universitare ... Dehh... ciomagul e la el .. Știm cum e ..că avem și noi din ăștia cu ghiotura ...

+4 (4 voturi)
Gabriel din Bugeac
29.10.2020, 18:01:43

Parcă duduia aia anunța grevă generală din Lituania, după aia vine ea încărcată cu saci de bani și vor trai doar în puf.. când europenii se tem pt locurile de muncă, țările se închid, covid îngenunchează țările din Vestul Europei.. ea urmează sa vină pe un cal alb cu saci de bani.. dar ce să vezi.. oamenii merg la muncă.. nu văd filmulețe, articole cu mega grevă din Belarus.. sau poate le aveți voi?

-4 (6 voturi)
Michael Lang
29.10.2020, 21:28:23

Mai Luka, locul tau este langa Ceausescu si vei ajunge curand acolo.

nae
29.10.2020, 21:31:49

Deci dictatorul Lucașenko le dă voie studenților să plece liberi afară ca să studieze ? Dar oamenii muncii pot pleca să lucreze în alte țări, dar mașină de scris au voie să aibe, ce fel de dictatură e asta ? Păi tovarășul Ceașcă a fost cizmar , iar nevastă-sa academician ( doctor inginer ) și nimeni nici nu visa să plece haihui la studii la imperialiști ! Am impresia că e o dictatură mai " soft", se poate spune !

Thot
29.10.2020, 22:54:15

Am citit titlul si m-am blocat, nu mai recunoaste diplomele nici din Rusia? Apoi m-am linistit era vorba doar de tarile care - l supara pe el. Oare cat crede ca asemenea masuri il ajuta? Toate astea conving tot mai multi tineri ( nu cei formati in era URSS) ca ceva nu e in regula la ei in tara. Si ceasul tic-tac, tic-tac.

Modifică Setările