Politică

articolul anterior articolul urmator

Mulţumim invadatorilor, că ne-au invadat cu blândeţe...

9
13 May 2018 20:06:25
Răzvan Voncu
Trupe ruse în Transnistria. FOTO Arhivă
Trupe ruse în Transnistria. FOTO Arhivă

Preşedintele-plagiator Igor Dodon a mulţumit, recent, trupelor ruse din Transnistria, pentru „contribuţia lor la evitarea vărsării de sânge”. Păstrând proporţiile, a fost ca şi cum preşedintele Hacha al Cehoslovaciei ar fi mulţumit, în 1939, trupelor naziste pentru că „au protejat” ce mai rămăsese din ţara sa şi... au contribuit la evitarea vărsării de sânge.

Mai întâi, că nici nu e adevărat. Trupele ruse din Transnistria, deşi sunt oficial intitulate „Trupe pentru menţinerea păcii”, sunt în realitate urmaşele faimoasei Armate a 14-a. A cărei prezenţă în stânga Nistrului, în zilele conflictului dintre Chişinău şi Tiraspol, a asigurat protecţia aşa-zisei „republici transnistrene”, a înarmat şi susţinut trupele paramilitare ale acesteia şi a facilitat, astfel, luptele care au avut loc pe toată lungimea frontului. Deci, departe de a opri vărsarea de sânge, au întreţinut-o atât cât a fost necesar pentru ca planul Kremlinului privind viitorul „independenţei” Basarabiei să fie pus în aplicare. 
 
În al doilea rând, nu prezenţa acestor trupe este garanţia că vărsarea de sânge nu poate reporni oricând. Dimpotrivă: ele asigură existenţa nerecunoscutei (dar puternicei) formaţiuni statale din stânga Nistrului şi, astfel, continuarea conflictului, fie şi sub o formă „îngheţată”, până când situaţia geopolitică va permite nu pacificarea, ci ocuparea restului Republici Moldova. Dacă va fi nevoie, chiar cu preţul unui nou război. Cu alte cuvinte, trupele ruse reprezintă tocmai promisiunea de noi vărsări de sânge, în viitor.
 
În al treilea rând, în pofida încercării lui Igor Dodon de a fi slugarnic, nu există nici un motiv pentru a mulţumi trupelor ruse, întrucât nu ele opresc reluarea conflictului, ci înţelegerea mutuală şi interesele comune dintre Chişinău şi Tiraspol. Elita de la Chişinău ştie că Transnistria reprezintă unica garanţie politică a existenţei Republicii Moldova, deci, implicit, şi a prosperităţii ei nemăsurate (în raport cu sărăcia populaţiei). Cei de la Tiraspol ştiu că, odată ce ar fi separaţi complet de Republica Moldova, şi contrabanda din care fac bani, şi interesul Rusiei pentru menţinerea acestei enclave ar scădea spre zero. Reintrată în componenţa Ucrainei, din care a fost smulsă în 1924, Transnistria ar dispărea pur şi simplu, înghiţită de curentul pro-european de la Kiev.
Prin urmare, încă un gest gratuit de-al preşedintelui-plagiator. Unul care insultă memoria miilor de români basarabeni morţi şi răniţi din conflictul din Transnistria şi, nu în ultimul rând, demnitatea naţională.
Altfel spus, un gest demn de un autentic mancurt.
 
P. S. Aflu cu mare întârziere că un obscur ziarist de la Chişinău, spre a-l apăra pe Valerii Nikolaevici Mateiciuk (zis Valeriu Matei), s-a chinuit să dea dovadă de puţin umor şi mi-a transmis că şi pe mine m-ar fi chemat nu-ştiu-cum, dacă m-aş fi născut în RSSM. Din păcate, Răzvan nu se traduce în nici o limbă de pe planetă Valerii, pe tata nu-l cheamă Ivan, ci Ştefan, şi mi-aş fi spus Vonko (aşa cum Mateiciuk şi-a spus Mateiciuk) numai şi numai dacă aş fi fost ucrainean. Şi n-aş fi pretins niciodată că sunt altceva decât sunt. Iată, drept dovadă că se putea, amicul lui Valerii Nikolaevici Mateiciuk, criticul Mihai Cimpoi, nu şi-a spus niciodată, nici în RSSM, nici după RSSM, altfel decât Mihai Cimpoi... Întrebarea nu este, prin urmare, de ce s-a numit cineva într-un anume fel în timpul RSSM, ci ce urmăreşte, numindu-se altfel, azi!

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

ion damian
13.05.2018, 21:06:13

dodonul halitor de stevie ar trebui judecat pentru inalta tradare,el si toti alogenii veniti din stepele siberiei.!

+4 (8 voturi)
IonIon Codreanu
13.05.2018, 22:07:04

Trupele Rusiei nu au ce căuta în Transnistria! Simplu, fără divagații: NU AU CE CĂUTA ACOLO!

+4 (6 voturi)
Enzo Paoletti
14.05.2018, 08:01:06

E normal sa fie acolo..

-6 (6 voturi)
Coco
14.05.2018, 08:27:01

Dupa plecarea trupelor rusesti Transnistria ar deveni cea mai cooperanta parte a RM ca s-ar feri ca dracul de tamaie sa treaca la Ucraina in care rusii cu pretentii ar fi imediat taxati.

+4 (4 voturi)
Stefan din Nord
14.05.2018, 08:15:32

Dodon ,cel mai bun si reprezentativ fiu al Moldovei ales de poporul moldovean sa le reprezinte interesele Asa ca ceea ce declara el e vointa poporului Altfel nu l-ar fi ales conducator La asa popor asa presedinte Sa se spele cu el pe cap Nu scriu mai mult pentru ca deja m-am enervat de luni dimineata si nu-mi face bine la sanatate .

+2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (9)

Modifică Setările