Mai întâi, că nici nu e adevărat. Trupele ruse din Transnistria, deşi sunt oficial intitulate „Trupe pentru menţinerea păcii”, sunt în realitate urmaşele faimoasei Armate a 14-a. A cărei prezenţă în stânga Nistrului, în zilele conflictului dintre Chişinău şi Tiraspol, a asigurat protecţia aşa-zisei „republici transnistrene”, a înarmat şi susţinut trupele paramilitare ale acesteia şi a facilitat, astfel, luptele care au avut loc pe toată lungimea frontului. Deci, departe de a opri vărsarea de sânge, au întreţinut-o atât cât a fost necesar pentru ca planul Kremlinului privind viitorul „independenţei” Basarabiei să fie pus în aplicare.
În al doilea rând, nu prezenţa acestor trupe este garanţia că vărsarea de sânge nu poate reporni oricând. Dimpotrivă: ele asigură existenţa nerecunoscutei (dar puternicei) formaţiuni statale din stânga Nistrului şi, astfel, continuarea conflictului, fie şi sub o formă „îngheţată”, până când situaţia geopolitică va permite nu pacificarea, ci ocuparea restului Republici Moldova. Dacă va fi nevoie, chiar cu preţul unui nou război. Cu alte cuvinte, trupele ruse reprezintă tocmai promisiunea de noi vărsări de sânge, în viitor.
În al treilea rând, în pofida încercării lui Igor Dodon de a fi slugarnic, nu există nici un motiv pentru a mulţumi trupelor ruse, întrucât nu ele opresc reluarea conflictului, ci înţelegerea mutuală şi interesele comune dintre Chişinău şi Tiraspol. Elita de la Chişinău ştie că Transnistria reprezintă unica garanţie politică a existenţei Republicii Moldova, deci, implicit, şi a prosperităţii ei nemăsurate (în raport cu sărăcia populaţiei). Cei de la Tiraspol ştiu că, odată ce ar fi separaţi complet de Republica Moldova, şi contrabanda din care fac bani, şi interesul Rusiei pentru menţinerea acestei enclave ar scădea spre zero. Reintrată în componenţa Ucrainei, din care a fost smulsă în 1924, Transnistria ar dispărea pur şi simplu, înghiţită de curentul pro-european de la Kiev.
Prin urmare, încă un gest gratuit de-al preşedintelui-plagiator. Unul care insultă memoria miilor de români basarabeni morţi şi răniţi din conflictul din Transnistria şi, nu în ultimul rând, demnitatea naţională.
Altfel spus, un gest demn de un autentic mancurt.
P. S. Aflu cu mare întârziere că un obscur ziarist de la Chişinău, spre a-l apăra pe Valerii Nikolaevici Mateiciuk (zis Valeriu Matei), s-a chinuit să dea dovadă de puţin umor şi mi-a transmis că şi pe mine m-ar fi chemat nu-ştiu-cum, dacă m-aş fi născut în RSSM. Din păcate, Răzvan nu se traduce în nici o limbă de pe planetă Valerii, pe tata nu-l cheamă Ivan, ci Ştefan, şi mi-aş fi spus Vonko (aşa cum Mateiciuk şi-a spus Mateiciuk) numai şi numai dacă aş fi fost ucrainean. Şi n-aş fi pretins niciodată că sunt altceva decât sunt. Iată, drept dovadă că se putea, amicul lui Valerii Nikolaevici Mateiciuk, criticul Mihai Cimpoi, nu şi-a spus niciodată, nici în RSSM, nici după RSSM, altfel decât Mihai Cimpoi... Întrebarea nu este, prin urmare, de ce s-a numit cineva într-un anume fel în timpul RSSM, ci ce urmăreşte, numindu-se altfel, azi!
Adauga Comentariu
Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos
Varianta 1
Autentificare cu contul adevarul.ro
Varianta 2
Autentificare cu contul de Facebook
9 Comentarii
Sortare: Cronologic · Dupa popularitate
dodonul halitor de stevie ar trebui judecat pentru inalta tradare,el si toti alogenii veniti din stepele siberiei.!
Trupele Rusiei nu au ce căuta în Transnistria! Simplu, fără divagații: NU AU CE CĂUTA ACOLO!
E normal sa fie acolo..
Dupa plecarea trupelor rusesti Transnistria ar deveni cea mai cooperanta parte a RM ca s-ar feri ca dracul de tamaie sa treaca la Ucraina in care rusii cu pretentii ar fi imediat taxati.
Dodon ,cel mai bun si reprezentativ fiu al Moldovei ales de poporul moldovean sa le reprezinte interesele Asa ca ceea ce declara el e vointa poporului Altfel nu l-ar fi ales conducator La asa popor asa presedinte Sa se spele cu el pe cap Nu scriu mai mult pentru ca deja m-am enervat de luni dimineata si nu-mi face bine la sanatate .
Vezi toate comentariile (9)