Nagacevschi, despre dosarul fostului şef SIS Vasile Botnari: Nu cunosc cazuri în care nu a fost pronunţată hotărârea public

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Asemenea precedente nu cunosc în istoria mea în calitate de avocat. Nu cunosc cazuri în care nu a fost pronunţată hotărârea public. Nu vreau să ghicesc, nu ştiu care sunt detaliile şi nu vreau să induc impresia că aş pune presiune pe judecători”. Declaraţia aparţine ministrului Justiţiei, Fadei Nagacevschi şi a fost făcut în urma scandalului care-l vizează pe fostul şef al SIS Vasile Botnari

Potrivit ministrului, prin examinarea secreta a cazului fostului şef al SIS şi lipsa publică a hotărârii instanţei judecătoreşti, cetăţenii Republicii Moldova îşi pierd încrederea în justiţie.

„În primul rând, întrebările pe care vii le puneţi dumneavoastră mi le pun şi eu. Pe mine mă interesează fenomenul, nu cazul concret. Pentru mine este o surpriză că hotărârea nu a fost făcută publică”, a declarat Fadei Nagacevschi în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la postul de televiziune TVR Moldova.

Funcţionarul se arată nedumerit şi de faptul că victimele implicate în proces nu au fost recunoscute în calitate de părţi vătămate, chiar şi în cazul prejudiciului achitat de către acuzat.

Nu îmi este clar de ce victimele nu au fost recunoscute în calitate de părţi vătămate, dar acestea sunt aparenţe pe care nu pot să le comentez necunoscând  esenţa speţei, necunoscând materialele cazului respectiv. Faptul că s-a achitat prejudiciul este bine, înţeleg că este o formulă de reabilitare victim-status, dar în acelaşi timp, inclusiv procesul penal, este o a doua latură care, de asemenea, trebuia să fie examinată în asemenea formula, încât cetăţeanul Republicii Moldova să nu aibă dubii că procesul urmăreşte o anumită finalitate, ci scopul este de a stabili adevărul şi de a fi atrase la răspundere persoanele care sunt vinovate de acest caz neplăcut care ne-a dus faima în afara Republicii Moldova, dar şi în a interiorul ţării am pierdut din credibilitatea justiţiei”, a adăugat ministrul justiţiei.

Referitor la amenda primită de către Vasile Botnari, Fadei Nagacevschi admite că aceasta este una inechitabilă, însă nu poate comenta decizia atâta timp cât nu cunoaşte dedesubturile speţei.

Cei şapte profesori turci ai Liceului „Orizont” au fost expulzaţi din Republica Moldova pe 6 septembrie 2018. La începutul acestei luni, într-o emisiune televizată, procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a declarat că în dosarul de expulzare, fostul director SIS, Vasile Botnari, a fost condamnat la închisoare cu suspendare, însă nu a oferit mai multe detalii. A doua zi, Procuratura Generală a emis un comunicat de presă în care menţiona că dosarul a fost expediat în judecată în luna februarie a acestui an, iar magistraţii au dispus examinarea materialelor în procedură clasificată. Potrivit PG, în luna iulie, Judecătoria Chişinău, sediul Buiucani, a emis verdictul, sentinţa pe acest caz fiind secretizată, în totalitate.

Ulterior, deputaţii din Partidul Acţiune şi Solidaritate au declarat că procurorul general a minţit, pentru că ex-directorul SIS a primit doar o amendă în dosarul expulzării celor şapte profesori turci, în valoare de 88 de mii de lei, nu şi pedeapsă cu închisoare.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite