Natalia Gavriliţa, la Bruxelles: Vom consacra resursele unei economii ecologice şi durabile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Natalia Gavrilita

Republica Moldova dispune de o şansă unică de a se reconstrui şi de a se curăţa, a declarat la Bruxelles prim-ministra Natalia Gavriliţa, într-un briefing comun după discuţiile purtate cu vicepreşedintele Comisiei Europene, Josep Borrell, transmite IPN.

Ea a pledat pentru „o cooperare şi mai profundă şi legături politice, economice şi sectoriale mai puternice” cu Uniunea Europeană, specificând că „acest parteneriat este cheia prosperităţii ţării noastre”.

Şefa guvernului de la Chişinău a prioritizat reforma sistemului de justiţie şi lupta împotriva corupţiei; gestionarea pandemiei COVID-19; redresarea economică şi crearea condiţiilor pentru creşterea economică şi crearea de noi locuri de muncă; consolidarea instituţiilor statului şi sporirea rezilienţei ţării.

Natalia Gavriliţa a apreciat sprijinul UE pentru planurile concrete ale executivului de la Chişinău în domeniul justiţiei şi gestionarea pandemiei de COVID 19. Vorbind despre planul „generos de redresare economică de până la 600 milioane euro în subvenţii, împrumuturi, garanţii şi investiţii”, dânsa a relevat că acest sprijin este esenţial „pentru a menţine economia Republicii Moldova funcţională şi rezistentă. Vrem să creştem investiţiile în ţara noastră, să îmbunătăţim climatul de afaceri, să demonopolizăm economia, să facilităm transformarea digitală şi să folosim toate resursele acordate Moldovei pentru a stimula o economie mai ecologică şi mai durabilă”.

La rândul său, Josep Borrell a reiterat sprijinul pentru intenţiile de apropiere europeană a guvernării de la Chişinău. „Sprijinim cu putere agenda ambiţioasă de reforme a Guvernului, în special în domeniul justiţiei şi combaterii corupţiei. Este important ca aceste reforme să fie durabile şi să atingă obiectivele propuse. Comisia Europeană s-a angajat să ofere sprijin financiar pentru implementarea lor. Toate instituţiile UE vor continua să îşi respecte angajamentele de asociere politică şi integrare economică în relaţie cu Republica Moldova, stipulate în Acordul de Asociere”, a declarat Vicepreşedintele Comisiei Europene, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, Josep Borrell.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite