Politică

articolul anterior articolul urmator

Natalia Gavriliţa va cere Parlamentului instituirea stării de urgenţă în contextul crizei energetice din R. Moldova

1
22 Oct 2021 09:16:55
Autor: Iurii Botnarenco
Natalia Gavriliţa, la tribuna Parlamentului
Natalia Gavriliţa, la tribuna Parlamentului

Premierul Natalia Gavriliţa a anunţat că necesarul de gaze pentru luna octombrie a fost acoperit în proporţie de doar 67%. Presiunea în reţeaua de transport a gazelor este la limita critică de funcţionare a sistemelor de gaze naturale. În acest context, Gavriliţa a anunţat că va cere Parlamentului instituirea stării de urgenţă, pentru a putea deroga de la anumite proceduri şi legi în achiziţionarea gazelor din surse alternative, transmite IPN.

Premierul a precizat că, pe 21 octombrie, la Moscova a avut loc o nouă rundă de negocieri cu privire la contractul de livrarea a gazelor. Deşi situaţia s-a mişcat din loc, încă nu există deocamdată o înţelegere definitivă şi nici certitudinea că ea va fi atinsă într-un final.

Din cauză că SA „Moldovagaz” nu asigură presiunea necesară în reţea, autorităţile sunt impuse să se mişte pe planul de alternativă.

„Vreau să atenţionez lumea din start că, în pofida utilizării unor proceduri excepţionale de către guvernare, acestea sunt doar o soluţie tehnică ce va permite să achiziţionăm volum necesar de gaze până la sfârşitul zilei de azi”, a explicat şefa executivului.

Potrivit IPN, Cabinetul de miniştri propune Parlamentului să declare stare de urgenţă pe întreg teritoriul ţării pe un termen de 30 de zile. Hotărârea a fost aprobată într-o şedinţă convocată după şedinţa Comisiei pentru Situaţii Excepţionale, la care a fost audiată situaţia de pe piaţa gazelor naturale.

Constantin Borosan, secretar de stat al Ministerului Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, a declarat că propunerea se întemeiază pe datele prezentate în raportul Comisiei. Potrivit raportărilor zilnice ale operatorului de transport şi de sistem „Moldovatransgaz”, presiunea în reţele de transport este deja critică. „Acest fapt reprezintă un risc major să fie declanşată o criză pe piaţa gazelor naturale din Moldova, în cazul în care în perioada imediat următoare nu vor fi injectate anumite volume de gaze naturale în vederea restabiliri regimului normal de transport al gazelor naturale în reţele de transport”, a notat secretarul de stat.

Potrivit proiectului, pe durata stării de urgenţă, Comisia pentru Situaţii Excepţionale, în calitate de autoritate administrativă responsabilă, va emite dispoziţii cu caracter obligatoriu pentru conducătorii autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale, agenţilor economice, instituţiilor publice, precum şi pentru cetăţeni şi alte persoane aflate pe teritoriul Republicii Moldova.

Premierul Natalia Gavriliţa a declarat că instituirea stării de urgenţă va permite inclusiv alocarea banilor pentru „Energocom” ca să procure gaze naturale pe piaţa internaţională, printr-un instrument care va permite autorităţilor să rectifice bugetul într-un timp mai scurt.

 

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

1 Comentariu

Alyssa Case
22.10.2021, 11:37:52

Ca sa stiti la ce dezinformare va expuneti pe acest forum, iata un raport live al postarilor antivacciniste pe forumurile Adevarul: https://telegra.ph/LIVE---Postaci-Antivaccin-Forumurile-Adevarul-10-20 Enjoy! MODERATORI: Inainte sa supendati acest cont, aruncati si voi o privire la respectivul grafic, si banati conturile evident platite pentru a dezinforma. Multumim. [daca exista nume de antivaccinisti sarguinciosi care nu se regasesc in graficul respectiv, Vocea Mantuitorului asteapta sugestii]

+7 (7 voturi)
Modifică Setările