Natalia Gavriliţa: Integrarea europeană are nevoie de şosele europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Natalia Gavriliţa
Natalia Gavriliţa

În planul guvernului este conectarea ţării noastre la reţeaua de autostrăzi europene şi momentul când de la Chişinău la Bucureşti vom putea ajunge pe autostradă, a declarat Natalia Gavriliţa într-o conferinţă de presă comună după întrevederea pe care au avut-o în seara zilei de joi cu Adina Vălean, comisar european, transmite IPN.

Dânsa a remarcat că proiectele de transport şi infrastructură fac parte din ambiţiile majore ale executivului, fiind instituit şi un minister care gestionează aceste domenii, dar şi asigurată finanţarea pentru anii viitori a mai multor proiecte de reabilitare a drumurilor.

„Pentru noi este importantă şi continuarea dezvoltării şi reabilitării reţelei de drumuri naţionale prioritare. Moldova va beneficia de construcţia unui nou pod peste Prut la Ungheni. Acest pod va scurta călătoria spre Iaşi cu 30 de minute. Vom avea un nou pod peste Nistru, lângă Soroca, care va scurta călătoria la Kiev şi va atrage noi fluxuri de transport de mărfuri. Urmează să reabilităm podul Giurgiuleşti-Galaţi, pentru a-i majora capacitatea. Avem asigurate finanţări majore pentru tronsoanele: Leuşeni-Chişinău-Dubăsari, Unguri-Soroca, Tighina-Căuşeni-Cimişlia, Slobozia Mare-Giurgiuleşti, Hînceşti-Leova-Cantemir, centura de la Vulcăneşti şi alte drumuri care devin începând cu anul viitor şantiere”, a spus şefa guvernului de la Chişinău.

Totodată, Natalia Gavriliţa s-a referit la acţiunile întreprinse pentru a revigora transportul feroviar, pentru conectarea ţării noastre la piaţa europeană a transportului rutier pe baza progresului înregistrat de Republica Moldova în transpunerea acquis-ului relevant al UE.

Relevând importanţa apropiatului summit PaE, prim-ministra Natalia Gavriliţa a pledat nu numai pentru o componentă politică puternică, „ce ar reflecta aspiraţiile noastre europene şi opţiunea europeană, ci şi a oportunităţilor sectoriale adiţionale, şi anume măsurile ambiţioase ale UE privind realizarea tranziţiei verzi şi a celei digitale (Pactul Verde European), Programul de Mobilitate UE şi reorganizarea complexului energetic”.

Adina Vălean a subliniat că vizita în cauză este prima ei vizită în calitate de eurocomisar într-o ţară din afara Uniunii Europene şi faptul că se produce în Republica Moldova îi imprimă o conotaţie deosebită. Referindu-se la subiectele discutate cu prim-ministra Natalia Gavriliţa, Adina Vălean a menţionat pragmatismul executivului de la Chişinău, în special, în domeniul transportului. Acest angajament va fi sprijinit, Republica Moldova va avea tot suportul financiar, tehnic şi administrativ pentru a transpune în fapt planurile schiţate.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite