Natalia Gavriliţa, noul prim-ministru al Republicii Moldova. Guvernul a fost învestit în funcţie cu 61 de voturi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Componenţa Guvernului Gavriliţa
Componenţa Guvernului Gavriliţa

După o perioadă de şapte luni de incertitudine şi fără un Guvern cu puteri depline, Moldova are în sfârşit un nou Executiv. Cabinetul de miniştri, în frunte cu premierul Natalia Gavriliţa, a fost învestit în funcţie vineri, 6 august, cu votul a 61 de deputaţi din Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS). Noul Executiv va trece printr-o restructurare şi va fi format din 13 ministere, cu patru mai mult decât anterior.

„Vă promitem că imediat mergem la muncă şi vom munci consecvent pentru interesele cetăţenilor”, a declarat Natalia Gavriliţa, noul prim-ministru.

Guvernul Gavriliţa a fost sprijinit doar de deputaţii PAS, Partidul Şor şi Blocul Comuniştilor&Socialiştilor au anunţat din start că nu vor acorda vot de încredere noului Guvern.

Imediat ce au primit votul de încredere al Parlamentului, membrii Guvernului s-au dus la Preşedinţie, acolo unde au depus jurământul în faţa preşedintelui Maia Sandu.

Lista integrală a Cabinetului de miniştri:

Prim-ministru - Natalia Gavriliţa (44 de ani). Este vicepreşedinta Partidului Acţiune şi Solidaritate. În 2019, a fost ministra Finanţelor în guvernul condus de Maia Sandu. În perioada 2015–2019, a fost director general al Fondului Global pentru Inovare. A activat ca secretar de stat al Ministerului Educaţiei, în perioada 2013-2015. A mai deţinut funcţia de şefă a Departamentului politici şi dezvoltare macroeconomică în cadrul Ministerului Economiei şi Comerţului şi şefă a Departamentului politici şi coordonarea asistenţei externe din cadrul Cancelariei de Stat. Pe parcursul carierei sale a activat ca expertă internaţională pentru Banca Mondială, UNICEF şi alte organizaţii internaţionale. Natalia Gavriliţa este licenţiată în drept internaţional şi are un masterat în politici publice la Şcoala de Guvernare J.F. Kennedy a Universităţii Harvard.

Ministrul de Externe - Nicu Popescu. Este cercetător şi expert în politică externă, ministru al Afacerilor Externe şi Integrării Europene în cadrul Guvernului Maiei Sandu. Nicu Popescu este profesor universitar asociat la Institutul de Ştiinţe Politice (Sciences Po) din Paris şi director al programului Europa lărgită din cadrul Consiliului European pentru Relaţii Externe (ECFR), biroul de la Paris. Anterior a activat în cadrul unor centre de cercetare de la Bruxelles (CEPS), Londra (ECFR), şi Paris (EUISS). Nicu Popescu are peste 60 de publicaţii ştiinţifice şi cărţi în domeniul politicii externe şi de securitate. Este licenţiat al Universităţii de Stat de Relaţii Internaţionale din Moscova (MGIMO) şi Doctor în Ştiinţe Politice şi magistru în Relaţii Internaţionale şi Studii Europene la Universitatea Central Europeană, Budapesta.

Ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale - Andrei Spînu. Este Secretar general al Administraţiei Preşedintelui Republicii Moldova şi secretar general al Partidului Acţiune şi Solidaritate. În 2019, a deţinut funcţia de Secretar general al Guvernului Republicii Moldova, iar în perioada 2015–2016 a fost viceministru al Tineretului şi Sportului. Este antreprenor în domeniul tehnologiilor informaţionale cu un portofoliu de companii internaţionale şi cofondator al organizaţiilor pentru dezvoltarea antreprenoriatului Dreamups Innovation Campus şi JCI Chişinău. Andrei Spînu este licenţiat în business şi administrarea afacerii, iar din 2018 urmează un program de masterat în domeniul guvernării la Harvard University Extension School.

Viceprim-ministru pentru Reintegrare - Vlad Kulminski. A fost Consilier pe politica externă şi planificare strategică în Guvernul Maia Sandu. În perioada 2020 – 2021, a deţinut funcţia de Consilier pentru Reglementarea Conflictelor în cadrul Biroului anti-criza al Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). A elaborat şi a implementat programe în domeniul soluţionării conflictelor şi bunei guvernări din regiune, în cadrul diferitor organizaţii internaţionale, inclusiv Dialog Umanitar din Elveţia, PNUD, DFID, Banca Mondială. În perioada 2016 – 2019 a fost Directorul Executiv al Institutului pentru Iniţiative Strategice (IPIS). A activat în calitate de expert politic la Ambasada SUA şi cea a Marii Britanii în Moldova. Vlad Kulminski este magistru în Relaţii Internaţionale şi Studii Europene la Universitatea Central Europeană din Budapesta şi mai deţine un master în administraţie publică de la Şcoala Maxwell de cetăţenie şi afaceri publice din New York, SUA. Vlad Kulminski este absolvent al programelor Fulbright şi John Smith şi al Programului pentru tineri lideri ai Conferinţei de securitate de la München. 

Viceprim-ministru pentru Digitalizare - Iurie Ţurcanu. Este expert în digitalizare, cu o experienţă de 15 ani în domeniu. În prezent este Coordonator Digitalizare la Agenţia de Guvernare Electronică unde activează din 2011, iar în perioada 2019 – 2020 a deţinut funcţia de director. Iurie Ţurcanu este unul dintre dezvoltatorii principalelor platforme digitale guvernamentale precum MCloud, Msign, MPass, Mobile e-ID, MConnect. În perioada 2000 – 2011 a fost şeful Direcţiei Analiză şi Proiectare a Sistemelor Informaţionale la Endava Group. Din 2005 este lector universitar la Universitatea Tehnică a Moldovei, unde predă cursurile de Ingineria Programării şi Tehnici şi Tehnologii de Guvernare Electronică. A oferit consultanţă în domeniul digitalizării şi e-guvernării unor structuri din Polonia, Romania, Bulgaria, Ucraina, Macedonia, Uzbekistan, Zambia, Mozambic. Iurie Ţurcan deţine diplomă de licenţă şi masterat în domeniul Informaticii a Universităţii Tehnice a Moldovei. 

Ministrul Justiţiei - Sergiu Litvinenco. Este membru fondator şi vicepreşedinte al Partidului Acţiune şi Solidaritate. În 2019 şi 2021 a fost ales deputat în Parlamentul Republicii Moldova. În 2019 a fost preşedinte al Comisiei juridice numiri şi imunităţi, iar ulterior – membru al acestei comisii. În cadrul activităţii din Parlament, a elaborat şi promovat acte normative referitoare la realizarea reformei justiţiei şi pentru combaterea corupţiei, din domeniul electoral (anularea sistemului electoral mixt) şi cel al administraţiei publice. Până a accede în Parlament, a activat în sistemul administraţiei publice şi în cadrul mai multor proiecte finanţate de Banca Mondială, PNUD, UNICEF. De asemenea, a activat în cadrul Unităţii de reformare a administraţiei publice centrale din cadrul Cancelariei de Stat şi a oferit consultanţă juridică Comisiei Naţionale de Integritate, Ministerului Educaţiei, Centrului de Guvernare Electronică etc. A mai fost expert în cadrul proiectelor de dezvoltare a capacităţilor Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene şi Secretariatului Parlamentului Republicii Moldova. Sergiu Litvinenco este licenţiat în drept şi autor al unor publicaţii de specialitate.

Ministrul Sănătăţii - Ala Nemerenco. Este medic de profesie, este în prezent consilieră a Preşedintelui Republicii Moldova în domeniul sănătăţii. În 2019, a fost ministra Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, în guvernul condus de Maia Sandu. A activat în cadrul Oficiului de ţară a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, a fost consultantă a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi altor organizaţii internaţionale în Balcani şi Asia Centrală, şi consilieră personală al ministrului Sănătăţii din România. În trecut a fost directoare a Clinicii Universitare de Asistenţă Medicală Primară. Ala Nemerenco a activat în calitate de conferenţiar universitar al Şcolii de Management şi Sănătate Publică a USMF „Nicolae Testemiţanu”, este doctor în medicină, are peste 50 de articole şi lucrări ştiinţifice publicate în ţară şi peste hotare, este autoare şi coautoare a 11 manuale, îndrumări metodice, ghiduri şi protocoale. Ala Nemerco a elaborat ghidurile pe gripa aviară şi situaţii pandemice pentru autorităţile locale. În 2015-2019, a fost consilieră municipală, preşedinta Comisiei protecţie socială, ocrotirea sănătăţii, educaţie, cultură şi mass-media în Consiliul Municipal Chişinău. În 2010, a fost decorată cu Ordinul „Gloria Muncii”. 

Ministrul Apărării - Anatolie Nosatîi. Este militar decorat, cu experienţă de peste 30 de ani în Armata Naţională şi structuri militare internaţionale. Până în 2020, a fost şeful Direcţiei operaţii al Marelui Stat Major al Armatei Naţionale. În perioada 2014–2018, a fost ofiţer militar în cadrul Departamentului pentru operaţiuni de menţinere a păcii al ONU din New York. A fost şef al Statului Major în Comandamentul Forţelor de Reacţie Rapidă şi Comandamentul Forţelor Terestre, comandant de batalion în cadrul Institutului Militar şi comandant al Batalionului 22 de menţinere a păcii. Anatolie Nosatîi a absolvit Institutul Militar de Arme Întrunite din Odesa şi are un masterat în strategii de securitate naţională de la Universitatea Naţională de Apărare din SUA. Este decorat cu Ordinul „Credinţă Patriei” şi „Meritul Militar”,  Medalia Internaţională a Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru participarea la misiunile ONU, şi Medalia „Steaua de Bronz” pentru participarea în două misiuni umanitare post-conflict din Irak.

Ministrul de Interne - Ana Revenco. Este consiliera Preşedintelui Republicii Moldova în domeniul apărării şi securităţii naţionale şi Secretar al Consiliului Suprem de Securitate. A activat în calitate de director executiv a Centrului Internaţional „La Strada” Moldova. În perioada 2012-2015, a fost şefa Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane al Inspectoratului General de Poliţie al MAI, iar în 2013–2015, a fost responsabilă din partea IGP pentru organizarea implementării planului de acţiuni privind liberalizarea regimului de vize cu Uniunea Europeană. Ana Revenco este licenţiată în relaţii economice internaţionale, deţine un masterat în administrarea organizaţiilor non-profit şi este parte a grupului de experţi al Consiliului Europei pentru monitorizarea implementării Convenţiei Europene împotriva traficului de persoane. A fost decorată cu distincţia „Meritul Civic” de preşedintele Nicolae Timofti.

Ministrul Educaţiei - Anatolie Topală. Este secretarul general al Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării. În perioada 2015–2019, a condus Agenţia Naţională pentru Curriculum şi Evaluare, iar din 2013 până în 2015 a fost director al Agenţiei de Asigurare a Calităţii. A fost şef al Departamentului de studii al Universităţii de Stat din Moldova şi prodecan al Facultăţii de Matematică şi Informatică a USM. Anatolie Topală este conferenţiar universitar şi doctor în ştiinţe fizico-matematice. 

Ministrul Economiei - Sergiu Gaibu. Este Director de Program de Politici Economice în cadrul Expert-Grup, responsabil de elaborarea de studii şi politici economice şi asistenţă tehnică pentru Banca Naţională a Moldovei, Comisia Naţională a Pieţei Financiare şi Guvern. Anterior a oferit consultanţă pentru fortificarea capacităţilor Agenţiei pentru Organizaţia de Atragerea Investiţiilor şi Promovarea Exporturilor din Moldova. În perioada 2009 – 2014 a fost membru al comitetului executiv al Băncii Comerciale Române la Chişinău, iar în perioada 2008 – 2016 – expert asociat în cadrul IDIS Viitorul. Sergiu Gaibu are o experienţă de peste 20 de ani în domeniul economic şi a mai avut colaborări cu GIZ, USAID, BC Mobiasbanca, Moldova Agroindbank. Sergiu Gaibu este licenţiat în Relaţii Economice Internaţionale, la Academia de Studii Economice din Moldova. 

Ministrul Finanţelor - Dumitru Budianschi. Este matematician, economist şi expert în finanţe publice, deputat al fracţiunii PAS în Parlamentul Republicii Moldova. În perioada 2011 – 2021 a deţinut funcţia de Director de Program „Sector Public: Economie, Finanţe, Management” la Centrul Analitic Expert-Grup. În perioada 2013 – 2019 a activat în calitate de expert şi consultant financiar pentru mai multe proiecte şi instituţii internaţionale inclusiv PNUD, BDO Audit, ICON-INSTITUT Engineering, GFA Consulting Group. Dumitru Budianschi a absolvit facultatea de Matematică şi Cibernetică la Universitatea de Stat al Republicii Moldova şi deţine un masterat în Finanţe Publice şi Fiscalitate de la Academia de Studii Economice din Moldova. 

Ministrul Mediului - Iuliana Cantaragiu. Este vicepreşedinte al Partidului Acţiune şi Solidaritate, fost secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului în guvernul Maia Sandu. Iuliana Cantaragiu este expertă în domeniu protecţiei mediului şi economiei circulare, cu o experienţă de peste 20 de ani în sectorul asociativ. A deţinut funcţia de Director adjunct la Asociaţia Obştească „Centrul Naţional de Mediu”, iar în 2020 a activat în calitate de specialist de mediu la Agenţia de Servicii Publice, în cadrul proiectului finanţat de Banca Mondială „Înregistrarea Funciară, Evaluarea şi Impozitarea Locală”. A lucrat cu proiecte de protecţie a mediului, implementate cu sprijinul Băncii Mondiale, Comisiei Europene, Agenţiei de Dezvoltare a Germaniei şi PNUD, a făcut parte din Consiliul Naţional al ONG-urilor, Platforma Societăţii Civile RM-UE. Iuliana Cantaragiu a absolvit Academia de Studii Economice din Bucureşti, facultatea Relaţii Economice Internaţionale şi face un masterat în Managementul Riscurilor şi Economiei Circulare la Universitatea de Ştiinţe Aplicate din Tampere, Finlanda. 

Ministrul Culturii - Sergiu Prodan. Este regizor, scenarist şi producător, director al casei de producţie Atelierul Sergiu Prodan, 2013-2017 a fost Preşedintele Uniunii Cineaştilor din Moldova, unul din autorii legii cinematografiei. În perioada 2009-2013 a fost profesor de regie şi film la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice. În 2004 a fost Director General al Companiei Publice Teleradio-Moldova. Sergiu Prodan a obţinut premii internaţionale pentru filmele „Patul lui Procust”, „Copii măcelarului”, „Cea mai bună dintre lumi, sau o simplă zi de toamnă” şi „Paula”. Sergiu Prodan a absolvit Institutul de Cinematografie din Moscova (VGIK) şi Institutul Teatral Boris Shchukin. 

Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale - Marce Spatari. Este din 2010 expert şi director general al Syndex România, membră a grupului francez Syndex, una dintre cele mai mari companii de consultanţă în domeniul protecţiei salariaţilor. A oferit consultanţă pe subiecte social-economice, dreptul muncii şi relaţii industriale pentru companii şi reprezentanţi ai salariaţilor din Republica Moldova, România şi Uniunea Europeană. Marcel Spatari este autor de articole şi studii ce ţin de situaţia salariaţilor, dialogul social, piaţa muncii, salariul minim, costul vieţii decente şi impactul COVID-19 asupra salariaţilor şi al pieţei muncii. A consiliat partenerii de dialog social pe subiectul reformei sistemului de pensii din România. În 2003 a absolvit studiile de licenţă la Universitatea de Stat din Moldova, facultatea Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Administrative, are studii de masterat în Studii Europene la Colegiul Europei şi în Administrarea Afacerilor la IFAG şi Universitatea din Nantes.

Ministrul Agriculturii - Viorel Gherciu. Este expert în agricultură, din 2018 director al VEREIN Donau Soja în Moldova, responsabil de proiecte de dezvoltarea culturilor de soia în Moldova. În perioada 2017-2018 a fost coordonator de proiect în implementarea politicilor agroalimentare din cadrul Băncii Europene de Investiţii în Ucraina. Din 2003 este preşedintele ProRuralInvest, iar în perioada 2015 – 2017 a fost delegatul organizaţiei ca expert în domeniul agricol în proiectul Băncii Europene pentru Investiţii “Businessul Agricol şi Dezvoltare Rurală”. Viorel Gherciu pe parcursul activităţii profesionale a contribuit la dezvoltarea fondului de garantare a creditelor în agricultură, a participat la dezvoltarea a 11 asociaţii de utilizatori de apă pentru irigaţii şi a fost unul din autorii Strategiei de Dezvoltare Rurală al Republicii Moldova.

Programul de activitate a Guvernului pentru următorii 4 ani poate fi accesat aici.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite