Natalia Gavriliţa: Trebuie să avem un nou contract social, vom construi un stat care ajută

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Natalia Gavriliţa
Natalia Gavriliţa

Candidatul desemnat la funcţia de premier, Natalia Gavriliţa, susţine că statul trebuie nu doar să vorbească despre anumite schimbări care pot fi făcute, dar să le realizeze. Potrivit ei, statul va lucra cu producătorii mici aşa ca să fie creat un nou contract social, va fi construit un stat care ajută. Atunci, ei vor fi mai predispuşi să plătească impozite în haznaua statului, transmite IPN.

Natalia Gavriliţa spune că va schimba radical comportamentul statului faţă de antreprenorii mici şi va face ca statul să-i ajute, nu să le încurce în dezvoltarea afacerii. Apoi, trebuie atraşi investitori noi în domenii care presupun o valoare adăugată mai înaltă. Totodată, potrivit ei, salariile mari înseamnă trecerea de la un model de dezvoltare unde este folosită munca necalificată, la domenii care necesită o productivitate mai înaltă. Asta înseamnă investirea în educaţia vocaţională şi tehnică.

Creşterea preţurilor la produse este argumentată de preţurile pentru materii prime la nivel mondial. Dar, susţine premierul desemnat, se aşteaptă o reechilibrare pe piaţa internaţională, care trece prin anumite turbulenţe post-pandemice, dar în acelaşi timp trebuie ca instituţiile anti-monopol, cele care se ocupe de mediul concurenţial, să lucreze bine, ca să nu existe înţelegeri de cartel, monopoluri şi să existe o formare corectă a preţurilor. În acelaşi timp, va trebui să se ţină pasul cu creşterea veniturilor cetăţenilor, ca ei să nu fie afectaţi de aceste creşteri de preţuri.

Pentru a fi demontate monopolurile trebuie de analizat, dacă există o poziţie dominantă pe piaţă a unor supermarketuri, de exemplu, sau cum as-ar putea în condiţiile Acordului de Asociere, să fie asigurat accesul producătorilor locali la magazine.

Premierul consideră că trebuie de scăpat, în primul rând, de evaziunea fiscală mare, crimele mari, să fie creată o relaţie deschisă cu statul, aşa ca să nu se facă evaziuni. „Cu un nou contract social, despre care vorbesc, cu încredere între instituţiile statului şi antreprenori, eu sunt sigură că noi putem face progrese mari în această direcţie”, consideră Natalia Gavriliţa.

Totodată, întreprinderile de stat trebuie curăţate de corupţi, iar cu o guvernare corporativă sănătoasă, aceste întreprinderi pot aduce beneficiu. Acestea pot fi privatizate, dar doar după ce sunt aduse la o stare care permite înstrăinarea normală a acestor bunuri, la preţ bun. Potrivit candidatului desemnat, Guvernul Gavriliţa, dacă va fi învestit, va continua descentralizarea administraţiei publice locale şi autonomia financiară a acesteia.

În altă ordine de idei, prim-ministrul desemnat a declarat că problema diversificării resurselor energetice ţine de securitatea energetică a ţării. Întrebată dacă va curge degrabă gaz prin ţevile gazoductului Iaşi-Ungheni-Chişinău, ea a spus că trebuie obţinute asigurări că există această posibilitate şi există căi alternative de acces. „Se va vedea care va fi preţul trebuie discutate şi alte subiecte”. Cât priveşte dosarul transnistrean, se va pune accent pe oprirea schemelor, contrabandei.

Premierul desemnat consideră că există subiecte foarte importante pe agenda discuţiilor bilaterale cu Federaţia Rusă: contractul cu privire la gaze, dar şi situaţia cetăţenilor care lucrează în Federaţia Rusă, piaţă de desfacere. Dacă va fi învestită de Parlament, Guvernul va face totul ce îi stă în puteri pentru a îmbunătăţi viaţa cetăţenilor.

Natalia Gavriliţa  a spus că există deja persoane din diasporă care aplică la diferite funcţii şi crede că vor exista la poziţiile de secretari de stat mai multe persoane din diasporă. Vor fi elaborate şi implementate şi politici pentru cetăţenii din diasporă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite