Natalia Gavriliţa: Vom crea opţiunea ca persoana singură să decidă când vrea să se pensioneze

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Natalia Gavriliţa gov.md
Natalia Gavriliţa gov.md

Legea privind reducerea vârstei de pensionare, adoptată de coaliţia PSRM-Şor, în decembrie 2020, ar urma să fie revăzută. Premierul Natalia Gavriliţa califică decizia luată de fosta guvernare drept una complet populistă şi dă de înţeles că vârsta de pensionare ar urma să fie majorată, întrucât în condiţiile unui număr redus de angajaţi în câmpul muncii, ţării îi va fi imposibil să asigure cu pensii un număr mai mare de beneficiari, notează IPN.

Natalia Gavriliţa spune că majorarea pensiei minime până la 2000 de lei, promisă în campania electorală, va deveni realitate din 1 octombrie. Premierul spune că mizează în acest sens pe fondurile anunţate de partenerii financiari externi.

„O mare parte din deficitul bugetar urma să fie acoperit cu surse din exterior, pentru absorbţia acestor fonduri fosta guvernare n-a făcut însă nimic. Din acest motiv noi ne grăbim acum să aprobăm proiectele necesare deblocării celei de-a doua tranşe din asistenţa macrofinanciară de 50 de milioane de euro din partea Uniunii Europene, bani care vor merge la finanţarea bugetului. În plus, aşteptăm 236 milioane de dolari din partea FMI. Aceşti bani ne vor ajuta să echilibrăm bugetul şi să alocăm suma necesară majorării pensiilor”, a spus Natalia Gavriliţa în cadrul emisiunii „Пятница с Анатолием Голя” de la RTR Moldova.

Premierul recunoaşte că în condiţiile unui buget auster, autorităţile nu-şi permit menţinerea în vigoare a legii privind micşorarea vârstei de pensionare, aprobată de deputaţi PSRM-ŞOR din fosta legislatură. Legea ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2022, reprezentând o presiune suplimentară pe bugetul de stat.

„Legea trebuie revăzută. A fost o decizie iresponsabilă, pentru că acum avem 700 de mii de beneficiari de pensii, iar raportul dintre un angajat în câmpul muncii şi un beneficiar de pensie este de aproape 1/1. Trebuie să înţelegem că dacă nu avem locuri de muncă şi tinerii pleacă din ţară, nu vom putea asigura pensii majorate şi ieşirea timpurie la pensie. Noi acum vrem să scoatem subiectul vârstei de pensionare din prim-plan, şi să creăm opţiunea valabilă în alte state când persoana singură decide când vrea să se pensioneze ”, a mai spus Natalia Gavriliţa.

Legea privind micşorarea vârstei de pensionare aprobată de coaliţia tacită PSRM-ŞOR în decembrie 2020 prevede că de la 1 ianuarie 2022 vârsta de pensionare pentru femei ar urma să fie de 62 de ani pentru bărbaţi şi 57 pentru femei. Deşi legea a fost aprobată fără avizul Guvernului, nu a fost contestată la Curtea Constituţională de niciun reprezentant al fracţiunilor parlamentare, aşa cum s-a întâmplat în cazul celorlalte legi aprobate în pripă de deputaţii PSRM-Şor fără avizul Executivului.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite