Natalia Gherman: „Insistăm ca Ucraina să nu aplice noile cerinţe de trecere a frontierei. În caz contrar, va trebui să ne gândim la proceduri reciproce“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Natalia Gherman, ministrul de Externe al Republicii Moldova susţine că a discutat cu omologul său ucrainean Leonid Kojara despre problemele de la frontiera moldo-uctraineană.

„Într-adevăr în ultima perioadă au devenit tot mai frecvente cazurile mijloacelor de transport din Republica Moldova care traversează hotarul între Moldova şi Ucraina. Au fost câteva cazuri de returnare a transporturilor auto şi a cetăţenilor moldoveni. Imediat discutat cu persoanele care reprezintă factorii de decizie în Ucraina în ceea ce priveşte chestiunile de funcţionare a regimului de frontieră. Şeful Poliţiei de Frontieră a discutat cu omologul său din Kiev. Eu l-am contactat pe ministrul afacerilor externe al Ucrainei, Leonid Kojara“, susţine Natalia Gherman.

„Partea ucraineană a recunoscut că a publicat toate aceste decizii şi hotărâri abia câteva zile în urmă. I-am adus la cunoştinţă omologului meu ucrainean inacceptarea acestor măsuri care se aplică faţă de cetăţenii moldoveni. Pe lângă cazurile de interzicere a frontierei sunt solicitate şi anumite mijloace financiare. Ministrul ucrainean a promis să examineze fiecare caz când cetăţenii moldoveni au fost opriţi la hotar şi vom continua abordarea acestui subiect în cadrul dialogului bilateral între exterţii din cele două state. Am insistat ca prevederile acelei hotărâri să nu fie aplicate cetăţenilor din Republica Moldova. Evident, în caz contrar, Republica Moldova va trebui să se gândească la anumite proceduri pe bază de reciprocitate. Noi dorim să evităm introducerea unor asemenea măsuri. Credem că este vorba de o lipsă de înţelegere“, a mai declarat Natalia Gherman.

Străinilor care traversează frontiera cu Ucraina, inclusiv cetăţenilor Republicii Moldova, li ce cere să facă dovadă că au asupra lor surse de întreţinere, în valoare de 4.060 hrivne ucrainene pentru o perioadă de cinci zile (echivalentul a 6.360 de lei).

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite