Negocierile pentru AIE 3, departe de a se încheia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Nicolae Timofti şi premierul în exerciţiu Vlad Filat. FOTO Tudor Iovu
Preşedintele Nicolae Timofti şi premierul în exerciţiu Vlad Filat. FOTO Tudor Iovu

Prima rundă de consultări iniţiată de preşedintele Nicolae Timofti s-a terminat fără niciun rezultat. Negocierile vor continua atât între reprezentanţii celor trei formaţiuni de guvernare, cât şi în formatul 3+3+3 plus şefului statului.

„Toate fracţiunile (n.r. - PLDM, PL, PD, cu care s-a întâlnit ieri preşedintele) au fost de acord că este necesar să continue cursul proeuropean şi să facă tot posibilul să fie evitate alegerile anticipate“, a declarat preşedintele ţării. Nicolae Timofti a spus că astăzi nu poate face o propunere.

Cele trei formaţiuni ale defunctei Alianţe pentru Integrare Europeană şi-au fixat ca termen de finalizare a negocierilor sfârşitul lunii martie, dar spun că este prematur să vorbim despre posibili candidaţi.

„Partea cea mai importantă de negocieri încă urmează să o parcurgem. Din cauza asta, nu operăm acum cu nume şi candidaturi concrete“, a afirmat Valeriu Streleţ, preşedintele fracţiunii PLDM.

PL nu va susţine candidatuta lui Filat

Vicepreşedintele Partidului Liberal Corina Fusu a spus că formaţiunea sa doreşte o AIE 3, îmbunatăţită. „PL nu va susţine candidatuta lui Vlad Filat la funcţia de prim-ministru. PLDM nu poate să condiţioneze ori Filat prim-ministru, ori alegeri anticipate. După scandalurile de corupţie şi interceptările telefonice, noi ne-am stabilit şi criterii pentru persoanele care pot conduce statul. Acesta trebuie să fie onest, incoruptibil, responsabil pentru soarta Republicii Moldova, dar, mai ales, pentru integrarea europeană“, a menţionat Fusu.

Criza politică este o oportunitate de a rezolva probleme vechi, consideră democarţii. „Acum analizăm lucrurile pozitive şi lacunele. Sarcina noastră e să asigurăm un pachet de schimbări în cadru noului guvern. Doar după asta vom face profilurile miniştrilor şi prim-ministrului, pe care ulterior îl vom identifica“, a punctat liderul PD Marian Lupu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite