Nemerenco: Obligativitatea prezentării testelor anti-COVID-19 reprezintă o modalitate de a-i motiva pe cei nevaccinaţi să se imunizeze

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ala Nemerenco
Ala Nemerenco

Ministrul Sănătăţii vine cu explicaţii după ultima şedinţă a CNESP în cadrul căreia a fost luată decizia de a institui stare de urgenţă în sănătate publică la nivel naţional până la data de 30 octombrie, notează IPN.

Potrivit Alei Nemerenco, obligativitatea prezentării testelor anti-COVID-19, a certificatelor de vaccinare sau a actului ce confirmă prezenţa anticorpilor reprezintă o modalitate de a-i motiva pe cei nevaccinaţi să se imunizeze. 

Şefa de la Sănătate a specificat că restaurantele nu cad sub incidenţa acestei deciziei CNESP.

Ministrul Sănătăţii a venit cu un răspuns pentru reprezentanţii Asociaţiei Naţionale a Restaurantelor şi Localurilor de Agrement „Măr” care s-au arătat nedumeriţi de ultima decizie CNESP. Potrivit lor, nu este clară procedura de control a certificatelor, iar prevederile „club de noapte” şi „ring de dans” nu prezintă foarte clar care tipuri de unităţi de alimentaţie publică sunt supuse verificărilor.

„La intrarea în local, aşa cum prezintă biletul, aşa prezintă certificatul. Atât timp cât abia este în proces de dezvoltare sistemul digital care ne va permite să monitorizăm rapid intrările. Se permite prezentarea certificatului atât descărcat în telefon, cât şi pe hârtie. Ring de dans şi club de noapte nu este restaurant, din câte ştiu”, a spus  Ala Nemerenco în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la ProTV Chişinău.

De asemenea, Ala Nemerenco a venit cu un răspuns şi pentru reprezentanţii teatrelor şi sălilor de concerte, reprezentanţii cărora au solicitat să poate activa la o capacitate mai mică, dar fără obligativitatea prezentării testelor sau a certificatelor de vaccinare.

„Din punctul nostru de vedere, o activitatea la capacitatea de 25% ar aduce pierderi mult mai mari decât posibilitatea de a lucra la capacitate deplină, dar cu certificate. Organizatorii de spectacole şi concerte n-ar trebui să privească aceste restricţii prin prisma acestui certificat scump. Avem multă lume care a trecut deja prin boală, sunt multe persoane vaccinate şi astfel îi motivăm şi pe alţii să se vaccineze şi am putea să avem sălile de spectacol pline la capacitatea de 75%. Nu trebuie să privim această problemă prin prisma raportului preţ test/preţ bilet, avem şi alte modalităţi de depăşire a acestei probleme”, a mai spus Nemerenco.

Potrivit deciziei CNESP, din 11 septembrie persoanele cu vârsta de peste 18 ani sunt admise la spectacole, concerte, festivaluri, în incinta teatrelor, cinematografelor, sălilor de concert, a cluburilor de noapte, ringurilor de dans doar la prezentarea certificatului de vaccinare, a rezultatului negativ al testului anti-COVID-19 sau a actului care confirmă prezenţa anticorpilor anti-COVID-19.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite