„Nici măcar Voronin nu s-a aşezat la masă cu Dmitrii Kozak”. Şalaru, atac la adresa Blocului ACUM după întâlnirea cu vicepremierul Federaţiei Ruse

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ex-ministrul Apărării Anatol Şalaru consideră că liderii Blocului ACUM, Maia Sandu şi Andrei Năstase, nu trebuiau să meargă la întrevederea cu vicepremierul rus, Dmitrii Kozak. Politicianul i-a acuzat pe liderii opoziţiei de „trădare”.

„Vrea sau nu vrea Andrei Năstase, şi Maia Sandu în egală măsură, întâlnirea cu Kozac este o trădare. Poate atunci cînd au mers să discute cu Kozac ar fi trebuit să se gândească la sutele de morţi în razboiul de pe Nistru şi la proiectul de federalizare, la embargourile şi şantajul permanent exercitat de Federaţia Rusă. Aşa cum au fost guvernările după 2009, cu toate păcatele lor, niciodată nu au făcut alianţe sub coordonarea lui Kozac. Nici măcar Voronin nu s-a aşezat la masă cu Kozak”, a scris Anatol Şalaru pe pagina sa de Facebook.

În opinia sa, Andrei Năstase „a devenit pion în jocul Rusiei cu Plahotniuc. Pur şi simplu este folosit de Igor Dodon şi Federaţia Rusă ca element de şantaj pentru ca PSRM să obţină cât mai mult de la Plahotniuc”.


„Interesul Rusiei nu este nici măcar o alianţă prietenoasă la Chişinău, asta ar fi doar bonus. Interesul Rusiei este că să ajungă la aceiaşi masă cu UE şi SUA iar acţiunile acestora în Republica Moldova să fie coordonate cu Moscova. Igor Dodon a vorbit încă de la preluarea mandatului său de faptul că deciziile referitoare la Republica Moldova trebuie să fie luate de SUA, Rusia şi UE la aceiaşi masă. Iată că prin acţiunile lor, prin disperarea de care dau dovadă, Andrei Năstase şi Maia Sandu au pus Rusia la aceiaşi masă cu UE şi SUA”, e de părere Anatol Şalaru.


Acesta spune că se aştepta ca, „în calitatea de cetăţeani loiali ai statului român aşa cum se pretind, cei doi lideri ai blocului ACUM să meargă nu la întâlniri cu ambasadorul rus şi Kozac dar să solicite expertiza statului român”. 

„Cred că este mai îndretăţită România să aibă un cuvânt de spus în ceea ce se întâmplă în Republica Moldova de cât Kozac”, a subliniat Şalaru.

Amintim că Andrei Năstase a afirmat, în cadrul unei conferinţe de presă organizate după discuţiile dintre PSRM şi ACUM, că a avut o discuţie foarte bună la întrevederea cu vicepremierul Federaţiei Ruse, Dmitrii Kozak, şi că a fost felicitat pentru asta de către partenerii din Partidul Popular European (PPE).

Deputatul Blocului ACUM Octavian Ţîcu susţine că la întâlnirea dintre Johannes Hahn şi liderii Blocului ACUM, oficialul european le-ar fi sugerat acestora că nu ar trebui să meargă la întrevederea cu vicepremierul rus, Dmitrii Kozak. Parlamentarul s-a arătat uimit că, în pofida acestor sugestii, Maia Sandu şi Andrei Năstase au decis să se vadă cu Kozak, deşi în cadrul Blocului s-ar fi luat altă decizie.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite