Nicolae Ciubuc: Prognozele agricole pentru 2019 sunt destul de optimiste

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO parlament.md
FOTO parlament.md

Ministrul degrevat al Agriculturii, Dezvoltări Regionale şi Mediului, Nicolae Ciubuc, susţine că prognozele economice pentru anul 2019 sunt destul de optimiste. Aceasta în condiţiile în care există precipitaţii suficiente şi suprafeţele însămânţate se dezvoltă corespunzător.

„Avem peste 300 de mii de hectare însămânţate cu culturi de toamnă. Dacă vorbim de o comparaţie, este practic acelaşi nivel de suprafeţe însămânţate ca şi în 2017şi 2018. Starea culturilor este satisfăcătoare ceea ce ne creează premise să constatăm că nu va fi un an atât de rău”, a declarat ministrul la emisiunea „Important” de la TVC21.

Potrivit lui, dacă va exista un volum constant de producţie, tehnologii şi produse calitative, nu ar trebui să existe bariere legate de export cum ar fi interdicţii sau embargouri.

„În condiţiile în care noi avem o predictibilitate în cadrul Acordului de Liber schimb cu UE, în condiţiile în care fiecare cultivă şi se dezvoltă conform unui plan de afaceri şi îşi planifică inclusiv comercializarea produselor pe pieţele de desfacere, noi nu ar trebui să ne facem griji. Dimpotrivă, să continuăm să cultivăm produse solicitate pe pieţele de desfacere şi acest lucru ne va garanta succes”, a mai spus Nicolae Ciubuc.

Despre potenţiala posibilitate de a cumpăra terenuri în Republica Moldova de către cetăţeni străini, ministrul a menţiona că la moment nu există asemenea îngrijorări. Potrivit lui, în Codul Funciar, care este la etapa de examinare în Parlament, este stipulat că cetăţenii străini nu sunt în drept să achiziţioneze terenuri în Republica Moldova.

„La etapa actuală este prematur de a discuta despre o eventuală posibilitate în condiţiile în care terenurile din Moldova trebuie să fie prelucrate şi folosite în circuitul economic de către investitorii locali”, spune ministrul.

Totodată, Nicolae Ciubuc spune că cetăţenii străini au posibilitatea să ia în arendă terenuri pe perioade de până la 40 de ani. În plus, potrivit lui, există şi posibilitatea concesionării, având garanţia de a face investiţii fără probleme.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite