Nicu Popescu: Moldova nu este singură în faţa crizei energetice fără precedent

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicu Popescu, ministru externe.
Nicu Popescu, ministru externe.

„Autorităţile de la Chişinău, atât Preşedinţia cât şi Guvernul, continuă, inclusiv prin canale diplomatice, să asigure soluţii responsabile în beneficiul cetăţenilor Republicii Moldova de căutare a unor modalităţi pentru o aprovizionare sigură şi durabilă cu energie”. Declaraţia aparţine vicepremierului Nicu Popescu, ministru al afacerilor externe şi integrării europene, transmite IPN.

„Continuăm dialogul cu Federaţia Rusă pe toate canalele disponibile, inclusiv pe linia ministerului de externe. Săptămâna trecută am confirmat vizita de lucru în luna noiembrie la Moscova, la invitaţia omologului meu Serghei Lavrov, precum şi asigurarea co-preşedinţiei Comisiei interguvernamentale moldo-ruse”, precizează Nicu Popescu.

Potrivit vicepremierului, Republica Moldova este interesată de o cooperare eficientă şi predictibilă în sectorul energetic şi mizează pe soluţionarea cât mai rapidă a problemei aprovizionării cu gaze naturale a ţării. Este şi mesajul pe care l-a transmis şi prim-ministru la Consiliul şefilor de state membre ale CSI, desfăşurat pe 15 octombrie.

„În ultimele zile, în paralel cu acţiunile colegilor din Guvern, MAEIE continuă discuţiile cu oficiali de rang înalt ai guvernelor României, Ucrainei, Germaniei, Slovaciei, Bulgariei, Poloniei, Turciei şi Azerbaidjanului, dar şi cu alţi parteneri în regiune în vederea identificării unor soluţii pentru problematica energetică”, a precizat Nicu Popescu.

Vicepremierul spune că, în calitate de stat asociat cu Uniunea Europeană, Republica Moldova beneficiază de o susţinere nu doar politică, ci şi practică din partea UE şi a statelor membre. „Săptămâna trecută, la Bruxelles am abordat punctual problematica energetică cu domnul Oliver Varhelyi, comisar european pentru vecinătate şi extindere. Acelaşi subiect a fost subsidiar analizat la întâlnirile consecutive cu Direcţiile Generale pentru Energie, şi Vecinătate şi Extindere desfăşurate în format de videoconferinţă pe data de 14 octombrie”, a declarat şeful diplomaţiei de la Chiţinău.

Vicepremierul a mai spus că finalizarea recentă a ultimelor lucrări la gazoductul Iaşi-Chişinău şi interconectările în domeniul electricităţii (proiecte strategice importante care vor permite României şi Republicii Moldova să avanseze pe linia consolidării cooperării în domeniul asigurării securităţii energetice) au fost şi tema dialogului cu ministrul român al afacerilor externe, Bogdan Aurescu, de săptămâna trecută.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite