Nicu Popescu a solicitat SUA un nou program de asistenţă pentru Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicu Popescu

Ministrul de Externe de la Chişinău. Nicolae Popescu, a solicitat Guvernului  Statelor Unite ale Americii un nou program de asistenţă pentru Republica Moldova prin intermediul Corporaţiei Provocările Mileniului

În cadrul unei conferinţe de presă susţinute după o vizită pe care a avut-o în SUA, Nicolae Popescu a spus că anterior Guvernul Republicii Moldova a avut discuţii cu SUA la acest aspect, însă ţara nu corespundea criteriilor de anticorupţie care să-i permită să obţină noi finanţări din SUA.

Nicolae Popescu spune că a convenit cu partenerii americani să fie depuse eforturi comune pentru a debloca situaţia şi a reduce gradul de corupţie din Republica Moldova, lucru care va permite ca moldovenii să beneficieze de asistenţă externă mai mare. „Absolut toţi interlocutorii mei din SUA au spus că îşi doresc să sprijine Republica Moldova în această nouă etapă a istoriei sale”, a declarat ministrul.

Potrivit lui Nicolae Popescu, Agenţia SUA pentru asistenţă externă, care mai bine de un an „nu a privit cu ochi buni oferirea de asistenţă Republicii Moldova, din cauza evoluţiilor politice de anul trecut de la Chişinău”, s-a declarat deschisă să relanseze şi să accelereze proiectele care vizează Moldova, inclusiv pe partea de asistenţă.

În zece zile, la Chişinău este aşteptată o delegaţie din SUA care va evalua în ce domenii prioritare urmează să se lucreze. „Şi noi pe interior, în Guvernul Republicii Moldova, vom face o evaluare, pentru a identifica acele domenii prioritare în care vom solicita în continuare sprijin american”, a spus Nicolae Popescu.  Oficialul a menţionat că eforturile sunt îndreptate spre lupta cu corupţia acasă, îmbunătăţirea mediului de afaceri, astfel încât să fie atrase investiţii străine, pentru ca ţara să se dezvolte.

Ministrul de externe a menţionat că în cadrul întrevederii cu cetăţenii din diasporă a discutat despre îmbunătăţirea serviciilor consulare. Astfel, urmează să fie creat un grup de lucru pentru a colecta idei în acest sen.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite