Politică

articolul anterior articolul urmator

Nihilismul moralist la Chişinău (şi lecţiile snobilor imaturi politic din România - 2016)

16
1 Jul 2020 07:13:58
Iulian Chifu
Igor Dodon
Igor Dodon

Republica Moldova este în disputele facerii unei noi majorităţi, pentru a da un nou guvern. Nu, Regimul Dodon nu a fost înfrânt încă în Parlament, ci doar a eşuat să gestioneze criza de coronavirus.

Nu are nici o bază pentru a relansa economic Republica Moldova, nu a făcut nicio reformă fundamentală care să merite atenţia (şi finanţarea) Uniunii Europene şi beneficiază doar de fondurile necondiţionate pentru combaterea (neizbutită) a coronavirusului (cetăţenii RM nu au nici o vină că liderii aleşi în urmă cu 4 ani la Preşedinţie repectiv un an şi jumătate în Parlament nu au şi nu ştiu cum să gestioneze pandemia). Totuşi partea cea mai interesantă vine de la presiunile pe care corifeii analişti, cu agende diverse, le introduc în dezbaterea publică pentru a bloca, zădărnici sau submina formarea unui guvern pro-european de coaliţie.

Un stat de guvernat

Cea mai ciudată experienţă am trăit-o participând la o emisiune de analiză la TV8 despre perspectivele guvernării. Am intrat prin skype într-o emisiune în care am constatat un curent ciudat, dar pe care l-am mai văzut în România anului 2016. Un nihilism de factură moralistă care lansează şi întreţine idei imposibil de conciliat cu existenţa unui stat şi a unei guvernări politice de coaliţie, neapărat de compromis, care reclamă o majoritate diversă şi nu rareori controversată. Dar politica este exact arta posibilului, deci a unor formule de compromisuri şi garanţii reciproce care să permită unui stat să fie guvernat.

Concret, este vorba despre condamnarea generală, pe bazele unui trecut istoric apropiat, a mai tuturor alianţelor posibile matematic. Fireşte că Republica Moldova oferă, în ultimii 10 ani, cele mai ciudate experienţe posibile:

 • un comunism naţionalist al lui Voronin, soldat în 2009 cu o izbucnire de proteste şi represiuni cu morţi care au determinat apariţia coaliţiei pro-europene la guvernare.
 • O rivalitate PLDM-PDM cu Vlad Filat şi Vladimir Plahotniuc înfruntându-se şi controlându-se reciproc pe justiţie şi finanţe, dar unde politicianul a pierdut partida în faţa oligarhului.
 • O guvernare oligarhică a lui Vladimir Plahotniuc care a controlat neconstituţional totul, a dirijat justiţia şi finanţele statului, contrabalansând anti-rusismul său cu o organizare autoritară pentru a avea un stat funcţional administrativ dar pe deplin capturat şi subordonat pe verticala puterii pe model putinist.
 • Apoi o mezalianţă socialist pro-ruso-europeană care a eşuat aşa cum i-a fost scris de la creare, nu înainte de a întări neconstituţional atribuţiile preşedintelui – altfel doar reprezentativ, nicidecum jucător.
 • Apoi o guvernare a consilierilor lui Dodon urmată de o altă formulă de cvasicoaliţie şchioapă cu ce a mai rămas din PDM-ul părăsit de latura sa pro-europeană mutată la ProMoldova – condus de un Andrian Candu rudă prin alianţă cu oligarhul plecat.

Rezultatul? Un mesaj puternic nihilist, cu nuanţe moraliste ca legitimitate, cu câteva idei fixe:

 • toţi politicienii sunt hoţi, vânduţi, cumpăraţi, preocupaţi de propriile buzunare
 • Bau-Bau-ul Vladimir Plahotniuc conduce şi mişcă de la distanţă tot ce se întâmplă pe tabla de şah, parlamentarii din Republica Moldova şi conduce din umbră schimbările din Parlament
 • Partidul Shor îl reprezintă pe oligarhul fugit în Israel – de fapt un alter ego/subaltern al lui Plahotniuc
 • PDM şi ProMoldova sunt reflecţia mizeriei fostului Oligarh care conduce din spatele scenei, din SUA sau de unde s-o fi acuns acum
 • nimic nu poate fi făcut, orice alianţă compromite forţele pro-europene.

Soluţia? Să-şi dea demisia Dodon şi Guvernul lui Dodon imediat.

O judecată strâmbă, din turnul de fildeş al cugetărilor strict teoretice şi fataliste

Evident toate susţinerile sunt ciudate din mai multe motive:

 • Ele eludează răul curent, de astăzi, pe pro-rusul ostentativ Igor Dodon, preşedintele care controlează totul şi Regimul Dodon care trebuie să plece imediat, cât mai repede.
 • Pentru cei care admit că şi Dodon şi pro-ruşii socialişti sunt răi – tot mai puţini în spaţiul public, în mod ciudat, ca şi cum cineva i-a dirijat în mesaje – e foarte rău cu Dodon dar va fi infinit mai rău cu un guvern care să cuprindă partidele pro-europene care vor fi compromise de către Plahotniuc care face jocurile
 • Nihilismul şi acuzaţiile neprobate public aruncă în aer posibilitatea oricărui guvern. Pe această variantă, statul Republica Moldova e de neguvernat şi neguvernabil vreodată, democraţia nu mai oferă soluţii, deci să impunem un guvern nedemocratic, eventual
 • Soluţia demisiei imediate a oricărei puteri în stat, în plină pandemie, în criză, fără o succesiune imediată legitimă, e de neacceptat. Aceasta împinge la anarhie şi anomie.

Acest tip de gândire trădează, de fapt, atât imaturitatea politică, cât şi gândirea non-practicienilor, a celor care nu au călcat niciodată în arena politică, nu au negociat niciodată majorităţi sau poziţii, nu au solicitat niciodată garanţii compensatoare, pe scurt nu au făcut politică şi nu şi-au angajat niciodată reponsabilitatea politică. În fapt, staţionarea în turnul de fildeş e importantă, ca şi referinţa morală, dar ea nu defineşte politica unui stat în care orice guvernare de coaliţie se face prin compromisuri acceptabile. Adică printr-un sistem de negocieri care face o coaliţie acceptabilă tuturor participanţilor şi oferă garanţii acceptabile tuturor pentru a-şi realiza obiectivele. În plus, suntem la început de mandat încă, iar politica în Republica Moldova o fac politicienii de pe scenă şi din Parlament, nicidecum nişte politicieni ideali, virtuali, morali şi asceţi, cunoscători şi activi, aşteptaţi ca Sfântul Duh de către nihiliştii moralişti ai zilelor noastre.

Coaliţiile imperfecte şi sistemele compromisurilor acceptabile şi ale garanţiilor credibile

Nu sunt coaliţii perfecte, ele de fapt nici nu există. Dar compromisurile acceptabile şi sistemele de garanţii credibile şi ingenioase sunt cele care fac ca un stat democratic să fie guvernat. Chiar şi Republica Moldova, un stat mic dar plin de orgolii mărunte şi puternice, sfâşiat de contradicţii, de la cele identitare şi de orientare strategică – pro-rusă sau pro-română, pro-europeană, pro-democratică şi pro-occidentală – la cele politice ale istoriei recente – pro/anti-oligarhice, pro-anti neutralitate/NATO/UE.

În timp de criză, lucrurile sunt şi mai complicate, şi mai categorice. Nu poţi lăsa un stat neguvernat în plină criză, de aceea plecarea tot mai necesară şi urgentă a Regimului Dodon cu Guvernul său fără nume, cu tot, trebuie urmată imediat de votarea unui guvern de coaliţie pro-european, care să garanteze gestiunea pandemiei concomitent cu relansarea economică şi dobândirea sprijinului deplin al Uniunii Europene (despre cel promis şi (ne-)venit vreodată din Rusia, s-a demonstrat deja că e o simplă utopie şi că el s-a tradus doar în bani de campanie pentru Dodon de la oligarhul spălătoriei de bani a Kremlinului, Platon, eliberat de Dodon la schimb cu avantajele venite de la Moscova în campania pentru prezidenţiale, inclusiv un fond la dispoziţia sa pentru combaterea Oligarhului Plahotniuc - care a stopat spălătoria şi l-a arestat pe responsabil).

Nici fatalismul nu are ce căuta aici. Povestea drobului de sare. Şi dacă va cădea şi va ucide copilul? Până una-alta, e responsabilitatea politicienilor de toate culorile să vină cu soluţiile creative şi cu garanţiile acceptabile necesare pentru formarea coaliţiei şi majorităţii pro-europene necesare astăzi. Şi cât mai repede. Pentru că menţinerea unei asemenea guvernări ca cea (in)existentă astăzi şi a Regimului Dodon nu numai că prăbuşeşte definitiv Republica Moldova - cu infectări, îmbolnăviri şi morţi de coronavirus din ce în ce mai mulţi, ameninţând chiar cu colapsul total al sistemului de sănătate şi al spitalelor implicate – dar ameninţă chiar cu prăbuşirea economică de neremontat ca efect al crizei pandemice, aşa cum împietează asupra organizării unor alegeri prezidenţiale corecte.

Snobii imatur politic şi pierderea alegerilor în 2016

Aici este locul pentru a sublinia experienţa şi lecţiile învăţate ale României din alegerile 2016. Atunci dreapta şi clasa mijlocie a jucat pe mâna snobilor imatur politic care au fost dirijaţi de defetism, fatalism şi nihilismul moralist al unei pleiade de comentatori. Şi în România, PNL nu era bun şi mirosea pentru că se aliase în trecut cu PSD-ul lui Ponta în USL şi pentru că era un partid vetust. USR nu era bun pentru că avea componenta progresistă, neo-marxită reprobabilă, într-o societate profund anti-comunistă. PMP nu era bun că era partid băsist, al lui Traian Băsescu.

Concluzia acestei campanii a fost că o clasă de mijloc educată şi bine aşezată financiar, care vota dreapta,  nu s-a mai dus la vot. A stat acasă, pentru că nu avea cu cine vota. Pentru că toţi cei de pe piaţă aveau propriile tare, pentru că politica e o curvă, pentru că politicienii sunt toţi hoţi, trădători, vânduţi, corupţi şi aşa mai departe. Rezultatul? PSD a luat prin redistribuire 47% din locurile din Parlament. Iar conducerea anti-europeană, eurosceptică şi naţionalistă de atunci a fost pe punctul de a distruge România şi de a o extrage din Uniunea Europeană.

Evident că România a rezistat. Democraţia era suficient de matură, societatea civilă s-a mobilizat imediat şi a prăbuşit ordonanţa 13 şi distrugerea sistemului justiţiei independente. Apoi a luptat pentru apărarea justiţiei, combaterea corupţiei şi separaţia puterilor în stat, beneficiind de ancora pe care a reprezentat-o preşedintele Klaus Iohannis. Acesta a stat vertical şi, susţinut de cetăţenii din stradă, a întors şansele PSD şi, în 2019, în mai, alegerile europarlamentare – primele după 2016 – au prăbuşit PSD, iar justiţia independentă, susţinută public, l-a condamnat definitiv şi irevocabil pe Liviu Dragnea, preşedintele PSD ajuns în spatele gratiilor. PSD însuşi a trebuit să facă o voltă şi să revină pe poziţiile stângii europene şi în siajul dorinţei publice de combatere a corupţiei. Dar aici vorbim de o democraţie matură. Cum va funcţiona situaţia în Republica Moldova?

La Chişinău, situaţia a ajuns pe muchie şi imposibil de gestionat. Sosirea la guvernarea unui stat aflat în actuala situaţie nu mai este o victorie, un avantaj, ci o responsabilitate majoră şi un cost pentru oricine preia guvernarea. De aceea e nevoie aici de oameni de stat şi nu de politruci. De oameni maturi şi responsabili, echilibraţi şi cunoscători, care să realizeze că au nevoie de toate resorturile societăţii pentru a scoate statul Republica Moldova din criză şi a-l guverna.

De aceea negocierile trebuie încheiate cât mai repede şi mai bine, cu echilibre şi garanţii necesare. Altfel vor fi blamaţi toţi excepţionaliştii şi individualiştii care pun interesele personale sau pe cele de partid deasupra celor ale cetăţenilor. Şi vor pierde deopotrivă şi cei care subminează şansele înfrângerii lui Dodon la urne în alegerile prezidenţiale, şi cei care subminează preluarea guvernării de către un Guvern pro-european, şi cei care blochează compromisurile necesare pentru constituirea unei majorităţi stabile, care să permită reformele necesare în următoarea perioadă ca şi măsurile restrictive pentru combaterea pandemiei imediat după preluarea guvernării. Imediat. Cât mai repede şi cât mai bine.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

16 Comentarii

octavian calin
1.07.2020, 09:20:25

Zbatere degeaba ,aici e locul unde nu se poate construi nimic ...care partide care democratie .Aici in Basarabia sunt niste gasti nenorocite pungasi marunti pusi doar pe interes ..Acesti nenorovciti de basarabeni dovedesc ca nu se pot conduce singuri ei trebuie sa atarne de cineva ,sa-i dirijeze cineva N-u nici o sansa si timpul va arata ca nu vor face nimic Ce se va intampla ...e ca basarabenii vor pleca si mai al dracului ca potarnichile vor ramane si mai putini Miscarea care ar putea sa ne faca

0 (2 voturi)
octavian calin
1.07.2020, 09:21:46

ar fi sa le dea dracului prin cap sa ceara unirea cu Romania ca sa ne bage si pe noi in rahat

-1 (3 voturi)
Lucifer
1.07.2020, 10:29:42

Aşa e, AMBELE ţări româneşti au trecut/ trec aproape simultan prin aceeaşi anarhie instituţională. În România, PSD-Dragnea a încercat să acapareze toată puterea în stat şi să transforme România într-un stat autoritarist ca Rusia, Turcia, China sau măcar i-liberal ca Polonia şi Hungaria. Nu a reuşit din cauza lui Iohannis, a societăţii civile din România şi a ajutorului din partea Europei şi a SUA. În Moldova este şi mai rău, acolo statul a fost acaparat de un partid pro-rus, anti-european şi anti-românesc. Oare, cine este în spatele acestei anarhii generalizate din spaţiul românesc? Cred că vecinii ca Rusia şi Hungaria.... În legătură cu Moldova, cred că România a aplicat o politică greşită acolo, fiind eliminată din TOATE formatele de negociere care au dus la situaţia actuală din Moldova. Menţionez numai formatul 5+2 din care România lipseşte( privitor la Transnistria şi prezenţa armatei ruse), ajutorul guvernamental pentru regimul Plahotniuc( care a nemulţumit Occidentul), politica de acordare a cetăţeniei( care a nemulţumit Occidentul), eliminarea României din formatul Germania, Rusia, SUA care a dus la monstruoasa coaliţie PSRM-ACUM, etc. Cred că a venit vremea ca România să intervină mai ferm în Moldova, CU sau FĂRĂ acceptul Occidentului sau al Rusiei. Primul pas ar fi să coaguleze prin orice mijloace partidele pro-româneşti( există vreo 4-5 partiduleţe care nu vor/ pot să se unească într-o formaţiune politică care ar strânge vreo 20-25% din electorat). Apoi, o majoritate pro-europeană se poate forma pentru a apropia decisiv Moldova de Europa şi a elimina partidele pro-ruseşti. România trebuie să fie mai dură în Moldova, indiferent ce zice Europa sau Rusia.

+2 (4 voturi)
Alex Bun
1.07.2020, 11:49:10

Ai PSRM cu majoritatea mandatelor, partid reprezentativ pentru locuitorii Moldovei și care este pentru Moldova și moldoveni. Ai apoi PAS și DA, niște impostori ce au intrat în politică pentru că-s incapabili de muncă, nu dau doi scuipați pe popor sau țară, au o totală lipsă de respect pentru popor, ei fiind executanți ai ordinelor de la stăpânii lor din București. Nu sunt nicidecum reprezentativi pentru poporul moldovenesc. De votat i-au votat cei păcăliți cu vechile sperietori de sorginte românească cu baubaul rus sau și mai gogonat că „o să trăim ca-n vest” și alte vorbe goale. Maia Sandu e promovată în frunte prin ordin de la București pentru că s-a dovedit slugarnică, promotoare ferventă a românismului și lichidării moldovenilor, plus că e anti stat moldovenesc. Vedeți că alde Ghimpu au fost maziliți de București petnru că erodau din șansele noii slugi cu potențial mai mare de lichidare a Moldovei și anume Sandu. Culmea tupeului se vrea președinte al statului căruia îi dorește sau chiar lucrează la dispariția lui. Mă întreb oare la ce firmă serioasă poate cineva aspira la postul de manager general când el e pe față pentru distrugerea firmei. Ei bine se poate în Moldova un stat în care informația e controlată de nemernici și o mare parte din populație e prostită astfel încât o individă ca Maia Sandu poate aspira la funcția de președinte a unei țări ce o vrea distrusă. Mai jos chiar decât cei din partidul Maiei sunt caricaturile lui Năstase. Ce se poate spune despre acel nefericit? Căutați un clip cu el să vedeți ce papagal sinistru, promovat uneori doar pentru că se dă român și se recunoaște sluga românilor. Chiar ieri a venit spășit și a cerut mila de la cei pe care-i recunoaște de stăpâni, doar de i s-ar da guvernarea Moldovei. Vă dați seama cât îl duce capul. Apoi bandiții Șor, ce să mai spunem, bandiți clar, independenți, fără legături cu România sau Rusia, deși s-ar da și cu unii și cu alții dacă li s-ar garanta protecția în fața legii. De gașca de corupți și bandiți ai lui Candu nu are rost să zic prea multe. Candu e bandit cu studii în România, deci spre deosebire de Șor, Candu e și agent al României. Aceste găști de bandiți Candu și Șor sunt disperați pentru că Dodon nu s-a lăsat nici șantajat, nici cumpărat și nu a intervenit în justiție așa că averile acestor găști, făcute din jaful barbar asupra moldovenilor, sunt în mare pericol, de unde disperarea. Aceste găști cumpără și analiști din România cum e cu siguranță și Chifu. Cum presa în Moldova e controlată de români sau bandiții Șor-Candu, adică majoritatea televiziunilor și ziarelor online, zi de zi e demonizat Dodon. Așadar Dodon un adevărat patriot ce nu s-a lăsat nici cumpărat, nici șantajat de unde înscenările acelor clipuri trucate, e urât de moarte din două părți. Una, pentru că nu se supune românilor cum a fost Timofti și alții, ci e patriot și împiedică visul umed al patrihoților români de a avea o Românie cât mai mare, a doua pentru că e socialist adică îi pasă de oameni, deci vrea recuperarea banilor jefuiți de la popor, a obiectivelor furate precum Aeroportul Chișinău, și nu împiedică cercetările împotriva jafurilor comise de Candu și Șor. Plahotniuc e un nimeni, Candu e matca tuturor răutăților, iar Plahotniuc a fost doar interfața acestui individ diabolic Candu. Până la urmă, cum e democrație, chiar cu toată presa cumpărată, toate înscenările, poporul le vede și înțelege pe toate și PSRM va obține majoritatea la alegerile viitoare ce e de așteptat să fie anticipate. Nu în ultimul rând Dodon nu e pro-rus. Nici Ștefan cel Mare nu a fost pro-rus când a făcut alianță cu muscalii sau pro-ungur când a făcut alianță cu ungurii, sau pro-polonez când s-a închinat polonezilor. Toate au fost făcute în interesul Moldovei și a moldovenilor, deci Ștefan a fost tot timpul pro-moldovean la fel ca Dodon. Așa și Dodon, ca orice moldovean lucid caută să facă alință cu rușii, de la care, pe lângă nenumăratele beneficii economice, pe care Dodon le-a obținut, piață de desfacere, resurse ieftinite, ajutoare nereambursabile, credite ieftine necondiționate, rușii sunt singurii care sunt garantul viitorului Moldovei și a neamului moldovenesc.

-5 (5 voturi)
Gabriel din Bugeac
1.07.2020, 11:56:11

Nenea, vezi că Vladimir Plahotniuc ...omul de casa al României și "partenerului strategic" se afla ascuns în SUA..omul care a furat miliardul de dolari cu ajutorul băncilor ucrainene...imediat după ce euromaidanezii au pus mâna pe putere la Kiev.. Cam asta au lăsat oamenii susținuți de România și SUA.. furt, corupție și o țară pe marginea prăpastiei.. dar rușii nu i-au lăsat.. acum au un primar "pro rus" în capitală, aproape toate primăriile din Rep Moldova sunt conduse de primari "pro ruși".. moldovani câștigau înainte 2500 de dolari pe tir...Sâmbăta și Duminica erau acasă.. acu' in Europa câștigă 1200-1400 euro și dorm in cabina sau la o camera oferita de patron.. Când capitala Moldovei este câștigată de un "pro rus" asta spune multe despre cam ce vor moldovanii.. Oricum și mațele l-ai avut stăpân pe Vladimir Plahotniuc.. multe paini ai mâncat din miliardul ăla furat de stăpânul matale.. Hai pa !

-6 (8 voturi)

Vezi toate comentariile (16)

Modifică Setările