Noi fronturi în bătălia pentru Basarabia

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Harta etnografică a Republicii Democratice Moldoveneşti (Basarabia) după Alexis Nour. Sursa

Un nou front s-a deschis în acest weekend în ceea ce putem numi în termeni moderni „bătălia pentru Basarabia”. Pe eşicherul politic de la Chişinău a apărut un partid politic ce s-a asociat deschis cu un altul din România şi care l-a ales ca şi preşedinte onorific pe Traian Băsescu.

50% electorat cu potenţial Unionist

În Republica Moldova există 50% electorat cu potenţial unionist din care peste jumătate este unul dur, care oricând şi-ar da votul pentru un proiect politic fiabil de susţinere necondiţionată a Unirii dintre România şi Republica Moldova.

La acest moment, cu un an înainte de alegerile parlamentare din al doilea stat românesc, acest electorat este unul debusolat şi fără nici o soluţie.

Se simte astfel nevoia unei reprezentări corecte a acestor alegători, iar nici un partid politic, cu şanse reale, cu un program clar şi oameni pe măsură, nu s-a năzărit pentru a putea duce mesajul unirii în Parlamentul Republicii Moldova.

PL-ul a dispărut din sondaje

Partidul Liberal, cel care se pretindea în mod public că ar fi reprezentantul electoratului unionist, a dispărut pur şi simplu din opţiunea alegătorilor. Acest lucru datorită lipsei de perspective, a abordării subiectului doar în perioada electorală şi a lipsei unei strategii clare şi publice privind reprezentarea corectă a electoratului unionist.

La acest lucru s-au adăugat şi numeroasele scandaluri şi fragmentări, fapte care au dus în cele din urmă partidul de la procente cu două cifre la unele invizibile, ce sunt departe de a permite accesul în viitorul parlament.

Sigur că membrii partidului nu ar dori să audă aşa ceva, însă aceasta este realitatea oricât de dură ar fi pentru ei. Şansele ca partidul să se mai redreseze sunt zero, iar acest lucru este dovedit de orice practică politică internaţională, unde un partid odată coborât(doborât), sub acelaşi brand, nu mai are nici o şansă de urcare.

Acum deja este prea târziu şi se simte nevoia unor structuri politice noi.

Traian Băsescu, în politica de dincolo de Prut

Cu toţii acceptăm faptul că imaginea fostului preşedinte al României a fost grav afectată de faptul că s-a menţinut în lupta politică din interiorul României după ce mandatul său a expirat. Aliura sa politică ar fi fost mult mai impozantă dacă am fi asistat la un fost preşedinte axat doar pe probleme importante şi mai puţin băgat în scandalurile politice interne.

Pe de altă parte, imaginea lui Traian Băsescu dincolo de Prut este şi la acest moment excepţională. Asta înseamnă că orice îndemn sau asociare a lui poate orienta decisiv electoratul unionist din Republica Moldova.

Ori tocmai acest lucru l-a făcut în acest weekend la Chişinău, unde sub umbrela sa politică s-a născut un nou proiect politic unionist: Partidul Unităţii Naţionale.

Astfel că, fostul preşedinte al României a fost ales preşedinte onorific al acestui nou partid iar Partidul Mişcarea Populară a girat pentru formaţiunea politică.

Miza este extrem de importantă

Miza politică este crucială pentru viitorul cetăţenilor Republicii Moldova. Aici discutăm despre necesitatea ca un nou partid politic să poată aduce în faţă acei lideri care să strângă voturile unioniste şi care se situează undeva între 25%-50%, dar a căror pondere poate deveni şi mai importantă dacă acest electorat dur se mobilizează pentru vot.

Sigur că nu se poate lua în considerare ca un astfel de partid să formeze de la sine un viitor guvern care să pregătească Unirea cu România, însă cu siguranţă există premizele necesare ca el, dacă nu va fi majoritar într-o nouă alianţă europeană, cel puţin să facă Opoziţie de Succes care să profite de un probabil mandat parlamentar de stânga.

Oricum am privi lucrurile, fie acum, fie peste patru ani, sunt premize ca un partid unionist să preia frâiele guvernării şi să facă ceea ce de drept ar fi trebuit să se întâmple.

Dezinformarea Plahotniuc

Republica Moldova trăieşte într-o dezinformare continuă. Propaganda a făcut în aşa fel încât tot ceea ce este rău în Republica Moldova vine de la un singur om şi atunci când se doreşte discreditarea unei mişcări, a unui partid sau al unei persoane, se face automat asocierea între acea entitate şi răul suprem: Vlad Plahotniuc.

Sigur că acest lucru s-a întâmplat şi de această dată, când imediat au apărut voci care au declarat că noua formaţiune este aservită intereselor acestora.

Dar pe cetăţeni ar trebui să îi intereseze mai puţin propaganda cât mai ales necesitatea ca prin votul lor să ducă voci unioniste în parlamentul Republicii Moldova.

Voci noi, de cele vechi ne-am săturat

Ca să fiu însă destul de clar: toţi cei care făcut parte din alte structuri politice nu vor face decât rău unui viitor partid unionist. Tocmai de aceea este nevoie de ajutorul lor la nivel de organizare, pentru a putea da greutate, însă în faţă trebuie aduse figuri noi, figuri carismatice. 

În caz contrar tot efortul este inutil. De aceea, vârsta este extrem de importantă, iar aceasta trebuie să fie cât mai scăzută. Trebuie aduşi buni vorbitori, cu carismă, care să ofere încredere electoratului că ceva s-a schimbat.

Este nevoie de o strategie coerentă, este nevoie de înţelegerea scopului şi coagularea efortului în jurul unei idei, nu a unor persoane.

Cât de bună şi de cât de rea este asocierea cu un Partid Politic din România

În principiu o asociare politică nu face atât de mult bine pe cât s-ar crede. De această dată însă, popularitatea fostului preşedinte dincolo de Prut va reuşi cel puţin să dea o direcţie de vot electoratului unionist, debusolat de multitudinea de oferte dar şi de neîncrederea crescută.

Pe de altă parte această asocierea va duce la anumite limitări în procente, dar acest aspect este mai puţin important în această fază, când mai avem aproape un an până la alegeri şi nici o ofertă electorală unionistă reală.

Preşedintele Traian Băsescu nu vine de unul singur; el a avut două mandate de preşedinte câştigate, ori comportamentul electoratului de pe cele două maluri de Prut este similar. Ori experienţa este importantă, iar Traian Băsescu ştie să joace bine sub presiune.

Este important să se înţeleagă şi la Bucureşti că aici nu este vorba de o structură politică subordonată ci de un parteneriat ce se poate extinde. Ajutorul trebuie să vină din toate partidele politice din România şi există experienţa necesară pentru a duce un partid unionist în poziţia de a dicta o nouă majoritate guvernamentală.

Pentru acest lucru este nevoie însă de mai puţină pasiune şi mai mult discernământ, adică a discerne ce este bine şi ce nu este bine pentru românii de dincolo de Prut.

Unirea Politică

Orice altă cale decât Unirea Politică şi Administrativă a celor două state româneşti trebuie scoasă din ecuaţie.

Dacă cineva mai gândeşte că în modernitate Unirea se mai poate face altfel decât paşnic şi cu respectarea principiilor internaţionale atunci amarnic se înşeală. Cel puţin nu când vorbim de state cu o relevanţă internaţională restrânsă, ca să nu spun neimportante, precum este România.

Este nevoie de un lobby extins şi intens la nivel internaţional în perioada care vine, dar sarcina noastră este mult uşurată de contextul internaţional. 

Suficient ar fi ca preşedintele României să îşi înţeleagă misiunea şi atunci pe jumătate problemele ar fi rezolvate.

Rămâne să vedem ce ne va rezerva viitorul.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite