Nou atac la adresa României din partea oamenilor lui Dodon: Nu aveţi nici măcar potenţialul Ungariei. Ajutoarele să le păstraţi pentru spitalele din Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
x

Continuă atacurile la adresa României din partea oamenilor preşedintelui Igor Dodon, în contextul ajutorului umanitar, în valoare de 3,5 milioane de euro, oferit Republicii Moldova. După ce deputatul socialist Bogdan Ţîrdea a lansat o serie de critici la adresa Bucureştiului, nemulţumit că asistenţa română a ajuns târziu, a venit şi rândul altui politician din anturajul lui Igor Dodon să se manifeste.

Nicolae Pascaru, candidat pe lista Partidului Socialiştilor la alegerile parlamentare din 2019, actual consilier municipal în Chişinău din partea aceluiaşi partid, dar şi membru al Consiliului societăţii civile pe lângă Preşedinţie, a lansat un atac dur la adresa României. De menţionat că atât Bogdan Ţîrdea, cât şi Nicolae Pascaru au ţinut nu doar să denigreze intenţia nobilă a autorităţilor române, dar şi să accentueze importanţa şi rolul Ungariei, Chinei şi Rusiei în Republica Moldova, în contextul luptei cu COVID-19.

Paradoxal sau nu, dar în aceeaşi zi când cei doi au atacat România, Igor Dodon a scris, pe Facebook, un mesaj de mulţumire.

„România nu are potenţialul SUA, Chinei, Rusiei şi nici măcar Ungariei. Toate aceste ajutoare să le păstreze pentru spitalele din Bucureşti, Iaşi, acolo unde lucrează şi astăzi cetăţeni ai Republicii Moldova”, a scris Nicolae Pascaru într-un articol pentru Noi.md

Acesta susţine că „nu e cazul ca Iohannis să facă populism ieftin” prin oferirea ajutoarelor umanitare Republicii Moldova.

„România ne-ar fi ajutat mult dacă acum o lună cînd la Iaşi, Bucureşti, debarcau mii de moldoveni care se reîntorceau să fie testaţi. Înţelegem perfect că nimeni nu era pregătit. Nici un guvern din lume nu ar fi admis acest scenariu pentru măcar o secundă. Ar fi bine însă ca statul român să-şi concentreze toate forţele spre zona Moldovei - Suceava, Botoşani şi alte oraşe care au devenit mari focare”, a spus Pascaru.

Potrivit lui, „cât de absurd nu pare, dar Republica Moldova în ultimii 20 de ani a devenit un misionar şi un donator de miliarde de euro UE şi României. Întreţinerea sistemului de învăţămînt anual ne costă 800 milioane de euro - circa 30 % din absolvenţi pleacă spre universităţile din Cluj, Iaşi, Bucureşti, Constanţa, Timişoara etc. Doar un procent infim revin după finalizarea studiilor”. 

„Am primit în schimb autobuze, au fost modernizate grădiniţe, şcoli dar nu cred că în valoare de nici măcar 100 milioane euro din miliardele pe care trebuie sa le recuperăm. În ultimii 6 ani sute poate chiar peste o mie de medici din Republica Moldova au plecat în România să completeze posturile vacante. Fără ei nu ştiu cum ar fi rezistat astăzi sistemul medical din ţara vecină. Primim fonduri de circa 400 milioane euro anual de la UE dar importam produse în Republica Moldova din această zonă de peste 2 miliarde euro anual. Foarte «echitabil»”, a menţionat Pascaru.

Amintim că o echipă formată din 52 de persoane, dintre care 41 de medici şi asistenţi medicali din cadrul Ministerului Apărării Naţionale şi Ministerului Sănătăţii al României au ajuns joi, 30 aprilie, la Chişinău, unde vor petrece 15 zile pentru a ajuta personalul medical din R. Moldova la tratarea pacienţilor infectaţi cu COVID-19. 

De asemenea, tot joi, România a oferit prima tranşă de echipamente şi materiale medicale din cele în total 500.000 măşti şi 50.000 combinezoane, constând în 3.000 combinezoane de protecţie, 6.000 măşti de protecţie FFP2, 6.000 măşti chirurgicale, 11.500 perechi de mănuşi, 100 viziere şi 10 izolete. În total, ajutorul umanitar al României este evaluat la 3.5 milioane de euro.

Deputatul socialist Bogdan Ţîrdea a acuzat România că ar fi organizat evenimentul de transmitere a ajutorului umanitar pentru Republica Moldova cu mare fast, în timp ce reprezentanţii Chinei şi ai Rusiei ar fi fost mai modeşti atunci când au oferit spriijin Chişinăului. În plus, parlamentarul susţine că sprijinul Bucureştiului este nesemnificativ, dar şi că ar fi venit prea târziu, după ce Chişinăul a fost ajutat deja de Rusia, China şi Ungaria.


 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite