O alianţă PSRM-PCRM-PD, pe placul lui Voronin. „Nu ne trebuia Acordul de Asociere încă vreo 25 de ani”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Partidului Comuniştilor din Republica Moldova, Vladimir Voronin, propune crearea unei coaliţii de guvernământ de centru-stânga, care ar întruni 64 de voturi în Parlamentul de la Chişinău.

Partidul Comuniştilor, Partidul Socialiştilor şi Partidul Democrat au împreună 64 de voturi în Parlament, o astfel de coaliţie ar putea să învestească un nou guvern, iar peste câteva luni să aleagă preşedintele ţării, a spus preşedintele PCRM, Vladimir Voronin, în cadrul emisiunii „Vineri cu Anatolie Golea” de la postul RTR Moldova. 

Voronin a mai afirmat că partajarea puterii după principiul politic este o decizie proastă. „În Republica Moldova se aşteaptă o explozie socială, oamenii vor ieşi în stradă ca să se salveze pe sine, să-şi salveze familiile, va fi o revoltă incontrolabilă, deoarece populaţia a ajuns la cel mai jos nivel al sărăciei. Nu este normal ca ţara să rămână fără executiv în prag de iarnă. Acum este foarte complicat să găsim soluţii cum să ieşim din criza de formare a executivului, dar şi pe viitor de alegere a preşedintelui, ca peste câteva luni să nu intrăm într-o nouă criză. Văd că există numărul de voturi într-o coaliţie de centru-stânga - 64 de voturi, ale comuniştilor, democraţilor şi socialiştilor”, a spus Vladimir Voronin.

Liderul PCRM crede că eventualele alegeri parlamentare anticipate nu ar schimba prea multe lucruri în ţară. „Şi ce, va câştiga cineva cu câteva procente mai mult? Dar nu va schimba asta prea multe lucruri. Dacă am rezolva foarte multe probleme în sistemul electoral, poate că alegerile ar avea alte rezultate, dar aşa nu cred să se schimbe ceva. Că i-am numit pe socialişti trădători, m-am referit mai mult la faptul că au trădat Partidul Comuniştilor, dar în ceea ce ţine de Moldova nu aş numi pe nimeni trădător. Trebuie să facem ceva pentru ţară şi aici nu ne putem gândi doar la partid”, a spus Vladimir Voronin.

Vladimir Voronin afirmă că termenul de „guvern pro-european” deja nu mai este de actualitate, iar pentru aceasta îi mulţumeşte fostului comisar european Stefan Fule care a spus că politicienii trebuie să creeze o guvernare pro-Moldova, dar care să se bazeze pe principiul de modernizare europeană a ţării. „S-au grăbit cu semnarea Acordului de Asociere, acesta este un document cu efect îngust, iar modernizarea este o înţelegere lărgită. Dacă va fi creat un executiv normal, cinstit, noi vom putea face propunerile de modificare a Acordului de Asociere. Ne-am grăbit foarte mult cu semnarea acestui document, el încă vreo 25 de ani nu ne trebuia. În 2008, noi am obţinut acel comerţ asimetric cu UE şi am fi putut să dezvoltăm ţara profitând de acest comerţ”, a subliniat liderul comuniştilor.

Vladimir Voronin propune să se evite discuţiile de creare a majorităţii parlamentare cu Partidul Liberal şi cu „ceea ce a mai rămas din Partidul Liberal Democrat”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite