Politică

articolul anterior articolul urmator

O candidatură pentru viitor

3
3 Oct 2016 13:22:14
Răzvan Voncu

Singura candidatură logică, în peisajul alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, este, evident, cea a preşedintelui Partidului Liberal, fostul preşedinte interimar Mihai Ghimpu.

Primul motiv pentru afirm asta este tocmai faptul că, dintre candidaţii care s-au anunţat până acum, este singurul care are cu adevărat experienţă de om de stat. Nu a fost, e drept, decât preşedinte interimar, însă a fost cel mai longeviv preşedinte interimar din istoria modernă a omenirii. Şi-a exercitat mandatul cu echilibru şi curaj, într-o perioadă dificilă, în care jocurile politice obscure de la Chişinău (care, în cele din urmă aveau să ducă la bizara criză din 2014-2015) au blocat alegerea unui preşedinte en titre.

În al doilea rând, dacă toate orientările politice aflate acum în competiţie sunt legitime, Partidul Liberal este singurul care, de la înfiinţare şi până azi, şi-a păstrat programul şi obiectivele. În marea de interese (cele mai multe, de tip oligarhic) care alimentează politica dintre Prut şi Nistru, Mihai Ghimpu este singurul care a făcut compromisuri numai cu oamenii, nu şi cu principiile, şi numai pentru interesul naţional. Şi-a asumat de la bun început riscul de a nu face majoritatea şi nu a participat la guvernare decât în coaliţii. În 2015 şi 2016, şi-a asumat chiar riscul asocierii cu Vlad Plahotniuc, pentru a nu prăbuşi majoritatea europeană şi şansele Republicii Moldova de a prinde ultimul vagon al trenului european. Sacrificiile nu sunt înţelese cum trebuie, la Chişinău, cu excepţia, desigur, a sacrificării permanente a demnităţii naţionale de către „statalişti” şi anti-români.

Candidatura lui Ghimpu este singura logică şi pentru că este unica apărare a Moldovei dintre Prut şi Nistru, în faţa falsei Moldove de peste Nistru.

Intenţionat am scris, mai sus, „dintre Prut şi Nistru”. Mereu am spus că omul de la CEKA în mintea căruia a apărut, în 1924, ideea înfiinţării Republicii Autonome Socialiste Sovietice Moldoveneşti a avut geniu. Un geniu malefic, fireşte. Şi o enormă capacitate politică de sacrificiu, pentru că a smuls Ucrainei Sovietice un teritoriu, în care numai 10% din locuitori vorbeau româneşte, numai spre a crea o bază de operaţii pentru desprinderea Basarabiei din trupul României Mari (până în 1940), comunizării şi deznaţionalizării ei (după 1944). Până în 2009, întreaga politică de la Chişinău s-a jucat între „moldoveniştii” locali şi grupul de la Tiraspol.

Partidul Liberal şi Mihai Ghimpu sunt singurii, în câmpul politic parlamentar, care au ieşit din această dialectică auto-distructivă pentru Republica Moldova. Candidatura lui Ghimpu este singura logică şi pentru că este unica apărare a Moldovei dintre Prut şi Nistru, în faţa falsei Moldove de peste Nistru.

În fine, candidatura liderului liberal este binevenită, întrucât, indiferent de rezultat, este singura care se deschide către viitor. Toate celelalte sunt ancorate în trecut: în trecutul recent, post-sovietic şi oligarhic, altele, în trecutul sovietic.

Or, soluţile politice nu se găsesc niciodată în trecut, ci numai în viitor.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Ioan Paulescu
3.10.2016, 18:30:04

Apreciez articolele de bun simt, interesante si scrise cu inima româneasca ale autorului. Dar aici chiar sunteti in eroare. Dl. Ghimpu strange in sondaje doar cateva procente peste 0, nu are nicio sansa sa chastige nimic in Rep. Moldova. Dimpotriva, eu cred ca singurul candidat logic este cel pro-rus Igor Dodon, avand in vedere inertia de vot a populatiei din Basarabia din 1991 incoace. Nu stiu daca stiti, dar un numar critic de colonei KGB au fost infiltrati demult in Partidul Liberal din Rep. Moldova, cu misiunea de a duce in jos procentele acestuia si de a arunca in derizoriu mesajul unionist. Sunt oameni de mare expertiza in mesajele media, amestecand intentionat mesaje autentic unioniste cu altele total ambivalente, ridicol-marunte iar apoi cu mesaje neo-legionare de genul „Maresalul Antonescu - eroul national al romanilor din Basarabia”. Cand servesti genul asta de amalgam ideologic controversat si de nivel indoielnic alaturi de cel unionist, unui public basarabean care suspina in limba rusa dupa fosta URSS, ai toate sansele sa ramai ceea ce este PL -ul din Basarabia acum adica un partid de buzunar de doar cateva procente. Retineti, va rog, eu nu cred ca dl. Ghimpu este KGB-ist dar o parte din „unionistii” din PL de acolo sunt agenti ai serviciilor secrete rusesti, au imbatranit in pacate in politica de la Chisinau, timp in care sunt urmariti cu apatie si de cateva reptile batrane cu ochi albastii de la Bucuresti. Lupta se va da intre oamenii de paie ai Moscovei, Dodon umflat cu aer cald cu pompa neo-sovietica, pe de o parte si politrucii moscoviti de mana a doua, intoliti si parfumati, Năstase sau Lupu pe de alta. Caracterul cel mai frumos dintre toti astia il are oricum Dodon. Omul vrea sa duca Rep. Moldova in Uniunea Vamala pe usa din fata, direct in bratele Mamei Rusia, in preambulul viitoarei Uniuni Sovietice. Decat niste cutre „unioniste” de la KGB mai bine un KGB-ist rus get beget sincer anti-România si anti Unire, nu credeti?

-2 (2 voturi)
Sorin Barbul
3.10.2016, 20:33:05

Aveți absolută dreptate, domnule Voncu. Din păcate în electoratul basarabean (ca și în al nostru de altfel - că și unii și alții suntem doar români!) sunt mulți prea mulți proști; așa că dl. Ghimpu va ieși din primul tur cu vreo 2-3% din voturi.

-1 (3 voturi)
dorin valeriu domuta
4.10.2016, 09:42:29

In principiu ai dreptate : Ghimpu e cel mai roman dintre politicienii basarabeni, primul care a cerut si sustine in continuare Unirea. Atata doar ca la alegerile de pana acum partidul sau a avut putine voturi. Sa fie aceasta candidatura un fel de referendum care sa testeze dorinta basarabenuilor de a se uni cu Tara ? Ca pana cand majoritatea locuitorilor "RM" nu vor dori Unirea aceasta nu se poate face ! N-am pierdut speranta, sunt chiar convins ca acest moment va veni ! Timpul lucreaza in aceasta directie. Dar ideea, flacara Unirii trebuie tinuta vie, cultivata si argumentata de catre toti cei care-o imbratiseaza !

-1 (3 voturi)
Modifică Setările