O companie pretinde despăgubiri de 738 de milioane de lei de la Partidul Democrat şi de la cel Liberal-Democrat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
De la compania Eventis a rămas doar sediul FOTO Tudor Iovu
De la compania Eventis a rămas doar sediul FOTO Tudor Iovu

Reprezentanţii companiei Eventis, care până în anul 2010 a activat pe piaţa de telefonie mobilă, acuză autorităţile că le pun beţe în roate în reluarea activităţii. Membrii comitetului de creditori ai companiei susţin că statul îl împiedică pe noul proprietar să obţină reactivarea licenţei.

Avocatul Serghei Goţonoga a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că problemele ar fi început încă din anul 2007, imediat după ce compania a primit licenţă pentru prestarea serviciilor de telefinie mobilă, devenind astfel al treilea operator pe piaţa din Moldova.

"În anul 2010, nu fără participarea Camerei Înregistrării de Stat şi altor structuri guvernamentale, în raport cu Eventis a fost iniţiată procedura de insolvabilitate. La acel moment, datoria faţă de creditori constituia 70.000 de dolari, ceea ce nu era o sumă critică pentru companie. Însă, structurile statului au schimbat ilegal administratorul, făceau declaraţii nefondate, împiedicau negocierile cu investitorii cu privire la comercializarea pachetului de acţiuni unei companii străine", a declarat Goţonoga, citat de Infotag.

Reprezentantul companiei Eventis, Vitalie Babici a menţionat că ”de fiecare dată când au loc negocieri cu investitorii, reprezentanţii structurilor statului intervin cu obstacole”.

”Aşa a procedat viceprim-ministrul Valeriu Lazăr,dar şi fostul director al Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI), Sergiu Sâtnic. Recent, în timp ce purtam negocieri cu un nou investitor pe marginea comercializării pachetului de acţiuni, ministrul Tehnologiei Informaţiei, Pavel Filip a declarat că licenţa companiei Eventis va fi retrasă. Nu există temei pentru retragerea licenţei, însă, aceste declaraţii au împiedicat din nou procesul de negocieri”, a menţionat Babici.

El a remarcat că în pofida tuturor acestor lucruri, acordul cu privire la comercializarea companiei Eventis ca un complex întreg, a fost încheiat şi aprobat, însă, Camera Înregistrării de Stat refuză să se conformeze deciziei instanţei.

”Pentru noi nu este clară poziţia structurilor statului. Dacă tranzacţia va avea loc, statul va primi circa 8 milioane de lei sub formă de impozite şi taxe, 16 milioane de lei se vor achita foştilor angajaţi ai companiei sub formă de salarii, iar o parte din bani vor fi transmişi creditorilor. În plus vor fi create 225-300 de locuri noi de muncă. Cu toate acestea, statul se opune vehement acestei tranzacţii încălcând legile şi exercitând presiune asupra companiei Eventis”, a menţionat Babici.

Se vor judeca cu partidele de la guvernare

Juristul companiei, Andrei Iosip a învinuit de toate cele ce se întâmplă forţele politice care au format coaliţia de guvernare după anul 2009.

”Noi vedem că şefii structurilor de stat primesc indicaţiile de rigoare de la partidele politice, întâi de toate, de la PDM şi PLDM. În legătură cu acest fapt am depus o cerere în judecată şi cerem de la aceste formaţiuni politice despăgubiri de 738 de milioane de lei. De asemenea, cerem desfiinţarea acestor partide care acţionează în detrimentul intereselor statului. Dacă această cerere nu va fi acceptată, vom pretinde ca despăgubirile să fie achitate din contul bugetului statului”, a afirmat avocatul.

De cealaltă parte, autorităţile resping acuzaţiile.

„Câtă inspiraţie şi minte trebuie să ai ca să dai în judecată două partide? Băieţii aceştia au probleme cu inteligenţa. Acestă companie a primit licenţa, frecvenţa şi nu le-a utilizat. Nu înţeleg de ce statul nu le-a retras-o”, a comentat pentru Jurnal.md, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr.

 La 14 mai 2013 compania moldovenească Iulerom a cumpărat toate activele firmei Eventis Mobile, care de mai bine de trei ani e în proces de insolvabilitate. Tranzacţia în valoare de 49,1 milioane de lei a fost confirmată la 18 iunie 2013 şi de Curtea de Apel Chişinău, procedură obligatorie în astfel de situaţii.

Potrivit deciziei instanţei, banii ar urma să fie achitaţi în decurs de două săptămâni din momentul în care Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) va emite actul confirmativ de transmitere a licenţei de prestare a serviciilor de telefonie mobilă în standard GSM, împreună cu toate drepturile ce derivă din ea. Autorităţile au contestat însă decizia instanţei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite