Politică

articolul anterior articolul urmator

O nouă speranţă pentru Republica Moldova?

5
6 Jul 2021 15:18:19
George Damian

La Chişinău există multe speranţe. Este a nu ştiu câta oară când vedem acelaşi scenariu al unei soluţii miraculoase care va rezolva toate problemele Republicii Moldova.

Fiecare dintre soluţii a venit cu un plan foarte bun pe hârtie. Liste în 10 puncte, în 12 puncte cu măsuri menite să aducă prosperitate şi stabilitate. Nici nu mai are rost să ne amintim ce s-a ales de toate promisiunile din ultimii 30 de ani de campanii electorale. Pe lângă speranţă multă există şi memorie foarte puţină la Chişinău.
 
Când vine vorba de Republica Moldova şi la Bucureşti avem exact aceleaşi chestiuni: multă speranţă şi memorie scurtă. În afară de asta politicienii de la Bucureşti se reped să sprijine orice nouă speranţă care se ridică pe firmament, fără să se înveţe minte vreodată. Politica în Republica Moldova se învârte de zeci de ani într-un cerc vicios care nu aduce nici un fel de schimbare. Speranţă – dezamăgire, speranţă – dezamăgire şi tot aşa. Parcă acesta este adevăratul plan pentru menţinerea Republicii Moldova într-o zonă gri la marginea Uniunii Europene, fără nici o şansă reală de remediere. Lipsa de imaginaţie a strategilor de la Bucureşti, gata oricând să se înscrie în hora asta fără sens nu face altceva decât să perpetueze starea de fapt.
 
Planeta Moldova a difuzat în urmă cu mulţi ani un clip în care Mitoş Micleuşanu muta piese de şah spunând „În Republica Moldova dacă nu vrei să alegi un comunist ai alternativă! Poţi să alegi alt comunist!” Chişinăul pare a fi oraşul unde se duc să moară proiectele proaste în vreme ce Republica Moldova rămâne fără scăpare în sfera de influenţă a Federaţiei Ruse. Pe termen lung lipsa de imaginaţie şi de proiecte reale a devenit atât de evidentă încât nimănui nu-i mai pasă de asta.
 
Dar mai avem o speranţă. Este impresionantă de fiecare dată mobilizarea la vot a cetăţenilor Republicii Moldova şi respingerea unei încadrări definitive şi ireversibile în spaţiul de influenţă al Federaţiei Ruse. În ciuda lipsei de imaginaţie şi a incapacităţii clasei politice, fie ea de la Bucureşti sau Chişinău, alegătorii din Republica Moldova nu au oferit încă o majoritate parlamentară care să accepte dincolo de orice îndoială şi să pună în aplicare proiectele Moscovei din regiune. Prezenţa crescută la vot, mai ales în secţiile din Europa va permite verificarea în practică a actualei speranţe de la Chişinău.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Papa Raţă
6.07.2021, 16:15:26

Speranțe sunt ca sî le vină mintea de pe urmă basarabenilor, să punîă în buzunar mita de sute de lei oferită de haitele ciumate și să-și voteze ZIUA DE MÂINE, viitorul . La fel să procedeze și majoritatea ,,coloanei a cincea” , buimăcită de clanurile mafiote din Rusia și locale.

-6 (12 voturi)
pathfinder
6.07.2021, 18:19:48

Mie imi tot da ceva cu virgula. Cine (si de ce) tot voteaza comunisti in Republica Moldova?

-4 (6 voturi)
Coco
6.07.2021, 22:01:23

Si cu Shor ii dubioasa treaba. Ori is complici la furturile lui dar asa de multi n-au cum , ori is cumparati ca ultimile gaini la preturi de nimic.

-7 (9 voturi)
Expat Gabriel
7.07.2021, 01:01:40

La mijlocului anilor '90 am lucrat ceva timp cu basarabeni. Erau de origine romănă, rusă sau mixtă. Absolut toți aveau aceleaşi idei: comunismul a murit şi ni se rupe cine conduce Republica Moldova atât timp cât noi a ducem mai bine! Oamenii simpli nu sunt nici cu Rusia, nici cu românii , nici măcar cu noii comunişti!

-6 (6 voturi)
Cristian saileanu
7.07.2021, 20:45:37

Gura mica si votati AUR!

-3 (3 voturi)
Modifică Setările