O organizaţie apropiată de PSRM a publicat un sondaj care arată că moldovenii nu doresc anticipate şi îl vor pe Andrei Năstase în funcţia de premier

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andrei Năstase FOTO Sputnik.md
Andrei Năstase FOTO Sputnik.md

Asociaţia Sociologilor şi Demografilor din Republica Moldova, organizaţie acuzată de majoritatea partidelor că publică sondaje trucate la comanda Partidului Socialiştilor, a publicat un nou studiu.

Sondajul arată că majoritatea respondenţilor, 41,6%, îşi doresc cât mai urgent învestirea în funcţie a unui Guvern, idee pentru care pledează şi Platforma DA, Pro Moldova, Pentru Moldova, PSRM şi PDM.

38,7% din cei chestionaţi ar fi spus că vor organizarea alegerilor parlamentare anticipate, iniţiativă promovată de PAS, Partidul Nostru şi alte partide extraparlamentare.

Întrebaţi pe cine şi-ar dori în funcţia de prim-ministru, 27,2% au răspuns că pe Andrei Năstase, canddiatul Platformei DA, iar 25,3% din respondenţi au spus că doresc ca Guvernul să fie condus de Mariana Durleşteanu, candidatul PSRM-ŞOR propus la această funcţie.

De menţionat că liderul grupului de iniţiativă pentru crearea Partidului Schimbării, Ştefan Gligor, consideră că Socialiştii şi Partidul Şor nu intenţionează să o voteze pe Mariana Durleşteanu în funcţia de prim-ministru, dar pe liderul Platformei DA, Andrei Năstase, cel care deja a fost înaintat de formaţiunea sa la această funcţie. La fel consideră şi primarul de Bălţi, Renato Usatîi.

Amintim că preşedintele Maia Sandu a anuţat joi, 11 februarie, după consultarea cu fracţiunile parlamentare în contextul în care a eşuat învestirea Guvernului Gavriliţa, că refuză să desemneze candidatul majorităţii parlamentare PSRM-ŞOR, Mariana Durleşteanu, la funcţia de prim-ministru şi că o va desemna repetat pe Natalia Gavriliţa. 

Prin refuzul de a o desemna pe Mariana Durleşteanu la funcţia de prim-ministru, Maia Sandu riscă să provoace o criză politică de proporţii în Republica Moldova, pentru că, potrivit unei hotărâri a Curţii Constituţionale din august 2020, şeful statului este obligat să desemneze candidatul la funcţia de premier înaintat de o majoritate parlamentară.

Maia Sandu şi partidul ei, PAS, justifică această acţiune prin faptul că este necesar de provocat alegeri parlamentare anticipate, deoarece actualul Parlament nu mai reprezintă interesele cetăţenilor şi ar fi incapabil să formeze o majoritate parlamentară în interesele cetăţenilor.

Partidul Socialiştilor din Republica Moldova a anunţat că s-a adresat la Curtea Constituţională pentru a cere anularea decretului prin care Maia Sandu a desemnat-o repetat pe Natalia Gavriliţa la funcţia de premier, deşi hotărârile Curţii Constituţionale o obligau să desemneze candidatul majorităţii parlamentare, Mariana Durleşteanu. Socialiştii au comunicat că „asistăm la o tentativă de uzurpare a puterii” din partea Maiei Sandu.

Amintim că joi, 11 februarie, a eşuat procedura de învestire în funcţie a Guvernului Gavriliţa, după ce acesta nu a obţinut votul de încredere al Parlamentului.

Liderul PSRM, Igor Dodon, a anunţat joi, 11 februarie, că socialiştii o propun pe Mariana Durleşteanu la funcţia de prim-ministru, pentru a pune capăt crizei politice, despre care Igor Dodon spune că este provocată de preşedintele Maia Sandu, şi pentru a asigura guvernarea ţării până la organizarea alegerilor parlamentare anticipate. 

Imediat după anunţul lui Igor Dodon, deputaţii controlaţi de Ilan Şor au comunicat că sunt gata să sprijine această iniţiativă, ceea ce înseamnă ca există suficiente voturi ca Mariana Durleşteanu să fie noul prim-ministru al Republicii Moldova.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite