O rezoluţie a APCE constată ritmul lent al reformei sistemului judiciar în Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a adoptat o rezoluţie privind progresul procedurii de monitorizare în anul 2020, în document regăsindu-se constatări şi cu privire la Republica Moldova. Printre cele menţionate în rezoluţie cu privire la Republica Moldova se numără ritmul lent al reformei sistemului judiciar, transmite IPN.

În rezoluţia PACE sunt menţionate şi progresele lente în lupta împotriva corupţiei, în special progresele insuficiente înregistrate în domeniul prevenirii corupţiei. Potrivit documentului, trebuie să se asigure că toate părţile interesate se angajează într-un dialog favorabil incluziunii şi să facă compromisurile politice necesare pentru a asigura funcţionarea instituţiilor democratice în conformitate cu standardele Consiliului Europei, în beneficiul tuturor cetăţenilor. De asemenea, trebuie adoptate, fără întârziere, modificările juridice şi constituţionale preconizate în conformitate cu recomandările Comisiei de la Veneţia.

„Să îmbunătăţească independenţa, responsabilitatea şi eficienţa sistemului judiciar; să actualizeze legislaţia electorală în conformitate cu avizul Comisiei de la Veneţia din august 2020, în special pentru a reglementa mai bine finanţarea campaniilor electorale; să ia măsuri semnificative pentru combaterea corupţiei şi să efectueze o investigaţie aprofundată în scandalul bancar din 2014”, se menţionează în rezoluţie.

În documentul APCE se mai menţionează cooperarea continuă între autorităţilor moldoveneşti şi Consiliul Europei, dar şi organizarea fără probleme a alegerilor prezidenţiale, în ciuda unui mediu polarizat şi a unui context sanitar dificil. Adunarea ia act de alegerile din 15 noiembrie 2020, în urma căror a fost ales primul preşedinte femeie, Maia Sandu, cu o majoritate clară de voturi.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite