Observatorii Promo-LEX fixează aproape 200 de incidente în procesul de vot din alegerile locale din Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Observatorii Asociaţiei Promo-LEX raportează către ora 13.30 aproape 200 de incidente în cadrul alegerilor locale generale şi alegerilor parlamentare noi în cele patru circumscripţii uninominale, transmite IPN.

Este vorba despre prezenţa materialelor de publicitate, afişaje electorale în raza a o sută de metri de la localul de secţiei de votare, precum şi situaţii de recompense materiale sau băneşti oferite alegătorilor pentru a le determina alegerea. De asemenea, observatorii raportează cazuri de prezenţă nejustificată a persoanelor neautorizate în incinta secţiei de votare sau în raza a o sută de metri, dar şi cazuri de votare nejustificată în grup.

Într-o conferinţă de presă la IPN, şeful Misiunii Promo-LEX de observare a alegerilor locale generale şi parlamentare noi din 20 octombrie, Pavel Postica, a menţionat că a fost constatat un caz de suspendare nejustificată a procedurilor de vot. S-a întâmplat la secţia de votare nr. 11/22 Cimişlia, Grădişte. La ora 11.05, secţia s-a declarat închisă pe motiv că nu funcţiona Sistemul informaţional automatizat de stat „Alegeri” (SIAS „Alegeri”). Timp de zece minute, până a fost remediată situaţia, alegătorii nu au avut acces în incinta secţiei de vot. „Partea bună este că niciun alegător nu a renunţat şi a rămas să stea în faţa secţiei de votare”, a notat Pavel Postica.

Observatorii au raportat 15 cazuri de prezenţă a materialelor de publicitate, afişaje, panouri electorale în raza secţiei de votare – o sută de metri de la localul secţiei. Este vorba despre secţia de votare nr. 1/282, Chişinău, Băcioi, unde la o distanţă de zece metri de la secţie este amplasat un panou cu un candidat la funcţia de primar. La secţia de votare nr. 1/110, Chişinău, Buiucani, la ora 07.45, în raza de 7 de metri a fost parcat un camion cu însemnele unui concurent. Preşedintele şi observatorul s-au apropiat de maşină, însă nu au găsit proprietarul sau şoferul acestui camion. Printre secţiile de votare unde au fost constatate prezenţa materialelor electorale se mai numără SV1/265 Chişinău, Ghidighici, SV 12/5 Criuleni, Bălăbăneşti, SV 14/29, Drochia, Palanca etc.

Pavel Postica a menţionat că observatorii au raportat cel puţin cinci cazuri de zvonuri, tentative sau chiar situaţii de recompense materiale sau băneşti oferite alegătorilor pentru a le determina alegerea. Au fost constatate nouă cazuri de transportare organizată a alegătorilor. Potrivit şefului Misiunii, este vorba despre autocare, microbuze sau alte unităţi de transport care în mod normal nu ar avea ce căuta în preajma locurilor de votare. De asemenea, au fost fixate cel puţin nouă cazuri de deficienţe în funcţionarea SIAS „Alegeri”, precum şi 26 de cazuri de deficienţe în listele electorale – discrepanţe dintre adrese, alegători decedaţi, semnături în locul altor persoane. Au mai fost constatate 12 cazuri de fotografiere a buletinelor de vot şi alte încălcări ale secretului votului, cum ar fi prezentarea buletinului cu votul exprimat, amplasarea defectuoasă a cabinelor de vot ce permit vizualizarea opţiunii alegătorului etc.

Promo-LEX are 307 observatori în Chişinău, 59 în municipiul Bălţi, 12 în Comrat. În ţară, înafara de aceste trei circumscripţii, sunt detaşaţi 369 de observatori. În circumscripţia uninominală 48 sunt 22 de observatori, iar în circumscripţia uninominală 50 peste hotarele Republicii Moldova – 12 observatori.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite