Octavian Ţîcu: Ideea pe care merge Blocul ACUM este anularea sistemului electoral mixt

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Idee pe care merge Blocul ACUM este anularea votului mixt şi declanşarea de alegeri anticipate în baza unui sistem de vot corect, susţine deputatul blocului, istoricul Octavian Ţîcu, într-un interviu pentru Europa Liberă, citat de IPN. Cu toate acestea, a precizat Ţîcu, Blocul ACUM va participa la constituirea noului Parlament şi va înainta un candidat pentru preşedinţia Parlamentului.

„Alegerea spicherului va fi, aşa cum are fiecare din actorii politici propria candidatură, şi noi vom avea propria candidatură pe care o vom înainta. Şi construcţia actului de guvernare şi a majorităţii în Parlament se va face nu atât în funcţie de oamenii care vor fi înaintaţi în conducerea Parlamentului, inclusiv în Biroul permanent, cât în jurul programelor care vor fi înaintate de fiecare din actori”, a menţionat deputatul.

Octavian Ţîcu susţine că blocul ACUM are o viziune foarte clară asupra sistemului de justiţie şi că în acest moment se cere demiterea procurorului general şi şefilor CSM, CNA etc. 

Potrivit lui Octavian Ţîcu, ACUM ar putea obţine demiterea procurorului general prin obţinerea unei hotărâri a Parlamentului prin care este anunţat caracterul de stat captiv şi care le permite două modalităţi - atât de a vota in corpore această demisie, cât şi nominală, reieşind din prevederile constituţionale pe care noi le avem. 

„Asta este o măsură de urgenţă pornind şi de la faptul că avem o stare absolut neordinară a captivităţii acestui stat”, a menţionat reprezentantul blocului.

Deputatul mai spune că ACUM nu a vorbit despre statutul de a fi în opoziţie. Potrivit lui, la momentul actual, toate cele trei partide importante care au acces în Parlament au şanse egale, fiecare a venit cu oferta sa politică, dintre care două îmbinând şi variaţiunile geopolitice. 

„Blocul ACUM a venit cu o ofertă de dezoligarhizare. Prin urmare, şansele sunt egale, mingea e în terenul fiecăruia şi fiecare din actorii politici îşi dispută această şansă de a fi la guvernare”, a mai spus Octavian Ţîcu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite