Politică

articolul anterior articolul urmator

Oficial american: Partenerii externi vor să vadă mai multe reforme în Moldova în următorul an

0
27 Jan 2020 12:38:59
Autor: Iurii Botnarenco

Reformele în justiţie şi combaterea corupţiei sunt imposibile fără instituţii puternice şi independente, a declarat ambasadorul SUA în Republica Moldova, Dereck Hogan, în cadrul celei de-a  II-a reuniuni a Grupului comun de lucru privind consolidarea statului de drept din cadrul Dialogului Strategic Republica Moldova – Statele Unite ale Americii, transmite IPN.

Pe lângă instituţii independente, ambasadorul a menţionat necesitatea implementării unor procese de luare a deciziilor şi unor achiziţii transparente şi simplificate, pentru a reduce oportunităţile de dezvoltare a corupţiei. La fel, a subliniat necesitatea susţinerii reformatorilor din cadrul Guvernului, societăţii civile şi mass-media.

Potrivit diplomatului american, SUA sunt angajate să susţină eforturile Moldovei în edificarea unor instituţii democratice puternice, presei libere, societăţii civile energice şi unei justiţii independente, „care să poată proteja cetăţenii ţării şi să pună capăt corupţiei endemice care a ţinut Moldova captivă prea mult timp”. „După cum au arătat sancţiunile impuse lui Vlad Plahotniuc în această lună, Statele Unite sunt angajate să ajute Moldova în combaterea corupţiei şi îmbunătăţirea statului de drept. Cetăţenii merită un sistem de justiţie care îi tratează pe toţi în mod egal”, a declarat diplomatul.

Jordan Andrews, reprezentant al Biroului Internaţional de Asistenţă în Combaterea Traficului de Droguri şi Aplicare a Legii (INL) din cadrul Departamentului de Stat al SUA, a spus că INL a investit aproape 25 de milioane de dolari, inclusiv nouă milioane în ultimii ani, pentru reforma justiţiei. Împreună cu partenerii din Moldova, INL a lucrat la dezvoltarea poliţiei comunitare, a construit un laborator de criminalistică, a organizat instruiri pentru ofiţerii de poliţie, a oferit echipament. Partenerii externi vor să vadă mai multe reforme în următorul an, începând de la  prevenirea corupţiei, oprirea justiţiei selective, întărirea statului de drept, a menţionat oficialul american.

Aureliu Ciocoi, ministru al afacerilor externe şi integrării europene, a regretat că, în aproape 30 de ani de independenţă, Moldova „a eşuat în realizarea unui sistem independent de justiţie”, iar „o mare parte a sprijinului financiar oferit Republicii Moldova din partea partenerilor internaţionali, precum şi din partea SUA, a mers niciunde”. Ministrul a dat asigurări că autorităţile Moldovei, cel puţin actualul guvern, va face totul ca această reformă a justiţiei să aibă succes.

Şi ministrul justiţiei, Fadei Nagacevschi, a remarcat că Guvernul SUA a oferit constant Republici Moldova asistenţă tehnică în domeniul consolidării capacităţilor sectorului justiţiei şi bunei guvernări. Începând cu 2017, USAID a iniţiat şi implementat programe de asistenţă şi dezvoltare pentru sistemul judiciar din Moldova de peste zece milioane de dolari. Asistenţa a constat în crearea şi pilotarea unor sisteme inovatoare pentru judecătorii din Moldova, programul integrat de gestionare a dosarelor (PIGD) şi sistemul de înregistrare audio a şedinţelor de judecată „SRS Femida”. SUA a contribuit şi la consolidarea capacităţilor organelor de drept şi aplicarea legii din Republica Moldova prin intermediul programelor finanţate de Biroul Internaţional de Asistenţă în Combaterea Traficului de Droguri şi Aplicare a Legii (INL) din cadrul Departamentului de Stat al SUA.

https://www.ipn.md/ro/partenerii-externi-vor-sa-vada-mai-multe-reforme-in-7965_1071074.html

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii